Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 декември 2008 г.

Новините:от и за Турция-10.12.08 г.

Безредици са избухнали пред гръцкото консулство в Истанбул
10 декември 2008 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Безредици са избухнали пред гръцкото консулство в Истанбул, предаде АФП. Десетки демонстранти са се събрали пред сградата в знак на протест срещу убийството на младеж от полицията в Атина.
Протестиращите са замеряли консулството с балони и бутилки, пълни с боя. Разбити са и стъклата на дипломатическите автомобили.
Няма данни за извършени арести.

"Милиет”: Депутат от управляващата партия “откри” причините за икономическата криза в Турция
10 декември 2008 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник председателят на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мустафа Елиташ откри причините за икономическата криза в Турция, въпреки че това е убягнало преди това от вниманието на медиите и на целия свят, пише днес иронично турският вестник “Милиет”. Това “откритие” Елиташ е споделил миналата седмица пред съпартийци в провинция Кайсери, Централна Турция. Според депутата от ПСР, до 15 октомври в Турция не е имало никакъв икономически проблем. Той допуска, че е възможно в света да е имало проблеми, но Турция не е имала никаква допирна линия. След това обаче изведнъж политическите партии и медиите са започнали “да провокират неблагоприятна обстановка” и от това именно е възникнал сегашният “психологически проблем”.

НРП представи кандидатите си за районни кметове в Анкара
10 декември 2008 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Анкара.Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ представи кандидатите си за кметове на някои райони и общини в Анкара, които ще участват в местните избори през март 2009 г., пише днес вестник “Сабах”. Това направи генералният секретар на НРП Йондер Сав в старата сграда на централата на партията на улица “Чевре”. Сградата ще бъде използвана като централен предизборен щаб на кандидата на НРП за кмет на Анкара Мурат Карайълчън.

Агенция “Фокус” припомня, че Мурат Карайълчън е бивш вицепремиер и министър на външните работи в едно от правителствата на г-жа Тансу Чилер, както и бивш лидер на Социалдемократическата народна пария /СНП/. Миналия месец той напусна СНП и премина към НРП, която издигна кандидатурата му за кмет на Анкара.

Хюрхабер: Дениз Байкал отговори на критиките за “отварянето” на НРП към мюсюлманските забрадки
10 декември 2008 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Анталия. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал отговори на критиките срещу “отварянето” на партията към мюсюлманските забрадки, пише електронното издание Хюрхабер. Дениз Байкал посочи на среща със симпатизанти в град Анталия, че приемането на нови членове на партията не може да се оценява като “отваряне към различни слоеве от обществото”.
Ние не развиваме нашите възгледи под диктата на някакви политически очаквания. Ние казваме неща, който са правилни и в които винаги сме вярвали, декларира лидерът на НРП.

Семинар и разисквания за Турция се състояха в британския парламент
10 декември 2008 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. В Камарата на общините на британския парламент се състояха семинар и разисквания за Турция, пише днес вестник “Милиет”. На семинара се изказаха кюрди и арменци, които защитиха тезата за прилагания “културен геноцид” спрямо малцинствата в Турция. От името на Кюрдския национален конгрес говори Акъф Ван, който критикува Турция, че не признава културната идентичност на повече от 20 милиона кюрди.Във връзка с това той посочи редица изявления на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл и подчерта, че кюрдският проблем е политически и следователно може да бъде решен само с политически средства.

Отменени са полетите Истанбул - Атина заради стачката в Гърция
10 декември 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Поради общата стачка в Гърция днес са отменени полетите Атина-Истанбул и Истанбул-Атина, пише турското електронно издание Дюня бюлтени. В рамките на 24-часовата стачка са затворени летищата в Гърция, между които и това в Атина. Турските авиолинии и гръцката компания Олимпик взаимно са отменили полетите Истанбул-Атина и Атина-Истанбул, посочва изданието.

