Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 декември 2008 г.

Новини от Германия и САЩ по време на Курбан Байряма

10. 12 .2008 hajj

Новини от Германия и САЩ по време на Курбан Байряма

Вчера министърът на вътрешните работи на Германия Волфганг Шойбле откри сайта на създадения през септември 2006 г. в страната постоянен форум „Ислямски конгрес”. По време на приветственото си слово той призова всички онези, които желаят да се запознаят с работата на организацията и да вземат отношение към някоя от провежданите дискусии, да влязат в новооткритите елетронни страници. Шойбле отбеляза, че нарочно е подбран сегашният момент, който съвпада със започването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрям.

Целта на инициативата „Ислямски конгрес” е да се стимулира диалога между германската държава и местното четиримилионно мюсюлманско малцинство. Всеки месец държавата определя дадена тема, която е обект на дискусия от двете страни. Следващият месец тя ще бъде формулирана: „Ислямът във всекидневния живот на училищата”.

„Ислямският конгрес” има състав от 30 постоянни членове. Половината от тях са представители на федералното правителство и местните власти, докато останалите 15 са избрани да представляват местните мюсюлмани.
В същото време съдът в Дюселдорф осъди на доживотен затвор 24-годишния ливанец Ал Хадж Диб, обвинен в планирането на терористичен акт в страната. През лятото на 2006 г. същият, заедно със своя сънародник Джихад Хамед, са се опитали да поставят експлозиви в два влака на гарата в Кьолн. Единствено недостатъчните им технически познания са били причината самоделната бомба да не избухне и да няма жертви сред мирното население. Прокуратурата отбелязва в своя обвинителен акт, че двамата ливанци не само са участвали в демонстрациите на местните мюсюлмани против публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, но тяхната ярост е преляла в желанието да отмъстят на немското общество за тях. Хамед е осъден на 12 години лишаване от свобода след завръщането си в родината. Същият е пристигнал в страната с цел следване. Недостатъчните му познания по немски език са станали причина няколко университета да му откажат студентски права.

В светлината на започналия Курбан Байрям, учени от престижният американски университет в Харвард оповестиха резултатите от свое изследване, завършило през април тази година. Те лансират тезата, че поклонението, ал хадж, прави мюсюлманите по-толерантни и позитивно настроени към хората, които не участват в него. Учените отстояват мнението, че след посещението на светите места богомолците, завърнали се в родината си, гледат на останалите народи и религии по-положително и с по-голямо чувство на справедливост. На преден план излиза стремежът за равенство между хората. Паралелно с това се стимулира и приемането на естественото равенство между половете. Това се дължало на факта, че мъжете и жените прекарват достатъчно дълго време заедно, тъй като те пътували и се молели през цялото време в относително смесен състав.

Авторите на това изследване Асим Ходжа, Майкъл Крамер и Дейвид Клингенгсмит твърдят, че от множеството интервюта на богомолци е видно, че се засилва чувството за космополитизъм, което прелива в симпатии дори към представителите на немюсюлманските религии. В същото време прави впечатление, че групата на завърналите се от поклонение мюсюлмани е станала изключително критична към личността на лидера на мрежата „Ал Кайда”. Американските експерти твърдят, че сред тази целева група рейтингът на терорист №1 е спаднал повече от два пъти.

Необходимо е да се зададе въпросът дали изследването е представително според законите на социологията. В предоставения текст се споменават респонденти от Египет и Пакистан. Интересно е дали харвардските експерти са интервювирали иранските богомолци, които почти всяка година създават проблеми на саудитските власти с радикалните си настроения. Вестник „Шарк ал аусат” съобщава, че въпреки забраната на приемащата страна, иранските участници в тазгодишния ал хадж отново са се отдали на политически действия. По време на поклонението един от водачите на иранската група е държал реч, а останалите са отговаряли с призива: „Смърт на Америка” и „Смърт на Израел”. Преди няколко години лозунгите на иранците бяха насочени и срещу саудитското кралско семейство, което предизвика сблъсъци между богомолците от ислямската република и саудитските сили на реда.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2