Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 8 ноември 2008 г.

Първата пресконференция на Обама

8 Ноември 2008

“Измъкването от дупката, в която сме ще е трудно, но сме запретнали ръкави”, коментира той икономическата криза в САЩ

За измъкването на САЩ от обхваналата ги икономическа криза ще е необходима “упорита работа, която вече е започнала”, обяви на първата си пресконференция след изборите бъдещият държавен глава на САЩ Барак Обама. “Измъкването от дупката, в която сме изпаднали, няма да е лесно”, побърза да укроти еуфорията на сънародниците си той, предава Associeted Press.

Обама организира пресконференцията си в Чикаго, след среща с екипа си от съветници в областта на икономиката и финансите, част от които се очаква да попаднат в президентската му администрация. Сред участниците в разговора бяха бившите секретари по финансите на САЩ Лоурънс Самърс и Робърт Рубин, бившият ръководител на Федералния резерв, икономистът Пол Волкър, най-богатият човек на планетата, милиардерът-инвеститор Уорън Бъфет и др.

Бъдещият президент и екипа му обсъдиха последните мрачни новини за икономиката, в т. ч. рекордната за последните 14 години стойност на безработицата в САЩ за октомври, с което броят на безработните надхвърли 10,1 млн. души. Наред с това кризата е на път да срине основополагащата за икономиката автомобилна промишленост, като General Motors обяви огромни загуби за последното тримесечие и може да остане без средства за производство за следващата година, а Ford обяви плановете си за нови съкращения, след като също загуби милиарди долари заради финансовата криза.

Във връзка с това, Барак Обама обяви, че работи с екипа си за пакет от мерки срещу спада в автомобилостроенето. “Автомобилостроенето е в основата на американската промишленост и важна съставна част в плановете ни да намалим националната зависимост от чуждестранния нефт. Така че ще направя всичко възможно, администрацията да реализира помощта за автопроизводителите, обещана от Конгреса”, заяви бъдещият държавен глава, визирайки обещания заем от $ 25 млрд. за разработването и масовото производство на по-економични и екологично чисти автомобили.

Обама посочи, че се работи по пакет от спешни мерки за стимулиране на икономиката като цяло, който може да бъде приет още преди встъпването му в длъжност на 20 януари догодина. В допълнение, 44-ият държавен глава планира удължаването на компенсациите за безработни в пика на кризата, осигуряването на храни на бедните, задействането на фондовете на Medicaid по щатите и влагането на няколко десетки милиарда долара в публични проекти.

Чернокожият политик обаче си остави отворена вратата за евентуална частична промяна на обещаната от него данъчна програма, във връзка с текущите икономически условия. В предизборната кампания Обама обеща съкращаване на данъците за 95% от средните американци и увеличаването на налозите за тези с годишни доходи над $ 250 000. “Смятам, че тази програма е правилната, но през следващите няколко седмици и месеци, ще трябва да продължим да следим внимателно информацията за ставащото в икономиката като цяло”, посочи той.

На въпрос за състава на бъдещата му администрация, Обама заяви, че не иска да бърза с избора, тъй като иска най-добрите възможни кандидати за постовете, но посочи, че администрацията му ще е изцяло изградена до седмици.

Що се отнася до външнополитическата сфера, Обама избегна прекия отговор на въпроса каква политика ще води спрямо Иран, тъй като президентския му мандат ще започне след месеци. Той отбеляза, че в това отношение няма да действа рефлекторно, но посочи, че придобиването на ядрено оръжие от страна на Иран е “неприемливо”, а подкрепата на Техеран за терористични организации е другото нещо, което трябва да спре. Заедно с това, той посочи, че се запознава внимателно с писмото на иранския президент Махмуд ахмадинежад, с което той го поздравява за победата и смята да му отговори “по съответен начин”. бгфактор

Още:

Барак Хюсеин Обама

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2