Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 3 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция,03.12.09 г.

В Турция се организират протести срещу израелските нападения в Ивицата Газа
03 януари 2009 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Протести срещу израелските нападения в Ивицата Газа се състояха в редица турски градове, съобщават медите в Турция.
Около пет хиляди турски граждани скандираха днес в центъра на Анкара “Израел е убиец”. След традиционната петъчна молитва вчера имаше протести в Истанбул, Измир, Мерсин, Ван, Самсун, Ризе, Диарбекир. За утре в Истанбул е обявен голям протестен митинг, в който се очаква да се включат граждани от различни райони на Турция.

Анадолска агенция: ИК на Парламентарния съюз на ОИК ще има заседание в Истанбул за израелската офанзива
03 януари 2009 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изпълнителният комитет на Парламентарния съюз на Организацията Ислямска конференция /ОИК/ ще има извънредно заседание в Истанбул на 14 януари, за да обсъди неотдавнашната израелска офанзива срещу Палестина, предава Анадолската агенция. Срещата ще бъде на равнище председатели на парламенти.
Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан е изпратил писма до колегите си от страните членки на ОИК. Той пише, че ИК на Парламентарния съюз трябва да се събере на извънредно заседание заради трагедията в Газа.
Изпълнителният комитет на 50-членния Mарламентарен съюз на страните от ОИК се състои от Турциs, Нигер, Египет, Мали, Азербайджан, Иран, Алжир, Саудитска Арабия, Чад и Бенин.


Премиерът на Турция разговаря с краля на Саудитска Арабия за ситуацията в Ивицата Газа
03 януари 2009 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Рияд. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес с краля на Саудитска Арабия Абдула за ситуацията в Ивицата Газа, предаде Анадолската агенция. Ердоган пристигна днес в Риад. Саудитска Арабия е четвъртата страна, която турският премиер посещава през последните дни в рамките на усилията си да допринесе за спиране на военните действия в Ивицата Газа. Ердоган вече беше в Египет, Йордания и Сирия.


Лекари от Гърция и Турция не са допуснати в Ивицата Газа
03 януари 2009 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Лекари от Гърция и Турция не са допуснати да навлязат в Ивицата Газа, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Петима гръцки хирурзи от организацията „Лекари на мира", заедно с цялото им оборудване, са пристигнали в Рафа и са поискали да минат на територията на Ивицата Газа, за да помогнат на нуждаещите си от хирургическа намеса в болницата Шифа. Същото са поискали и екип от турски лекари, но и на двата екипа достъпът е бил отказан от съображения за сигурност. В момента медиците провеждат седяща стачка на граничния пункт, докато не бъдат пуснати, което е малко вероятно предвид необходимостта от разрешение от Израел и Египет, посочва агенцията.

Турция е изпратила 13 тона медицинска помощ за Ивицата Газа
03 януари 2009 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция днес изпрати 13 тона медицинска помощ за Ивицата Газа, която е мишена на израелските въздушни нападения, предаде АФП, позовавайки се на изявление от турското министерство на здравеопазването. Помощта ще бъде разпределена от Световната здравна организация.
Освен това Турция очаква разрешението на египетското правителство, за да транспортира ранените палестинци в Анкара, където ще им бъде оказана помощ.

“Сабах”: Председателят на турския парламент се ангажира с подкрепа за промяната на конституцията
03 януари 2009 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Призивът на президента Абдуллах Гюл в рамките на 2009 г. да бъде извършена кардинална промяна на конституцията получи подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес вестник “Сабах”. След заведените дела в Конституционния съд за промените в конституцията във връзка с мюсюлманските забрадки и за закриването на самата партия ПСР не иска да изостря допълнително напрежението в страната и затова се въздържа да афишира позицията си. Вместо нея в действие ще влезе председателят на парламента Кьоксал Топтан, който се подготвя да посредничи между управляващата партия и опозиционните партии по този въпрос. Това ще стане веднага след местните избори на 29 март, когато Топтан ще събере на една маса лидерите или представители на управляващата и на опозиционните партии, за да ги убеди в необходимостта от промяна на някои от членовете на конституцията, пише вестникът.

Анадолска агенция: Започна заседанието на Изпълнителния комитет на ОИК
03 януари 2009 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Джеда/Анкара. В саудитския град Джеда започна извънредното заседание на Изпълнителния комитет на Организацията Ислямска конференция /ОИК/, включващ министрите на външните работи на страните-членки, предава Анадолската агенция. В изказването си генералният секретар на ОИК Екмеледин Ихсаноглу заяви, че не може да намери думи, за да опише драмата в Газа заради нападенията на Израел и изрази увереност, че светът няма да остане безмълвен пред “подобни издевателства, невиждани в съвременната история”.

