Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 декември 2008 г.

Хамас и Израел, истинският победител може да се окаже Иран

в. "Вашингтон пост".

Въздушната офанзива на Израел срещу Ивицата Газа не бива да изненадва никой, който е следил ескалиращите военни действия в региона - най-малко движението Хамас, което предизвика конфликта, като прекрати шестмесечното примирие и изстреля множество ракети и гранатометни снаряди срещу Израел през последните 10 дни. Първоначалните израелски атаки изглеждаха като наказателен удар срещу ислямското движение. Твърди се, че при тях са убити няколко негови лидери и десетки бунтовници и членове на силите за сигурност. Неизбежно, обаче, сред убитите над 300 палестинци имаше и цивилни, а при подновения палестински ракетен обстрел срещу израелски градове загинаха поне двама души.

Израелските власти твърдят, че целта на нападенията е скромна - да принудят Хамас да се завърне към несигурното и неофициално примирие, по време на което палестинският ракетен и гранатометен обстрел, въпреки че не беше прекратен, поне не беше толкова интензивен, а Израел облекчи, без да премахна икономическата блокада на Ивицата Газа. Намиращото се в Дамаск ръководство на Хамас, което обяви края на "затишието", както го нарича Израел, също, изглежда, си е поставило сравнително ограничени цели. То иска всички ограничения на придвижването към и от Газа от страна на Израел (и Египет) да бъдат премахнати в замяна на нещо като мир. Значително препятствие пред тези цели, обаче, представляват предстоящите избори в Израел, в които различните кандидати, включително действащите министри на отбраната и на външните работи, заявяват твърди позиции към Хамас. Правителството на Буш, чийто мандат изтича, побърза да предложи подкрепа на Израел и да обвини Хамас за конфликта.

С течение на времето, обаче, сраженията в Газа могат да излязат скъпо на Израел. Военни командващи нееднократно предупреждаваха, че те могат да доведат до наказателни нападения срещу израелски градове, да се разпространят към Западния бряг или Ливан, или да предизвикат сухопътна операция, която ще вземе хиляди жертви и ще постави израелските сили, които нямат стратегия за излизане от конфликта, в затруднено положение. Израел не може да спре ракетните нападения само с военни действия. В крайна сметка ще трябва да се сключи политическо споразумение. Всички надежди на израелските лидери за сваляне на Хамас от власт в Газа вероятно са илюзорни, освен ако не се предприеме дългосрочна окупация на територията.

Докато траят боевете, а израелските власти предупредиха, че това може да продължи дълго, основният поддръжник на Хамас, Иран, ще бъде в тактически изгодна позиция. През последните седмици израелските дипломати работиха трескаво, за да насочат вниманието на международната общност към иранската ядрена програма, докато правителството на Обама се подготвя да встъпи в длъжност. Те предупредиха, че новият президент на САЩ ще трябва да действа бързо, за да се попречи на Иран да се сдобие с атомна бомба. Сега в продължeние на седмици, а може би и на месеци, погледите ще бъдат насочени към Газа - към сраженията, продължаващото страдание на цивилните и необходимостта от ново споразумение. Израел можеше да избегне тази битка и да си осигури дипломатическо предимство, като облекчи икономическата блокада. Сега той е въвлечен в скъпоструваща борба, която, в крайна сметка, отвлича вниманието му от най-сериозната заплаха. (БТА)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2