Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 6 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 06.10.09 г. !

Близо 100 души са задържани при безредици в Истанбул
06 октомври 2009 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската полиция задържа около 100 души, протестиращи срещу провеждането на срещата на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, предаде ИТАР-ТАСС. Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрантите.
Местна телевизия съобщава, че има пострадали демонстранти и полицаи. Един човек е починал от инфаркт по време на сблъсъците.
В момента ситуацията в Истанбул вече е спокойна.

„Дюня”: Ако приемането на Турция в ЕС бъде отложено за 2015 г., може да бъде твърде късно, предупреди турският външен министър
06 октомври 2009 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ако приемането на Турция в Европейския съюз бъде отложено за 2015 г., може да бъде твърде късно както за турската страна, така и за Съюза, предупреди турският външен министър Ахмет Давутоглу, говорейки вчера пред испанската преса, съобщава електронният портал „Дюня”.
Призовавайки лидерите на ЕС да изпълнят своите обещания, Давутоглу каза, че „когато преговорите за присъединяване на Турция са започнали през 2005 г., ЕС не е поставял подобно условие. Споразуменията се подписват, за да бъдат изпълнявани”. Говорейки за приемането на Кипър в ЕС през 2005 г., турският външен министър заяви, че „приемайки Кипър, ЕС е нарушил своето собствено правило, според което всяка една страна, неспособна да разреши местните си въпроси и проблемите си със своите съседи, не може да бъде приемана в Съюза”.
Турският външен министър също подчерта, че Турция и Гърция се радват на добри съседски отношения, но отбеляза, че Анкара ще продължи да оказва натиск върху Атина с цел постигането на окончателно решение на кипърския въпрос.

Годината 2015 за членство на Турция в ЕС е доста оптимистична, заяви шведският премиер Райнфелд
06 октомври 2009 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Париж. Премиерът на Швеция, която пое ротационното председателство на ЕС, Фредрик Райнфелд заяви, че годината 2015 за членство на Турция в ЕС е доста оптимистична и присъединяването на Турция в голяма степен е свързано с решението на кипърския въпрос, пише турският вестник „Милиет”. В интервю за френския вестник „Монд” шведският премиер коментира изказването на турския външен министър Ахмет Давутоглу за 2015 година като възможна и желана година за членство на Турция в ЕС. Той посочи, че при шведското председателство ще направят възможно както при предишното френско председателство да бъде отворена една или дори две преговорни глави. „Много отворени глави са блокирани, някои заради ветото на Кипър, други на Франция”, изтъкна той. По думите му на този етап не е възможно да се каже кога ще приключи преговорният процес и в голяма степен той е зависим от решаването на кипърския въпрос. Шведският премиер каза, че засега няма единно становище кога може да бъде взето решение.

Актьорите, определящи световната икономика, да помислят къде правят грешки, каза турският премиер на сесията на МВФ
06 октомври 2009 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Актьорите, които определят посоката на световната икономика, да помислят къде правят грешки и преосмислят своята политика, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган при откриването на годишната сесия на Международния валутен фонд в Истанбул. Това предава турската агенция АНКА. В изказването си при откриването на годишната сесия Ердоган посочи, че глобалната криза е „отправила послания” към всички и е извадила наяве куп проблеми, които и преди това са били забележими, но за които са затваряни очите. Той подчерта, че днес вече трябва за това да си дадат сметка актьорите, които насочват световната икономика, какви грешки допускат и да обмислят решенията, които взимат.