През 2009 г. Турция ще участва в 137 панаира зад граница
10 декември 2008 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Турция ще участва през 2009 г.в 137 панаира зад граница – от Китай до страните от ЕС и от САЩ до Оман; в широк диапазон от области - от автомобилни изложения до изложения на скъпоценни камъни, пише днес вестник “Хюриет”.
Участието в международни търговски панаири се възприема и оценява като важна възможност за отваряне към външните пазари и един от най-ефективните методи за стимулиране на международната търговия. На национално ниво турски фирми са участвали в 89 международни панаира през 1999 г., през 2000 г. броят им е 84, през 2005 г. скача на 212, през 2007 г. – 147, а през тази година се очаква участие в 120 панаира.

Над 20 загинали и 20 ранени по пътищата на Турция през втория ден на Курбан байрама
10 декември 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Равносметката от пътните катастрофи през втория ден на Курбан байрама е тежка - 22 загинали и 20 ранени по пътищата на Турция, предава Анадолската агенция. При катастрофи само в три провинции – Съвас, Токат и Испарта, са загинали 17 души. При катастрофа между два автомобила на 13-я километър на пътя Съвас-Шаъркъшла са загинали 7 души.

Най-качественият петрол в Турция е открит в района на Диарбекир
10 декември 2008 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир.Турска фирма е открила най-качествения петрол в Турция при сондажи в района на общината Тепе в околия Бисмил на провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Качественият петрол е намерен на дълбочина 2 450 метра и през следващите дни ще стане ясно какъв може да бъде дневният добив. Преди шест месеца същата турска фирма е започнала експлоатацията на първия петролен кладенец в района и след като е достигнала дневен добив от него от 400 барела, е разширила сондажните работи. След като във втория сондаж е открит най-качественият петрол в Турция, който е равностоен на добивания в Саудитска Арабия петрол, фирмата има намерение да увеличи на 10 броя на петролните кладенци в района.

Председателят на турския парламент подчерта важността на защитата на правата на човека
10 декември 2008 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. По повод 60-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека и отбелязването на днешния Световен ден на правата на човека председателят на турския парламент Кьоксал Топтан излезе с декларация, в която подчертава необходимостта от развитие и защита на правата на човека и посочва, че това е един от приоритетите на Турция, пише електронното издание Хюрхабер. В декларацията си Кьоксал Топтан посочва, че в Турция всеки е равен пред закона и напомня, че страната е сред държавите, приели Всеобщата декларация за правата на човека на ООН. Председателят на турския парламент обръща също внимание, че правата на човека са неразделна част от демокрацията и свободите и най-висша световна ценност.

Половината от кметовете на ПСР ще бъдат “отлюспени” за предстоящите местни избори в Турция
10 декември 2008 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Половината от кметовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще бъдат “отлюспени” и няма да бъдат издигнати като кандидати на партията за насрочените през март 2009 г. местни избори в Турция, пише електронното издание Хюрхабер. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган беше обещал, че преди религиозния празник Курбан байрам ще бъдат оповестени кандидатите на ПСР за нови кметове на 12-те най-големи турски града, но това не се случи и най-вероятно ще стане още в първия работен ден след празниците. Дотогава кметовете от ПСР ще трябва още доста да се поизпотят, защото според кулоарна информация от сегашните 1918 кметове от партията кандидатурите поне на 40% няма да бъдат издигнати повторно, посочва изданието.

АНКА: Правителството получава слаба оценка заради икономическата криза
10 декември 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският народ е на мнение, че правителството не действа успешно в условията на икономическата криза. Това показват резултатите от анкета на Центъра за развитие на стратегиите за политическите проучвания, цитирани от информационната агенция АНКА. 72,3% от турския народ смятат, че правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ е безсилно и безуспешно пред икономическата криза; 53,7% от населението заявяват, че са силно повлияни от кризата; 39,9% декларират, че са засегнати от кризата. Анкетата е проведена в 26 провинции сред 4 322 души. 10,4% от анкетираните заявяват, че приходите им са много добри; 15,1% посочват, че приходите им стигат само за препитание, 23,7% - че доходите им са много ниски. 14,5% от анкетираните изпитват затруднения за осигуряване на нормално преживяване, а 36,3% са задлъжнели, за да осигурят своето преживяване.

