Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 януари 2009 г.

В МЛЕЧИНО, МОГИЛЯНЕ И МОМЧИЛГРАД ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ Т. НАР. ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС

В МЛЕЧИНО, МОГИЛЯНЕ И МОМЧИЛГРАД ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ Т. НАР. ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС

Над три хиляди души почетоха паметта на жертвите
от т.нар. възродителен процес от края на 1984 г. по време на серия от възпоменатилни митинги в кърджалийска област. На 24 декември 2008 г. жителите от ардинските села Млечино, Горно и Долно Прахово, Башево и Чернигово се събраха пред селската чешма в Млечино на възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. възродителен процес. Родопчани поднесоха венци и цветя пред паметника в центъра на селото. Тук на това място на 24 декември 1984 г. гръмва първият изстрел срещу невинни хора. Тогава в студеният декемврийски ден в Млечино се опитват да влязат над 3 000 души от близките села, за да говорят с тогавашния председател на селищната система, протестирайки, че не са съгласни да си сменят турско-арабските си имена.
На митинга присъстваха народните представители от ДПС Юнал Тасим и Неджми Али, областният председател на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер, заместник-областният управител Себахатин Риза, омбудсманът Хакиф Емин. Тук бяха кметове на общини и председатели на общинските съвети, лидерът на МДПС Хасан Мехмед, районният мюфтия Шабанали Ахмед и репресираните от региона Халил Кючук, Садуллах Хайрула и Реджеб Акиф (Ташчъ). Домакини бяха кметът на Ардино Ресми Мурад и млечинският кмет Хидает Али.
Митингът започна със стихотворението на известния родопски поет Сюлейман Адалъ, посветено на трагичните събития от 1984 г. Ученици от местното основно училище "Христо Смирненски" изнесоха кратка литературно-музикална програма. Звучаха стихове на български и турски поети и родопски песни. Ръководител на групата бе директорът на школото Юмюгюл Ахмед.
Народният представител Юнал Тасим отбеляза, че жителите на Млечино са дали искрата на целия родопски масив и на цяла България, за да се организират и да поискат заедно основните си права.
Евродепутатът Неджми Али сподели, че вече за шеста година в Млечино се отбелязват декемврийските събития от 1984 г.. Той припомни, че ако на местните избори през 2007 г. са обещали инвестиции от 30 милиона лева за община Ардино, то сега те ще бъдат над 50 милиона лева.
В местната джамия се проведе и традиционият мевлид. Разходите са поети от Общинския съвет на ДПС в Ардино, който е направил дарение от 750 лв., бизнесменът от Млечино Ерол Шериф - 200 лв., председателят на местната потребителна кооперация "Родопска крепост" Неждет Хабибов - 100 кг. ориз, бизнесменът Хакиф Касим от Горно Прахово - 100 хляба и 15 кг. халва, ръководителят на ЕТ "Родопчанка" Радослав Хаджиев - 400 броя кисело мляко, изселникът от село Искра Хикмет Осман - 100 долара и Селяхтин Раиф от Млечино -50 лв.
Местният майстор-готвач Емин Ходжа от близкото село Богатино приготви 7 казана пилаф с телешко месо.
Два дена по-късно над две хиляди души изпълниха пространството около „Тюркян чешма” до кирковското село Могиляне, за да почетат паметта на загиналите по време на насилствената асимилация през 1984 г. местни жители. На същата дата през 1984 г. тук изгубва безценния си живот 17 - месечната Тюркян в скута на майка си, която поема по пътя на безсмъртието, чрез своята невинност. Няма лек срещу болката получена в мразовитите дни от края на 1984 г.. Но болката на родопчани, не им дава право, да се затварят в себе си, а ги подтиква да го споделят. Поради това, всяка година на тази дата край „Тюркян чешма” се събират много хора, за да изразят вътрешния си протест към зловещия възродителен процес.
Гости на традиционния възпоменателен митинг-мевлид бяха: Зам.-председателите на ЦС на ДПС Лютви Местан и Касим Дал, народните представители Неджми Али, Юнал Тасим, Ахмед Юсеин и д-р Хасан Адемов , културното аташе на турското консулство в Пловдив Мурад Тюркхасан, зам.-областният управител Себахаттин Риза, председателят на Съюза на репресираните Халил Кахраман, кметове на общини, председателите на Общинските съвети от областта и на Хасково и Смолян и ръководители на регионални структури. Тук бяха и много гости от Турция:Халит Гюлер – Областен съветник от Бурса, Мехмед Сербест – представител на побратимената община Сарнъч, Измир и други.
