Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 29 януари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-29.01.09 г.

VOT Слушай новини на Български




29.01.2009

VOT Слушай емисиите на Български




29.01.2009


Преглед на турския печат 29.01.2009 г.


Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 29 януари 2009 година.

Posted 29.01.2009 11:46:47 UTC

Updated 29.01.2009 11:46:47 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка годишните заседания на Световния Икономически форум в Давос, на които участва и Премиера Р.Т.Ердоган.

Вестник Джумхуриет пише, че световните политически и икономически лидери са се срещнали в Давос за да търсят изход от глобалната криза. Вестникът публикува новината със заглавието „Черногледа среща на върха” и окачествява заседанията в Давос като най-важното високо икономическо равнище от последните 40 години.

Вестник Акшам акцентува, че по време на заседанията в Давос се коментира, че след глобалната криза ще започне нова епоха в световната икономика.

Вестник Хюрриет съобщава, че 5тата среща между Турция и Армения е била осъществена в Давос. Вестникът пише, че Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан се е срещнал вчера с арменския си колега Едуард Налбандян и че в рамките на 24 часа двамата ще се срещнат отново.

Вестник Сабах предава, че Бабаджан е акцентувал, че контактите между Турция и Армения продължават и че изявление по въпроса ще бъде направено, ако бъде взето конкретно решение.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Бабаджан е обнадежден” съобщава, че Бабаджан е казал „Няма да бъде изненада ако тази година бъде намерено разрешение по въпроса с Турско-Арменските отношения”.

Вестник Сабах отбелязва, че Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който участва в годишните заседанията на Световния Икономически Форум в Давос е отправил предупреждения към МВФ. В новината със заглавие „Тънко послание към МВФ” предава, че Ердоган е казал “Ако в хода на преговорите с МВФ всеки ден ни се поставят нови изисквания и условия, това повишава нашата чувствителност”.

Вестник Заман съобщава, че Председателят на Световния Икономически Форум Клаус Шваб е акцентувал, че през изминалия период Турция е осъществила много важни реформи и че именно поради това е много голяма вероятността турската икономика да излезе от глобалната криза още по-силна. Вестникът пише, че Шваб е акцентувал, че Турция е мост между Запада и Изтока и че е важна страна от гледна точка на енергийните политики.

Вестник Хюрриет отбелязва, че германският вестник Франкфуртер Алгемайне е писал, че депутатката от Федералния Парламент Лале Акгюн може да постави кандидатурата си за президентските избори през 2014 година. Вестникът предава, че Лале Акгюн в отговор на този коментар е казала „Публикуването на подобна статия в такъв консервативен вестник според мен е положителна последица от президентските избори в САЩ”.

Вестник Миллиет пише, че в Ирак цари напрегната обстановка преди местните избори, които ще се състоят на 31 Януари, сряда. Вестникът отбелязва, че арабите сюнити, които в предишните избори бяха бойкотирали изборите сега искат реванш и се готвят да вземат обратно градове като Мосул, които са с преобладаващо арабско население и да ограничат Кюрдската област.

Вестник Хюрриет съобщава, че американската администрация е много доволна от започването на емисии на кюрдски език по ТРТ 6. Вестникът публикува новината по темата със заглавието „Обама много хареса ТРТ шеш” и предава, че американската администрация е окачествила емисиите на ТРТ 6 като много демократична стъпка.

Вестник Миллиет предава, че на корицата на новия брой на списание „Conde Nast Traveler” е била отпечатана новина във връзка с Истанбул. Вестникът отбелязва, че списанието е посветило 27 страници за Истанбул и е публикувало редица снимки.TRT
-
Заседанията в Давос продължават

Високото равнище в Давос предизвика дипломатическо оживление между Турция и Армения.

Posted 29.01.2009 11:49:44 UTC

Updated 29.01.2009 11:49:44 UTC

Годишните заседания на Световния Икономически форум в Давос продължават.. Високото равнище в Давос предизвика дипломатическо оживление между Турция и Армения. Вчера Външният Министър на Турция Али Бабаджан проведе среща с Арменския Външен Министър Едуард Налбантиян Тази вечер Премиерът на Турция Р.Т. Ердоган, който се намира в Давос в рамките на заседанията ще проведе среща с Президента на Армения Серж Серкисян. Във връзка със срещата Ердоган каза „Ние сме обнадеждени, но по отношение на Арменската страна не мога да кажа нищо. Надявам се да бъдат предприети положителни стъпки” Саркисян изрази убеждението си, че срещата ще бъде положителна стъпка. Преди срещата Ердоган-Саркисян се очаква Външния министър Али Бабаджан и Арменския външен министър Налбантиян да се срещнат още един път. Междувременно снощи Премиерът Ердоган се срещна на вечеря с Президента на Азербайджан Илхам Алиев.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2