Али Бабаджан: Погрешно е да се следва политика на изчакване за Ивицата Газа
03 януари 2009 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Анкара/Джеда. Турският външен министър Али Бабаджан каза, че “според него най-погрешното нещо е да се следва политика на изчакване за Ивицата Газа", предаде Анадолската агенция. Министърът изрази безпокойство от неуспеха на някои страни и международни организации да предприемат действия във връзка с най-новите развития в Газа, отбелязва агенцията.
Али Бабаджан пристигна днес в Джеда, Саудитска Арабия.
За Саудитска Арабия днес отпътува и турска делегация, водена от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който предприе обиколка в четири близкоизточни страни.

Цената на безоловния бензин в Турция е намалена с 0,03 турски лири
03 януари 2009 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Направено е първото намаление на цената на бензина в Турция през Новата година, пише вестник “Хюриет”. Безоловният бензин А-95 е вече се продава с 3 куруша /около 3 стотинки/ по-евтино. В Анкара и в Измир цената на литър бензин А-95 е намалена от 2,74 турски лири на 2,71 турски лири. В Истанбул намалението на бензин А-95 е от 2,75 турски лири на 2,72 турски лири.

Над 10% е годишната инфлация в Турция през 2008 г.
03 януари 2009 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2008 г. инфлацията по потребителски цени в Турция се е увеличила с 10,06%, а по цени на производител – с 8,11%, пише вестник “Заман”. В сравнение с декември 2007 г. годишната инфлация през 2008 г. е по-висока с 1,67% по потребителски цени и с 2,17% - по цени на производител. Само през декември 2008 г. на месечна база потребителските цени отбелязват намаление с 0,41%, а при цените на производител това намаление е с 3,54%. От влизащите в индекса на потребителските цени общо 454 стоки и услуги, през декември е регистрирано увеличение при 238 стоки и услуги, при 71 стоки и услуги няма промяна в цената и при 145 стоки и услуги е отчетено намаляване на цената.

Председателят на парламентарната група за приятелство Турция-Израел подаде оставка
03 януари 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламентарната група за приятелство Турция-Израел – депутатката от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Нурсуна Мемаджан, подаде оставка в знак на протест срещу израелските нападения над Ивицата Газа, пише днес вестник “Сабах”. “Призовавам Израел спешно да прекрати въоръжените си нападения, да изостави политиката на насилие и да се насочи към мирните пътища, основаващи се на диалога”, посочва в декларация депутатката от ПСР.

Турска хуманитарна помощ от 220 т храни пристигна в Ивицата Газа
03 януари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"
газа/Анкара.Турските хуманитарни помощи, състоящи се от 11 хиляди пакета хранителни продукти, достигнаха до палестинския народ в град Газа, станал жертва на израелските нападения, предава Анадолската агенция. В писмено съобщение на турския Червен полумесец се посочва, че хуманитарната помощ е доставена с десет ТИР-а и е преминала ГКПП Керем Шалом на границата между Израел и Ивицата Газа. Хранителните продукти са с общо тегло 220 тона и могат да задоволят потребностите на хиляди хора в продължение на един месец, посочва агенцията.

“Сабах”: Визитата на Кондолиза Райс в Турция е отложена
03 януари 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Отложена е визитата на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в Турция, предвидена за 5 и 6 януари, пише днес вестник “Сабах”. Новата дата за посещение на Кондолиза Райс в Анкара ще бъде определена по-късно.
Замисълът е Кондолиза Райс да направи в Турция прощална визита от името на администрацията на Джордж Буш, за да обсъди две важи теми – последните събития в Ивицата Газа и оценка на размяната в реално време на разузнавателна информация във връзка с Кюрдската работническа партия /ПКК/ в рамките на борбата на двете страни срещу тероризма.

“Хюриет”: Нападение с коктейли “Молотов” срещу клуб на турско дружество в Австрия
03 януари 2009 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Грац. Нападение с коктейли “Молотов” е извършено срещу помещение на клуб на турско младежко дружество в австрийския град Грац, пише вестник “Хюриет”. По данни на очевидци неизвестен нападател хвърлил вчера рано сутринта коктейл “Молотов” в сградата на клуба и избягал. По сигнал на австрийски гражданин на мястото пристигнал противопожарен екип, който изгасил пожара, а полицията намерила в помещението още четири невъзпламенени бутилки със запалителна течност.
По време на нападението клубът бил затворен и няма пострадали. Пожарът е нанесъл значителни материални щети.