“Хюриет”: Кредитните карти в Турция не носят никакви рискове
10 декември 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният директор на Междубанковия картов център Сертач Йозинал заяви, че кредитните карти в Турция не носят никакви рискове, пише днес вестник “Хюриет”. Йозинал посочва, че в САЩ задълженията по кредитни карти средно за една карта е около 5 500 долара, докато в Турция този показател е едва 639 долара. Йозинал добавя, че няма никакъв риск за каквато и да е криза в сектора за плащане с турски кредитни карти, което свидетелства за силна и сигурна структура. Генералният директор на Междубанковия картов център добавя, че за сега глобалната криза няма някакви сериозни отражения върху турския банков сектор и не се наблюдава намаление на покупките с потребителски кредитни карти.

“Дюня бюлтени”: Депутат от управляващата партия отива в Ереван, а от прокюрдската партия - в Северен Ирак

10 декември 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ отива в Ереван, а от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ - в Северен Ирак, пише електронното издание “Дюня бюлтени”. Решено е председателят на парламентарната комисия по правата на човека и депутат от ПСР Зафер Юскюл отива да участва в международна конференция на тема “Свободата на мисълта и справедливото правораздаване”, която ще се проведе в Ереван на 25-26 май 2009 г. Съпредседателят на прокюрдската ПДО Ахмет Тюрк отива на 13 декември в Северен Ирак, където ще се срещне с президента на Ирак Джалал Талабани и с лидера на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Масуд Барзани. Във водената от него делегация са включени още двама депутати от ПДО – г-жа Емине Айна и Сабахат Тунджел.

Турски печат: Втори имам - кандидат за кмет
10 декември 2008 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни аспекти от подготовката за местните избори през март 2009 г. са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” пише, че основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ е издигнала официално втори имам като кандидат за кмет на местните избори през пролетта на 2009 г. Това е пенсионираният имам Иса Варлъ, който е посочен като кандидат на НРП за кмет на анкарския район Бейпазаръ.
Вестник “Заман” обръща внимание, че по време на взаимните празнични визити на представители на ръководствата на политическите партии по повод Курбан байрама, основната тема е била именно “отварянето” на НРП към мюсюлманската забрадка и ислямските корени. Тази нова линия на основната опозиционна НРП се подкрепя по-специално от Партията “Велик съюз” /националистическа, с ислямистки уклон/, Отечествената партия /създадена от бившия президент Тургут Йозал, дълго време ръководена от бившия премиер Месут Йълмаз/, Партията на благополучието /продължение на забранената Партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан/.
“Хюриет” извежда на централно място думите на лидера на основната опозиционна НРП Дениз Байкал, че резултатите от предстоящите местни избори през март 2009 г. ще определят насоките за бъдещото развитие на Турция в продължителен период от време.
Вниманието на “Сабах” е привлечено от критиките на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели към “отварянето” на НРП към мюсюлманските забрадки. В ироничен стил лидерът на ПНД пита дали след като управляващата Партия на справедливостта и развитието стана “десния крак” на лансирания модел за “умерения ислям”, сега НРП не се вживява в ролята на “левия крак” на този модел.
“Радикал” информира за интригите в Демократичмната лява партия /ДЛП/ след преминаването на сегашния кмет централния на истанбулския район Шишли Мустафа Саръгюл към тази партия. Лидерът на ДЛП Зеки Сезер посочва, че Мустафа Саръгюл е дошъл в партията за да се кандидатира за нов мандат като кмет на район Шишли, а не да претендира за лидерското място в партията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2