Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 декември 2008 г.

Израел засипа Газа с ракети



Израелската авиация обсипа през уикенда с ракети ивицата Газа.При въздушните удари в събота и неделя загинаха над 270 души, а много повече бяха ранени. Кръвопролитието е едно от най-сериозните в продължаващия вече 60 години палестинско-еврейски конфликт в Близкия изток, коментира Ройтерс.

При вчерашните удари беше разрушена централата на телевизията на "Хамас" "Ал Акса", която обаче продължи да предава от други, неизвестни засега места. Израелски самолети атакуваха и тренировъчен център на бойци на "Хамас". В отговор ислямистите продължиха ракетния обстрел по израелска територия, но без сериозен резултат. Същевременно край границите на Газа бяха струпани стотици израелски бронирани машини - танкове и бронетранспортьори, в подготовка за евентуална сухопътна атака. На този фон призивът на Съвета за сигурност на ООН, отправен вчера сутринта, за спиране на насилието изглежда практически безпредметен.

Израелски политически коментатори смятат, че офанзивата няма за цел да върне Газа под пряк израелски контрол или да ликвидира правителството на "Хамас", което е твърде амбициозна и трудна за постигане цел, като се има предвид, че на 10 февруари в Израел предстоят парламентарни избори. Според тях операцията опитва да принуди "Хамас" да сключи ново примирие, което да гарантира в дългосрочен план спирането на презграничните атаки. По израелски данни в събота са били нанесени около 100 самолетни удара в Газа, а палестинците са изстреляли 70 ракети в отговор, при което е бил убит един израелец. Палестинските данни говорят за 271 убити и над 700 ранени в Газа за първите 24 часа на обстрела.

"Палестина никога по-рано не е виждала подобно ужасяващо клане", заяви лидерът на "Хамас" Исмаил Хания и се закани, че групировката ще отмъсти на Израел, включително и със самоубийствени атаки по израелските кафенета и улици. Друг обаче беше тонът на палестинския президент и лидер на "Фатах" Махмуд Абас, който обвини "Хамас", че е предизвикал Израел, като не е удължил примирието и е атакувал постоянно еврейската държава. Той все пак окачестви израелските действия като "престъпни" и призова международната общност да се намеси. "Хамас" и "Фатах" са на нож от 2006 г., когато ислямистите спечелиха изборите в палестинските територии, припомня Ройтерс.

Международни организации предупредиха, че операцията може да доведе до истинска хуманитарна катастрофа в Газа, тъй като бедният крайбрежен анклав, в който живеят 1.5 млн. души, разчита предимно на помощи, а при бойни действия те не могат да бъдат доставяни. Болниците в зоната вече изпитват трудности с лекарствата, което се дължи и на продължаващата вече месеци израелска блокада.

Арабската лига пък отложи чак за сряда извънредната среща на външните си министри, на която трябва да се изработи обща позиция по конфликта. Първоначално тя трябваше да се проведе снощи. Генералният секретар на организацията Амр Муса посочи, че много арабски министри са на други срещи и физически не могат да пристигна по-рано от сряда. Арабските държави все пак единодушно осъдиха израелските атаки, а Иран стигна още по-далеч и призова всички мюсюлмани по света да защитят палестинците в Газа.дневник

Израел продължи атаката през нощта, ХАМАС отвърна с ракетен обстрел
28 Декември 2008
Обявиха извънредно положение в 20 км зона от ивицата Газа, Египет приема ранени, очаква се декларация на Съвета за безопасност на ООН

След новите удари, нанесени от израелски самолети на територията на ивицата Газа в нощта срещу неделя, бе разрушена сградата на телевизия Ал-Акса, контролирана от ХАМАС, съобщава в. The Jerusalem Post. Въпреки това телевизията продължава излъчване чрез подвижна телевизионна станция.

Преди това един от израелските снаряди разруши сградата на джамията в Газа, двама души загинаха. Както обясни представител на въоръжените сили на Израел, разрушената джамия се е използвала от терористите за техни цели.

Поне 230 души са загиналите след ракетния обстрел на Израел в Газа в събота през деня и неделя през нощта, над 800 души са ранени. Според представители на министерството на отбраната на Израел, основна цел са обектите от материално- техническата база на движение ХАМАС. По данни на Израел, разрушени и повредени са 170 такива обекти, сред тях тренировъчни лагери, пускови ракетни установки, административни сгради. По данни на палестинската страна, обаче, сред загиналите има мирни граждани, включително деца. Помощ на пострадалите оказва съседен Египет, който отвори граничния проход Рафах на границата с крайбрежния анклав. Президентът Мубарак нареди да се приемат всички ранени жители на Газа.

Вестник Haaretz съобщава, че по последни данни сред загиналите при бомбардировките са шефът на полицията на ХАМАС Тафик Джабер, помощникът му Исмаил ал- Джаабри и губернаторът на централния район на Газа Абу-Ахмад Ашур.

В 17 ч българско време вчера в Ню Йорк започнаха закритите консултации на Съвета за безопасност на ООН, събран по молба на Либия. Очаква се Съветът да излезе с дипломатическа реакция за изострянето на ситуацията в Близкия Изток, възможно е да бъде взето решение за спешно официално заседание на Съвета за безопасност.

Вчера Израел обяви извънредно положение в 20 километровата зона от ивицата Газа. На пътищата са ситуирани полицейски кордони, всички извънредни служби работят в особен режим. На всички жители на " извънредната зона" е наредено да се намират в скривалища или близо до тях. Израелските военни обявиха, че съботните удари по обекти на ХАМАС в Газа са " само началото и армията е готова да продължи, а при необходимост и да задълбочи и разшири действията срещу терористите." При това представител на прес- службата заяви на журналисти, че " всичко, що се отнася до ХАМАС, може да бъде цел- интерпретирайте го както искате".

Ислямистите вече заявиха, че жестоко ще отмъстят на Израел и обстреляха с ракети негова територия. В резултат на пряко попадение в къща в градчето Нетивот бе убита израелтянка, още четирима бяха ранени.

Израел не един път предупреждаваше, че няма да търпи повече обстрели на своя територия. За една година на израелска земя се взривиха около 3 000 ракети и минометни снаряди. Повече от 200 от тях са били изстреляни след 19 декември, когато палестинските радикали се отказаха от примирието.бгфактор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2