Тържеството започна с представление на ДМДТ „Кадрие Лятифова”. Приветствие поднесе кметът на Община Кирково Шукран Идриз, която подчерта, че за сетен път се връщат към мразовитата зима на 1984 г., не за да се ровят в миналото, а за да го спомнят и да го съхранят. Обръщат се назад, не за да търсят политически дивиденти, а за да оценят по достойнство историята. Събират се в Могиляне, за да засвидетелстват уважение и да изразят моралната си подкрепа, както към близките и роднините на жертвите, така и към всички репресирани от тоталитарния режим и да ги уверят, че това, вече никога няма да се повтори.
Кметът на Кирково допълни, че традиционния митинг в Могиляне е техният урок по родолюбие, който предполага не конфликтност, напрежение и противопоставяне, а добросъседство, уважение, почтеност и разум в техните действия, защото зад тях стои ДПС.
Шукран Идриз каза още, че членството на България в ЕС е дала възможности на Община Кирково за привличане на огромни финансови ресурси от структурните му фондове и с усилията на общинското ръководство, само за една година вече имат готовност с над 25 проекта на обща стойност над 50 млн. лв.
Зам.-председателят на ЦС на ДПС Лютви Местан предаде топлите поздрави на председателя на ДПС Ахмед Доган, който е заръчал на родопчани, че нямат право да се отпускат, трябва да са в час, защото началото на края на тоталитарният режим и началото на демокрацията в България започва от това скромно родопско селце, с кръвта на 17 месечно бебе.Той напомни , че от тях се изисква много бдителност и борбеност, за да запазят тази демокрация. Местан уточни, че всеки един политик, който има амбициите да управлява страната ни, трябва да идва в Могиляне, за да пие от водите на „Тюркян чешма”, защото, така най-добре ще се пречисти. Според него се оказва , че политическата дискета на някои български политици е замърсена от т.нар. възродителен процес и докато този вирус не бъде почистен , те нямат право да искат вота на българските граждани, които са и европейски граждани.
„В Европейска България няма място за политици, които имат за цел да реабилитират възродителния процес”, каза още Лютви Местан.
Депутатът Ахмед Юсеин сподели, че последните разкрития, които са станали, относно т.нар. възродителен процес, скоро ще излязат наяве пред гражданството и всеки ще получи заслуженото. Според него, в продължение на 20 години българската прокуратура не прави нищо, защото в нея нямат участие представители на малцинствата.
„Там се казва: СТОП. Забранено е за малцинства. И за това ние, трябва да продължим нашата битка. Като достойни хора и български граждани, да заемем мястото си, както в кабинета на страната, така и в другите върхове на йерархията на властта”, каза Ахмед Юсеин. Той уточни, че вече много хора, като чуят ДПС получават политически хемороиди, а някои пък, вече получават и истински хемороиди. Защото този трудолюбив народ никога не трябва да бъде унижаван, подтискан, а трябва толерантно да се каже „Вие сте достойни български граждани и заслужавате уважение”. Ахмед Юсеин каза още, че в архивите наяве е излязъл един срамен факт: На 22 август 1989 г., след затварянето на българо-турската граница, българските турци от общините Търговище, Лозница, Главиница и Дулово, които са се връщали от границата са били изселвани и заселвани в Кюстендил и Ловеч. Депутатът уточни, че техният брой е бил 1 170. Тези хора са били репресирани и сега вече са излизнали нови данни, как на заседание на ЦК на партията, кой, как се е изказал тези хора, къде да бъдат изселяни и разселяни. Ахмед Юсеин добави, че парламентарната група на ДПС е направил всичко възможно да бъдат разкрити тези архиви и те ще продължават в тази насока, за да види българската общественост цялата истина.
Народният представител от Разградски район д-р Хасан Адемов заяви, че са в Могиляне с една група, за да засвидетелстват, че идвайки от Север или от Юг, всички са заедно тук, защото говорят езика на толерантността.
Депутатът Неджми Али сподели, че напоследък се е отключила една вълна на омраза към ДПС и към нейните представители. Опитали са да ги разделят на “добрите” и “лошите” турци. Той учотни, че предстоят тежки избори и всичко ще мине през сандъка. Убеден е, че с това единство, което имат, пак ще създадат новина в Кърджали, а тя пак ще бъде „5 от 5”.
Митинг-мевлида завърши с молитва на районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед.

