Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 17 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-17.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




17.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




17.02.2009
-
Преглед на турския печат 17.02.2009 г.

Преглед на турския печат 17.02.2009 г.

Posted 17.02.2009 11:32:23 UTC

Updated 17.02.2009 11:32:23 UTC

Днешните вестници съобщават, че Президентът на САЩ Барак Обама е потърсил по телефона Президента на Турция А. Гюл и Премиера Р.Т.Ердоган.

Вестник Хюрриет предава, че Обама е разговарял с Президента Гюл около 40 минути и е казал, че отдават голямо значение на лидерството поето от Турция в Близкия Изток, Кавказ и Афганистан. В новината със заглавие „Първото послание на Обама към Турция” пише, че Американският президент по време на телефонния разговор с премиера Ердоган е акцентувал на лидерството му в Близкоизточния процес.

Вестник Сабах публикува новината по темата със заглавието „Двойна похвала към Анкара”.

Вестник Миллиет акцентува, че Барак Обама за първи път е провел пряк контакт с Ердагон.

Вестник Заман пише, че Обама по време на телефонните разговори с Гюл и Ердоган е отправил похвали към Турция.

Вестник Сабах отбелязва, че е бил възпрепятстван опита на сомалийските морски пирати да похитят турския товарен кораб „Яса Сейхан” плаващ в откритите води на залива Аден. Вестникът пише, че опита за похищение на сомалийските пирати е бил възпрепятстван от саудитски боен кораб намиращ се в региона в рамките на международната мисия.

Вестник Хюрриет съобщава, че от една страна продължават споровете предизвикани от твърденията, че пилотите бомбардирали Ивицата Газа са били обучени в Коня, а от друга страна е станала ясна таз годишната програма на израелските пилоти в Турция.Вестникът припомня, че до днес израелските пилоти са участвали в 5 от 14те международни военни маневри в Коня и отбелязва, че Израелските военно-въздушни сили няма да участват в първия етап от военните учения „Анадолски орел”, които ще се състоят през месец юни, но ще участват във втория етап през месец Октомври.

Вестник Сабах пише, че Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан е осъществил официално посещение в Сирия. Вестникът предава, че Кьоксал Топтан по време на контактите си в Дамаск е предизвикал голям интерес и че за първи път е било издигнато турското знаме пред сградата на сирийския парламент.

Вестник Хюрриет съобщава, че в рамките на една година броят на безработните в Турция се е покачил с 645 хиляди души и че общия брой на безработните е достигнал около 3 милиона души.

Вестник Сабах отбелязва, че броят на безработните в Турция е достигнал заплашителни размери и че единствено през месец ноември броят на безработните е нараснал с 309 хиляди души в сравнение с предходния месец. Вестникът акцентува, че през същия период в САЩ са били уволнени 255 хиляди души и публикува новината по темата със заглавието „Задминахме дори и САЩ, които са главната централа на глобалната икономическа криза”.

Вестник Миллиет предава, че всеки 4ти младеж в Турция е безработен. Вестник Джумхуриет пише, е безработицата в Турция се е покачила на 12,3 процента. Вестник Хюрриет съобщава, че турските учени са доказали, че шизофренията се дължи на прекомерното отделяне от мозъка на веществото „агматин”. Вестникът пише, че група от учени от Военната медицинска академия Гюлхане изследват дали това вещество може да бъде установено при кръвни тестове.

Вестник Сабах публикува новината по темата със заглавието „Кода на шизофренията бе разшифрован”.

Вестник Радикал съобщава новината по темата със заглавието „Голямо откритие от Военната медицинска академия Гюлхане” и отбелязва, че съществуващите лекарства не водят до подобрение на болните от шизофрения.TRT
-
Американския президент потвърди волята си за сътрудничество с Турция...

Президентът на САЩ Барак Обама проведе телефонни разговори с президента на Турция Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган...

Posted 17.02.2009 12:53:04 UTC

Updated 17.02.2009 12:53:04 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама проведе телефонни разговори с президента на Турция Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. По време на разговорите Обама заяви, че са респектирани от лидерството на Турция по регионални проблеми.

