Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 декември 2008 г.

Мохд Абуаси: Израелската операция е пряко свързана с изборите през февруари

Мохд Абуаси: Израелската операция е пряко свързана с изборите през февруари

Мохд Абуаси: Израелската операция е пряко свързана с изборите през февруари
28 декември 2008 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Политическите цели на израелската операцията срещу „Хамас” са три, смята директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси. В интервю за Агенция „Фокус” той обясни, че най-важната цел на израелската операция е вътрешнополитическа и е пряко свързана с предстоящите през февруари избори в страната.
„Най-големият конкурент в предизборната кампания на сегашния премиер на Израел Ехуд Олмерт е Бенямин Нетаняху от десницата, за който основен предизборен приоритет е именно неутрализирането на „Хамас” в Ивицата Газа. Предприемайки атаките, сегашното правителство на практика цели да обезоръжи своя основен конкурент от десницата”, обясни д-р Мохд Абуаси.
Втората цел на операцията е опит за ограничаването на влиянието на „Хамас”, смята Абуаси. „Става дума за отслабване на силата на „Хамас” и използването на това за вътрешно политически цели за управляващата коалиция в Израел”, посочи той. Третата цел е свързана с многото критики на международната общност към Израел за блокадата срещу Газа. „Нещата стигнаха до там, че пред народа на Газа нямаше избор – или да умрат от ракети или от глад и липса на лекарства”, коментира той. По думите му два дена преди атаките в Газа е нямало нито ток, нито няма храна. "От Израел не случайно избраха този момент за атаките", каза д-р Мохд Абуаси.
Галина ДИМОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2