На следващият ден митингът в Момчилград започна с шествие от народни представители, кметове, общински съветници, бивши политзатворници, които поднесоха венци и цветя пред паметника на жертвите на тоталитарния режим от региона, на несправедливия съд и на лагерите и затворите в периода 1944 – 1989 г. На митинга присъстваха зам.-председателят на ЦС на ДПС и председател на комисията по образование в Народното събрание Лютви Местан, народните представители Неджми Али, Ахмед Юсеин, д-р Хасан Адемов, омбудсманът Хакиф Емин. Гости бяха и участвалите в драматичните събития на 27 декември 1984 г. – Мустафа Мерт, Халил Кахраман, Мохамед Аййълдъз, Сабри Гава, Мюмюн Кьосеоглу и други. Митинга уважиха и ръководството на сдружението на изселниците от момчилградско в Бурса, начело с председателя Мустафа Ертюрк, кметът на община Гьорече, Измир Мустафа Юзтюрк. Тук бяха и кметове на общини и председатели на Общинските съвети, ръководители на регионални структури от областта, общински съветници и други.
На 27 декември в Момчилград всяка година се събират гости от различни краища на страната и от чужбина. Тук се срещат различни поколения момчилградчани, които вече 24 години скърбят за невинните жертви на възродителен процес. Събират се пред паметника на жертвите на тоталитарния режим от момчилградско, който не олицетворява раздяла и омраза, а служи като вечно напомняне за трагичните грешки и за невинно загиналите. За да помнят винаги този ден и никога вече да не позволят такова нещо, да се случи в нашата родина. Гаранция за това са хората, които се бяха събрали в студения декемврийски ден, достойни граждани на обединена Европа и строители на демократична България. Всички присъстващи запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите: Мюмюн Акат от село Вело, Юсуф Абдуллах – от с. Нановица, Мехмед Хабил – от Момчилград, Алиосман Али – от с. Ауста, Ибрахим Шериф – от с. Друмче, Мустафа Мехмед – от с. Свобода, Мустафа Юмер – от с. Горско Дюлев и Мустафа Али от с. Груево.
Събитието започна с кратка музикална-художествена програма изнесен от фолклорна група „Евридика” към читалище „Нов живот” с ръководител Зекие Хабиб, които просълзиха публиката. Балетна формация, пресъздаде в танц, пречистването на човешката душа. Най-накрая танцьорка пусна бял гълъб към небето – символ на мира, чистотата и невиността.
Кметът на Община Момчилград инж. Ердинч Хайрула сподели, че е много развулнуван от програмата на фоолклорна група „Евридика” и поздрави децата и ръководителите им за чудесната програма, която са подготвили. Той отбеляза, че са тук и отново ще бъдат тук всяка следваща година, за да почитат паметта против тоталитарния режим и да отдадат своята човешка признателност на стотиците репресирани и интегрирани по време на т.нар. възродителен процес.
„Този паметник пред вас е стремежът за свобода, символ на борбата да стопим ръждясалите железа и затворнически решетки и да бъдем самия себе си, запазвайки своя дух и достойнство, своя майчин език, вяра, култура и традиции”, каза градоначалникът.
Инж. Ердинч Хайрула допълни, че 27 декември не е повод за разединение, а е ден за равносметка, ден в който всеки да осъзнае какво е било , откъде се е тръгнало и докъде се стигнало.Кметът на Момчилград каза още, че напоследък се чува и се вижда спотаената омраза от определени политически кръгове и нова сила се насочва срещу ДПС. Той уточни, че това е нов метод за раздор, за отслабване на единството на движението, нов опит за разделяне на турците на „добри” (обикновените строители, тютюнопроизводителите, копачите) и „лоши” (изградените административни, управленски и политически кадри на ДПС).
„Ние сме тук не само заради миналото, а и за общото ни бъдеще в Момчилград и в България. Няма да забравим възродителния процес и жертвите на тоталитарния режим независимо, дали го има в учебниците по история, но в същото време сме длъжни да съградим и да запазим за нашите деца общия ни Европейски дом. Ще го направим с общи усилия и воля”, заяви още кметът инж. Ердинч Хайрула.
Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан призова езикът на толерантността да не се подменя с езика на омразата. Той отбеляза, че се прави опит, езикът на омразата, да се превърне в норма за политическо говорене.
Той уточни , че почитат паметта на невинно загиналите, за да кажат високо: „Не на опитите на реабилитация на възродителния процес. Никъде другаде тези думи, не биха звучали толкова силно, колкото в Момчилград, Млечино, Могиляне, Нановица, Горско Дюлево, Груево и Равен. Защото тези населени места са символ на демокрацията”.

Гюнер ШЮКРИ

http://www.kircaalihaber.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2