В изявлението на президентския прес офис се подчертава че президентът на САЩ Барак Обама е потърсил най-напред президента Абдуллах Гюл и е акцентувал по време на разговора на значението, което отдава на турско-американските отношения. Обсъдени са били регионални и международни въпроси и е било потвърдено взаимното желание за сътрудничество.

По време на проведения по-късно телефонен разговор с премиера Ердоган, американският президент Обама подчерта, че лидерството на Ердоган е с жизнено значение в рамките на умиротворителния процес в Близкия Изток. Той отбеляза, че Турция има много важна роля в региона и засегна и значението, което има стратегическото партньорство между двете страни.

Обама каза, че САЩ винаги са посрещали с разбиране позициите на Турция по различни въпроси и зяви, че иска да водят съвместна работа по редица въпроси като установяването на мира в Близкия Изток, ликвидирането на терористичната организация ПКК и отношенията с Армения.

Премиерът Ердоган също акцентува на значението което има стратегическото партньорство между двете страни и подчерта, че водят важни съвместни дейности със САЩ в широк регион от Кавказ до Балканите и Близкия Изток.

По време на разговора Ердоган представи принципите на Турция в близкоизточната й политика и политиката й към Армения и акцентува на значението което има справедливата и безпристрастна позиция на САЩ за двустранните отношения.ТРТ
-
Кьоксал Топтан посети мемориала на турските военни пилоти в Сирия...

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан продължава контактите си в Сирия....

Posted 17.02.2009 13:03:32 UTC

Updated 17.02.2009 13:03:32 UTC

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан продължава контактите си в Сирия. В Дамаск Топтан разговаряа с председателя на сирийския национален парламент Махмуд Ел Абраш. Абраш отбеляза, че са респектирани от позицията на Турция по регионалните въпроси. Топтан от своя страна благодари за огромното внимание и топлото отношения на сирийските граждани и официални служители към турската делегация, а също и за издигането в знак на почит, на турско знаме пред сградата на сирийския парламент.

В Дамаск Топтан посети и мемориалната гробница на първите загинали в историята на турските военно-въздушни сили военни пилоти. Той постави венец под звуците на национални химн пред паметника, след което подписа почетната книга. Кьоксал Топтан и придружаващата го делегация посетиха и джамията Емеви и тюрбето на Селяхаттин Еюби.ТРТ
-
Турция очаква обяснение....

Турция очаква подробно обяснение от Израел във връзка с изявленията на командващия израелските сухопътни...

Posted 17.02.2009 12:57:18 UTC

Updated 17.02.2009 12:57:18 UTC

Турция очаква подробно обяснение от Израел във връзка с изявленията на командващия израелските сухопътни сили по адрес на Турция.

В отговор на въпрос министърът на външните работи Али Бабаджан отбеляза, че изявлението на израелския генерал е недопустимо нарушение на етическите норми и че нанася много силна вреда на двустранните отношения, които и без това се намират в много труден период.

Бабаджан каза, че все още Израел не е направила ясно изявление във връзка с изявленията на израелския генерал по адрес на Турция и подчерта, че очакват едно подробно обяснение.

Бабаджан припомни, че министерството на външните работи е предало на посолството на Израел в Анкара протестна нота и че и турският генерален щаб е предприел необходимите инициативи.

В отговор на въпрос засягащ изявлението на президента на Армения Саркисян, че Нагорни Карабах никога няма да бъде предаден на Азербайджан, Бабаджан каза, че в процеса на преговорите Армения и Азербайджан трябва да внимават с тона и съдържанието на изявленията си.

"По време на срещите с руския президент Медведев и руския премиер Путин отбелязахме, че е необходимо да се придаде тласък на процеса и че Турция е готова да окаже необходимата помощ и подкрепа"-каза Бабаджан.ТРТ
-
Турция подписа протокола от Киото...

Турция подписа протокола от Киото...

Posted 17.02.2009 13:05:48 UTC

Updated 17.02.2009 13:05:48 UTC

Турция подписа рамковия договор на ООН за Климатичните промени, известен и под името Протокола От Киото.

Протоколът бе подписан от президента Гюл и влезе в сила след като бе публикуван в Държавния вестник на Турция.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2