Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 18 декември 2008 г.

Франция не успя да посредничи при преговорите на Хърватия и Турция с ЕС

Френското председателство на ЕС не успя да преодолее словенската опозиция по отварянето на нови преговорни глави с Хърватия. Двете държави имат гранични спорове, съобщава Euractiv.
Словения използва правото си на вето за да попречи на съседката си Хърватия да отвори девет от десетте налични преговорни глави по време на междуправителствена конференция утре. Франция е правила опити за решаване на проблема в продължение на седмици, но не се е стигнало до окончателен резултат. Съществуват подозрения, че Кипър също ще блокира отварянето на една преговорна глава с Турция, макар че кипърски дипломат отхвърли възможността за блокиране на две глави.

Хърватия се надява да завърши преговорите за присъединяване през 2009 г. и да стане пълноправен член през 2010 г. По време на срещата на върха на ЕС миналия петък, френският президент Никола Саркози дори обяви, че в хърватският договор за присъединяване ще бъде включен "Ирландски протокол", който да отговори на ирландските искания преди втори референдум по Лисабонския договор. Словения обаче блокира преговорите заради граничен спор, а Кипър обвинява Турция в тормоз над кипърски изследователски кораби, търсещи газ и нефт. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен на няколко пъти настояваше двустранните проблеми да бъдат решавани извън преговорите за присъединяване към Съюза.дневник,18.12.08 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2