Аварирал кораб създаде опасност в района а пролива Чанаккале
03 януари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Чанаккале.Аварирал сухотоварен кораб, плаващ под словашки флаг, създаде опасност в район на пролива Чанаккале и беше изтеглен с шлеп на безопасно място, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Около полунощ корабът “Берил-1”, плаващ празен от турското пристанище Искендерун на Средиземно море до украинското черноморско пристанище Керч, изведнъж рязко намалил скоростта си и започнал да се приближава опасно към брега. Екипажът на кораба, който е турски, бил предупреден от бреговата служба на пролива. След като капитанът на кораба алармирал за авария, бил изпратен шлеп на бреговата охрана, който изтеглил авариралия кораб на безопасно място. За инцидента били предупредени по радиостанцията намиращите се в района кораби.
-
Азис поздрави кърджалийци с SMS

Азис поздрави кърджалийци с SMS

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис поздрави за новата година всички кърджалийци, абонати на ..., с SMS.

" Mного здраве и късмет! Весела и успешна 2009 г.!" - гласи пожеланието, което днес трябваше да получат около 20 000 жители на община Кърджали!

Градоначалникът честити на съгражданите си 2009 година по този начин, заради възможността пожеланията му да стигнат до възможно най-голям брой кърджалийци.

-
3 януари 2009 11:15


Турци спират правата на Електричката

Здравко Лазаров ще трябва да плати $250 000.
Снимка: Кирил Бъчваров

Турски клуб е на път да спре правата на национала Здравко Лазаров и да го принуди да плати лично около $250 000, за да продължи да играе футбол.
32-годишният нападател на ЦСКА чака решение на няколко инстанции, последната е арбитражът на ФИФА.

Обяснения

През есента на 2007 година Лазаров скъса договора си с елитния Ерджиешспор по вина на клуба. И се прибра в Славия, където игра до януари 2008 година. После направи трансфер в руския Шинник, а оттам през лятото дойде в ЦСКА. Турският клуб обаче заведе дело срещу местната федерация за правомерността на раздялата с българина, която успя да спечели.
И сега Ерджиешспор си иска парите - сума, която би получил при евентуален трансфер на Лазаров. Цифрата е около $250 000. Хора на Славия вече са давали пояснения пред комисията на ФИФА. Но фактът е безспорен - „белите" не са длъжни да плащат пари на турския клуб. И нямат намерение да го правят. Въпреки че на практика Славия само спечели от Лазаров продаде нападателя на Шиник за около $300 000, а го взе без пари.

Без пари

През лятото Здравко се раздели с руснаците по взаимно съгласие, но се оказа, че в момента клубът дължи пари на нападателя от забавени заплати.
Нито Славия, нито Шиник, нито ЦСКА са длъжни да платят исканите от Ерджиешспор пари. Футболистът планира да пътува в близките дни до Турция и да търси разговори с бившия си клуб. Лазаров не може да започне тренировки със съотборниците си в понеделник, възстановителните занимания за коляното му са само във фитнеса.

Труд

-

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 3
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 3, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 3

HURRIYET

-- FIRST INFLATION FIGURES OF YEAR

Consumer prices have been up by 10.06 percent in 2008 and producer prices also risen by 8.11 percent. According to the inflation figures made public by the Turkish Board of Statistics, consumer prices dropped by 0.41 percent and producer prices was down by 3.54 percent in December last year. Annual inflation figure for December 2008 was 10.44 percent in consumer prices and it was 12.72 percent in producer prices.

-- IMF DELEGATION DUE IN TURKEY ON JANUARY 8

A delegation of the International Monetary Fund (IMF) headed by Turkey Mission Chief Rachel van Elkan will come to Turkey on January 8. The delegation's visit to Turkey is expected to last for ten days. During the visit, the delegation will lay the groundwork for a new stand-by arrangement. If a new agreement is signed, the first tranche of the loan is expected to be released within January.

-- TURKEY'S EXPORTS BREAK A NEW RECORD IN 2008

Turkey's exports have broken a new record and reached 131.5 billion dollars despite the sharp decline in December stemming from the global crisis. State Minister Kursad Tuzmen said that Turkey's exports could have reached 136 billion dollars if the global crisis had not erupted. Turkey's exports grew 20.3 percent in 2008.Hurriyet


more

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2