Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

Стотици протестираха пред парламента

Стотици протестираха пред парламента (ОБЗОР)

14 януари 2009 | 17:04 | Агенция "Фокус"

София. Повече от три часа продължи гражданският протест пред сградата на Народното събрание. Към парламента днес се стекоха студенти, млекопроизводители, земеделци, еколози и футболни фенове от цялата страна. Протестът беше организиран с дни по интернет и чрез студентските организации. Всички групи протестиращи обединиха своите различни искания в един общ израз на недоволство. Студентите искаха изготвяне на стратегия за висшето образование и научните изследвания до 2 месеца, която да бъде изготвена с активното участие на студенти, експерти, работодатели и международни организации; приемане до 2 месеца на Закон за академичната автономия; незабавен одит и разследване на нарушенията, свързани със собствеността и стопанисването на университетска собственост, общежитията, спортни и почивни бази от страна на държавните органи, общините и университетите; мораториум в студентските градчета за частното строителство и откриването на обекти без пряко студентско и образователно предназначение.
Природозащитниците настояваха за отхвърляне на внесения проектозакон за допълнение и изменение на Закона за горите и правителството да наложи мораториум върху строителството в защитените зони по Натура 2000 до изработване на национална концепция за развитието на туризма.
Земеделците протестираха за изплащане до края на януари 2009 г. на директните плащания за площ за всички земеделски производители полагащи се за 2008 г; спазване на сроковете за разглеждане и финансиране на проекти по европейските програми за земеделие; намаляване срока за изплащане при одобрен и изпълнен проект по „Програмата за развитие на селските райони“ от 4 на 1 месеца; незабавно изплащане на компенсациите за пропаднали площи от сушата през 2007г. на всички засегнати земеделски производители; засилване на контрола, въвеждане на квоти и мита при вноса на земеделски продукти от страни извън ЕС.
Млекопроизводителите пък настояваха за субсидия за глава добитък, както е в повечето европейски страни.
От столичната дирекция на полицията осигуриха над 1000 служители от областни дирекции на полицията и жандармерията за охрана на обществения ред.
Една част от протестиращите студенти потегли от зала „Христо Ботев” в кв. „Студентски град”. По пътя към парламента те почетоха паметта на убития студент Стоян Балтов. Други студенти пристигнаха за протеста от Пловдив и проведоха протестно шествие от Централна гара до Народно събрание. Когато пристигнаха, там вече ги очакваха много граждани, които бяха изпълнили по-голямата част от пл. „Народно събрание”. Въпреки че бе обявено, че протестът няма да бъде политически, сред протестиращите бяха забелязани лидерът на БНС Боян Расате и депутатът от СДС Иван Сотиров.
Сградата на парламента беше заградена от стотици жандармеристи с каски и предпазни щитове. По време на целия протест полицаите бяха замервани със снежни топки, бирени бутилки, парчета лед и метални пръчки. По-късно в арсенала на протестиращите бяха включени бомбички и пиратки. Протестиращите счупиха и стъкло на парламента. След няколко опита протестиращите успяха да премахнат част от металните заграждения на безопасната зона на парламента, като те бяха запратени по полицаите. Най-отпред недоволството си изразяваха футболни фенове. Периодично полицаи и протестиращи влизаха в схватки.
Малко преди 12.30 часа протестът беше прекратен със заповед на зам. кмета на Столична община Юлия Ненкова. Заповедта беше издадена след получено в Столична община писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата линия на Дирекция „Противодействие на тежката и организираната престъпност” при Главна дирекция „Криминална полиция” от администратор на интернет сайт, с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство по време на протестните действия пред сградата на НС днес.
Това решение на общината обаче само екзалтира протестиращите и те отказаха да си отидат. Това наложи полицаите да навлязат в тълпите с протестиращи и да се опитат да ги разгонят. Повече от час те се опитваха да изтласкат недоволстващите в посока Орлов мост, бул. „Цар Освободител” и ул. „Шишман”. По време на схватките бяха задържани много лица, полицаи бяха ранени, беше и потрошена полицейска кола. Към 13.30 часа задържаните за нарушаване на обществения ред и провокации по време на протеста пред Народното събрание бяха 53-ма. Единият от тях е председателят на столичната организация на Съюза на демократичните сили Борислав Бориславов.
Повече от 2 часа продължиха усилията на полицаите за разгонване на протестиращите. Не бяха малко и сблъсъците между органите на реда и недоволстващите, бяха блокирани и столични улици.
Малка част от протестиращите студенти се насочи към сградата на бТВ с надежда да ги снимат. Те прекараха там около половин час, след което се разотидоха.
Друга част от протестиращите пък – около 60 души, са хвърляли камъни по обяд пред сградата на Министерство на правосъдието. Някои от групата са били с маски. На един от паркираните служебни автомобили е било счупено предното стъкло. Хора от групата са разбили и камерата с прожектор на бариерата пред министерството.
Все още няма информация дали утре протестите ще продължат.
Людмила СПАСОВА
Александър ШАБОВ
Десислава АНТОВА

Снимки: Людмила Спасова

Focus

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2