Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 6 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 06.09.2009 г. !

Операции в Сирия...

В Сирия продължават да се водят операции срещу терористичната организация ПКК...

Posted 06.10.2009 09:58:34 UTC

Updated 06.10.2009 09:58:34 UTC

В Сирия продължават да се водят операции срещу терористичната организация ПКК. След доноси, че терористичната организация събира рекети и отвлича деца, сирийските сили за сигурност организираха серия операции в столицата Дамаск и градовете Кобани, Камъшлъ, Ракка и Дерик.
По време на операциите бяха заловени пет жени членки на терористичната организация.
При претърсване на жилищата на заловените терористи бяха намерени документи на терористичната организация, голямо количество пари, и бяха спасени четири отвлечени деца на възраст между 13 и 18 години.
Очаква се заловените терористки да бъдат съдени с иск за лишаване от свобода за срок между 19 и 25 години.
В рамките на подписания през 1998ма година между Сирия и Турция договор от Адана, до днес сирийската администрация залови и предаде на Труция около сто члена на терористичната организация.
-
Среща в Кишинев

Президентите на Азербайджан и Армения на 8 Октомври тази година ще проведат среща в столицата на Молдова, Кишинев...

Posted 06.10.2009 10:50:49 UTC

Updated 06.10.2009 10:50:49 UTC

Президентите на Азербайджан и Армения на 8 Октомври тази година ще проведат среща в столицата на Молдова, Кишинев...

Съпредседателите на Минската група бяха приети в Баку от президента на Азербайджан Илхам Алиев и външния министър Елмар Мемедяров...

След срещата съпредседателите на Минската група организираха пресконференция, на която съобщиха, че по време на срещата президентите на Азербайджан и Армения са взели решение за среща преди срещата на върха на лидерите на Движението на необвързаните страни, която ще се състои на 10 Октомври в Кишинев.

Акцентувано бе, че въпросната среща е от естество на продължение на срещата състояла се на 18 юли тази година в Москва.

Руският съпредседател Юри Мерзляков подчерта, че срещата в Кишинев ще продължи положителното въздействие на срещата от Москва.

Американският съпредседател Матю Брайза изрази убеждението си, че на срещата в Кишинев ще бъдат предприети важни стъпки за разрешаването на проблема с Нагорни Карабах.

Френският съпредседател Бернар Фази на свой ред отбеляза, че контактите им с представителите на Азербайджан за Нагорни Карабах са преминали ползотворно.

Съобщава се, че е малка вероятността за подписването на каквото и да е споразумение по време на преговорите в Кишинев.
-
Коварно нападение...

Вчера терористи от ПКК организираха в Хаккяри нападение срещу автомобил в който пътуваха един полицай и двамата му братя...

Posted 06.10.2009 09:56:37 UTC

Updated 06.10.2009 09:56:37 UTC

Вчера терористи от ПКК организираха в Хаккяри нападение срещу автомобил в който пътуваха един полицай и двамата му братя. Нападението бе организирано близо до контролния пост Депин на 10 километра от центъра на града. В резултат на огъня открит с автоматично пехотно оръжие на място загина полицаят Енгин Ачъкгьоз и бяха ранени двамата му братя.
Ранените починаха от раните в болницата в Хаккяри където бяха настанени на лечение.
След нападението в региона започна широкомащабна операция за ликвидиране на терористите с участието на командоси, спецназ и хеликоптери.
-
Ердоган призова към внимание...

В Истанбул продължават заседанията на Международния Валутен Фонд и Световната Банка...

Posted 06.10.2009 09:52:11 UTC

Updated 06.10.2009 09:52:11 UTC

В Истанбул продължават заседанията на Международния Валутен Фонд и Световната Банка. Във встъпителното слово, което произнесе на заседанието на говерньорите, премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че благодарение на предприетите мерки е започнал етапът на излизане от глобалната икономическа криза, но каза че процесът трябва да се следи с внимание.
"Понесохме тежки последствия. Ако не приемем необходимите мерки, в бъдеще ни чакат още по-големи трудности"-каза премиерът Ердоган.
Премиерът Ердоган отправи в словото си към международната общественост и призива да бъде проявена чувствителност към разрушителното въздействие на процеса на глобализация.
-
Преглед на турския печат 06.10.2009

Обзор на по-важните новини по страниците на турския печат от 6ти октомври 2009та година.

Posted 06.10.2009 06:55:41 UTC

Updated 06.10.2009 08:39:43 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Джумхурийет. Вестникът, в новината озаглавена "Искащите да се отделят са в малцинство" отбелязва, че според анкета проведена от центъра за стратегически изследвания Билгесам в 17 окръга и с участието на 8 хиляди и 607 души в Югоизточен Анадол, мнозинството от турските граждани с кюрдски произход са против отделяне от Турция и че по-голямата част от тях не изпитват доверие към терористичната организация ПКК и терористичния главатар Абдуллах Йоджалан.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Саркисян посрещан с гняв от диаспората" пише, че при посещението си в Лос Анжелис в рамките на обиколката си в САЩ с цел да осигури подкрепата на арменската диаспора за процеса на нормализиране на отношенията с Турция, президентът на Армения Серж Саркисян е бил протестиран от 12 хиляди разгневени арменци. Вестникът отбелязва, че на демонстрацията състояла се пред хотела в Бевърли Хилс, където Саркисян е разговарял с представителите на арменските организации, са били издигнати лозунги-"Серж, не предавай народа си".
В новината под заглавието "Може да предложи на Турция мирен пакет", вестник Заман пише, че новият премиер на Гърция Йорго Папандреу предвижда да предприеме активна политика спрямо Турция и се очаква да предложи договор за Мир и Сигурност, който предвижда поетапно разрешаване на двустранните проблеми. В новината пише, че първото изпитание за Папандреу ще бъде високото равнище на ЕС през месец декември, когато на дневен ред ще бъде поставен кипърският проблем.
Премиерът Ердоган заяви за вестник Уолт Стрийт Джърнъл, че проблемът с Дирекция Приходи е разрешен и иска да бъде подготвена нова програма на Международния Валутен Фонд-съобщава в новината озаглавена "Зелена светлина за МВФ" вестник Миллийет и припомня, че по-рано Ердоган е отхвърли искането за автономност на Дирекция Приходи окачествявайки го като искане с политически храктер. Вестникът сочи, че във вчерашното си изявление за Уолт Стрийт Джърнъл премиерът е казал, че правителството ще работи в сътрудничество с Дирекция Приходи в борбата с нерегистрираната икономика и дава място на коментара, че това изявления насочва на мисълта, че проблемът с Дирекция приходи е разрешен в съответствие с искането на правителството.
Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "Възникна опасност от държавен капитализъм" съобщава, че спекулантът Сорос е казал, че ако не бъдат въведени промени в международен мащаб, световната система ще изпадне в голяма опасност. Вестникът сочи, че на заседанията на Световната Банка и Международния Валутен Фонд в Истанбул Сорос е казал, че в етапа на криза намесата на държавата е била необходима, но че ако не бъдат въведени промени на международно ниво, ще възникне опасността в света да се развие държавен капитализъм подобен на този в Китай.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 06.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 06.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2