Центърът на Истанбул се превърна в бойно поле заради протести срещу годишните сесии на МВФ и Световната банка
06 октомври 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Центърът на Истанбул се превърна в бойно поле заради протестите срещу провеждащите се там годишни сесии на Международния валутен фонд и Световната банка, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Арестувани са 78 протестиращи. При сблъсъците е ранен един полицай.
Протести срещу сесиите на МВФ и Световната банка организираха синдикати в Турция и граждански сдружения. Сред организаторите на протеста са синдикатите ДИСК, КЕСК, ТТБ, ТММОБ. Протестиращите се събраха на площад „Таксим” и преминаха по булевард „Истиклял”, скандирайки лозунги „Тази държава и този народ не са за продан”, „Да живее работническата солидарност”, „Да бъдат проклети МВФ и продажницата ПСР”, „МВФ-ПСР изтеглете ръката си от джоба на работника”, за да стигнат до конгресния център, в който се провеждат годишните сесии. Полицията се е намесила и атакувала местните и чуждите протестиращи. След полицейската намеса някои групи са замервали с камъни магазини и офиси на банки, а магазините са затворили в знак на протест. За разпръсване на протестиращите полицията е използвала газови бомби и водоструйки. Протестиращите от своя страна са замервали с прашки полицаите.
Намесата на полицията за възпиране на протестното шествие, което иска да стигне до конгресния център в Харбие, продължава. Възникнал е сблъсък също между полицаите и група протестиращи на площада „Галатасарай” и в район Джихангир. Големи материални щети са нанесени на два банкови офиса и един супермаркет в Джихангир.
Валията на Истанбул Муаммер Гюлер каза, че групите, които извършват насилие, нямат нищо общо със свободата на словото и те няма да позволят непозволени демонстрации, съпроводени с насилие.

Реджеп Тайип Ердоган: Необходима е преоценка на разпределението на ролите и отговорностите в глобалната икономика
06 октомври 2009 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че е необходимо да се направи преоценка на разпределението на ролите и отговорностите в световната икономика, предаде Анадолската агенция. Ердоган произнесе слово на официалното откриване на годишните сесии на Международния валутен фонд и на Световната банка в Истанбул.
Премиерът посочи, че силни политически мерки са донесли положителни резултати в света. Това е положителен развой, но трябва да бъдем предпазливи в икономиките си, добави Ердоган.
Турция и Истанбул бяха домакин на годишните сесии на МВФ и Световната банка през 1955 г., след 54 години отново са домакин, отбелязва Ердоган. Той подчерта, че Истанбул е мост не само между континенти, а и между цивилизации, култури, икономики и търговски региони.

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи срещу срещата на МВФ
06 октомври 2009 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи срещу срещата на Международния валутен фонд (МВФ), която се провежда в Истанбул, предаде агенция Ройтерс.
Задържани са осем души, които са хвърляли бутилки със запалителна течност близо до центъра, в който пристигат делегатите за откриването на срещата на МВФ и Световната банка.
До момента няма данни за пострадали при инцидентите.

„Еурактив”: Турция посредничи за газови доставки за „Набуко”
06 октомври 2009 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция иска да помогне на Европейския съюз да реализира проекта за тръбопровод „Набуко” като се опитва да посредничи за осигуряване на газови доставки от Ирак и Катар, а на по-късен етап и от Иран, заяви за електронното издание „Еурактив” турският външен министър Ахмет Давутоглу.
Той каза, че страната му активно се опитва да разреши напрегнатата ситуация около Иран, който е обвинен от международната общност в разработване на секретна ядрена програма.
Давутоглу подчерта, че Анкара не прави това само в интерес на регионалната или световната сигурност, но и заради енергийната сигурност. „Нуждаем се от подкрепата на Иран за енергийния пазар. Това е един от най-добрите начини за контрабаланс на руския монопол”, каза министърът.

Турският парламент ще обсъжда разрешението за трансгранични операции срещу ПКК
06 октомври 2009 | 06:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Искането за удължаване на срока на разрешението за трансгранични операции срещу лагери на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак ще бъде обсъдено в парламента на Турция на 6 октомври, вторник, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Правителството вече подкрепи искането на Генералния щаб на турските въоръжени сили за удължаване на разрешението, срокът на което изтича на 17 октомври.

Агенция „Фокус” припомня, че на 17 октомври 2007 г. турският парламент одобри искането на правителството за осъществяване на трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпраща турски войници в съседната страна На 8 октомври 2008 г. парламентът удължи с една година мандата на правителството да предприема трансгранични операции срещу кюрдските бунтовници.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2