Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 декември 2008 г.

Сборника с разкази „Нощи в Пера”,Жале Санджак

Жале Санджак е родена през 1958 година в Истанбул. Започва да пише през 80-те години - поезия и пиеси, като последните се излъчват по ТРТ (националното Радио и Телевизия на Турция). Поезията й намира широк отзвук в тогавашната литературна периодика. Първият й сборник с разкази „Тази нощ в Пера” излиза през 1989 година. Следват книгите с разкази „Внезапно идващо” (Ansizin Gelen) 1998; „Този бряг на живота” (Hayatin Bu Yakasi) 1999; „Да стискаш зъби от любов” (Askla Dayanmak) 2002; През 2001 е отличена с втора награда от Конкурса за разказ на името на Халдун Танер. „Да се вслушаш в града” (Kenti Dinlemek), е сборник с есета и статии, в които Жале Санджак събира текстовете си от едноименното радио-предаване, което води през цялата 2001 година под общо заглавие „Истанбул в литературата ни”. Националната телевизия е снимала игрални филми по нейни разкази.
„Жале Санджак е разказвач, който улавя най-тънките душевни състояния на градския човек, на човека от града, (...) мястото на човека в градския бит, лудото препускане във всекидневието му, усилията и старанието да се хване здраво, да се задържи, да бъде в крак с темпа на живота; приливите и отливите от вчера към днес и обратно- всичко това очертава майсторството в главните теми на Жале Санджак.” – пише литературният критик и писател Феридун Андач за нея.
В началото на декември (2008) Център за универсални медии - Пловдив пуска на книжния пазар сборника с разкази „Нощи в Пера”.

Инфо

Разкази:

Превод от турски: Кадрие Джесур

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2