Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 10 ноември 2008 г.

ДПС не се занимава с другите партии, те се занимават с нас

Корман Исмаилов

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

България не е Швейцария, за да се решават въпросите с референдуми, смята лидерът на МДПС Корман Исмаилов

Любен Обретенов

Корман Исмаилов е роден през 1972 г. в София. По образование е икономист. Повече от 10 години се занимава с младежка политика. Председател е на МДПС от 2006 г.

- Г-н Исмаилов, като лидер на МДПС по право вие сте член на ЦОБ. Какво мисли най-младият член на ръководството на ДПС за възобновения дебат за етническия мир у нас?
- Етно-религиозният мир и разбирателство са едно от най-значимите постижения на нашата нацията. Но има хора, които не си дават ясна сметка за това. Компоненти от него са подложени на атака. Тези, които говорят срещу ДПС, изпускат факта, че има много близка връзка между партийното ръководство, членовете и избирателите ни. Това е в генезиса на нашата партия и е залог за бъдещето й развитие, ако щете и в европейски контекст.
- Но за сценарии за етническо напрежение се говори и от лидерите на ДПС.
- Вижте, нашето разбиране за толерантност е в смисъла на взаимната ни зависимост като български граждани с различни идентичности. Не искам и да си помисля дори, че на битово ниво това разбирателство би могло да се разклати. Не мисля, че има конфронтация между християни и мюсюлмани. Но провокациите и лъжите понякога са злобни, нагли, без мярка. Лидерите на някои партии прекаляват с нагнетяването на напрежение и ако структурите им по места подемат тази политика и говорене, е възможно да има проблеми. Всичко това се отразява върху хората, отчуждава ги. Но клеветите и злословието ще рефлектират срещу авторите им под формата на отрицание.
- Какъв е вашият коментар за внезапната смърт на началника на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Емин?
- Много се изговори по случая. За мен това е гръм от ясно небе. Как да коментирам гръм от ясно небе?! Изля се много помия, но истината ще излезе във времето. Жалкото е, че всякакви случайни хора правят и ще продължат да правят свободни съчинения и внушения във връзка с тази трагедия.
- Но все пак това безспорно е удар върху движението.
- Нямам достатъчно информация и не искам да правя спекулации. Искрено съчувствам на близките му.
- МДПС стана на 10 години. Каква е вашата членска маса и все още ли сте най-голямата младежка партийна формация?
- Наскоро ние отбелязахме 10 години от структурирането на младежката организация в национален мащаб. Преди това около и в партията по региони имаше академични дружества, клубове по интереси и др. Аз бях само един от многото учредители на МДПС като национална структура. В момента имаме общински организации в над 180 общини. Членската ни маса е около 22 хил. В кампаниите преди изборите тя нараства, а и идва време, когато някои минават възрастта от 35 години. Има и младежи, които са членове на ДПС, но не са регистрирани в нашата организация. Като членска маса сме и най-голямата младежка либерална организация в ЕС. В този мандат обаче наблягаме повече на качеството и подготовката на кадри.
- Известен факт е, че МДПС е извор на кадри на партията за изпълнителната и законодателната власт. Какъв процент от членовете ви са в управлението?
- В общинските и областните администрации, законодателната и изпълнителната власт около 70% от нашите кадри са млади хора. Това е изражение на политиката за смяна на поколенията в партията и въобще в страната, това е визията на ръководството и председателя.
- ДПС няма особено добър имидж в обществото, представата за него е като за партия, обрасла с обръчи от фирми. Как би могъл този имидж да бъде изчистен?
- Нищо, което е присъщо на другите партии, не ни е чуждо. Но ДПС не се занимава с другите партии, докато те обичат да се занимават с нас. Свидетели сме на поредната тежка негативна кампания срещу ДПС. Нашата работа винаги е била да имаме диалог с нашите избиратели и симпатизанти, да увеличаваме тяхното доверие, да увеличаваме услугите, които правим за тях.
- Услуга е дума, която навява неприятни асоциации в политиката.
- Става въпрос за служене, ние сме техни служители, техни слуги. Те ни гласуват доверие и ние носим отговорност към тях и обществото като цяло.
- Доколко обаче сте слуги на бай Хасан, който си бере тютюна в кърджалийско село и доколко - на разни мастити бизнесмени?
- Аз вярвам, че на следващите избори ние ще увеличим подкрепата като брой гласове за нашата партия, точно заради това, че сме в услуга на цялото ни общество. А това, че някои ни атакува, че се занимават с нас с цел да ни оклеветят, лично мен не ме тревожи толкова.
- Но все пак недобрият имидж на една партия е политически проблем.
- Аз не мисля, че имиджът на ДПС е лош. Аз гледам и виждам и отвътре нещата, виждам какво правим за хората и новото поколение политици. Ще се докажем на следващите избори, убеден съм.
- Въпреки всички усилия ДПС все още като че ли не успява да разчупи етническата рамка.
- Колкото повече ДПС се отваря и разширява, толкова по-големи са усилията на нашите опоненти да ни капсулират. Не казвам, че ние сме идеалната партия, нищо негативно и позитивно, което се случва на другите, не ни е чуждо. Трябва да бъдем обективни и колкото по-добре се справяме с проблемите си, толкова повече успехи ще имаме в дългосрочен план. Нас, младите, не ни притесняват внушенията, които са плод на омраза и негативизъм.
- ДПС като партия заема отрицателно отношение към важни обществени въпроси, като да речем даването на право на гражданите да свикват референдуми, мажоритарния елемент в изборите и др. Като млад политик не смятате ли че това е грешка?
- Това зависи от степента на информираност и зрялост на обществото, доколко е прозрачна средата, в която протича здравословна информация. Нашата представителна демокрация се различава от демокрацията в други страни като Швейцария, където референдумите са много чести.
- Но все отнякъде трябва да се почне.
- Не съм сигурен, че по много въпроси могат да се правят референдуми, от които да има полза за страната. Според мен референдумът не е за взимане на решение, а за одобряване или не на определено решение. Информацията често се изкривява, не навсякъде има достъп до нея, на много места и нивото на образованост на хората не е достатъчно високо.
- Всичко това не са ли просто удобни оправдания на политиците, за да не дадат истинска власт на хората?
- С всеки следващ избор обществото ни узрява, узряват и политиците, които донякъде са извадка на обществото.
- Но почти няма държава от ЕС, в която да не е направен нито един референдум, както при нас. Това означава, че политиците ни съвсем нямат никакво доверие в собствените си избиратели. Не е ли обидно това и за избирателите, и за политиците?
- Има такъв момент, че донякъде политическите елити узурпират информацията и компетенциите на взимане на решения. Това води до самовъзпроизвеждане на тези елити, които се капсулират. Нормално е активното гражданско общество да иска да участва по-активно във вземането на решения и мисля, че това все повече ще се случва. Неизбежно е, ние вървим в тази посока.
- Да разбираме, че ДПС някой ден може и да си промени позицията по този въпрос, защото сега е против?
- Разбира се, аз вярвам в това. Просто тази част на Европа, в която ние живеем, в много отношения е по-изостанала от западната. Нормално е да сме по-назад.
- Притеснява ли ви вас лично мажоритарният вот?
- Мажоритарният избор не е в полза на младите политици. Те са по-малко популярни, разполагат с по-малък ресурс като влияние. Ако те нямат подкрепата на ръководствата си, трудно биха пробили.
- Но, от друга страна, ако изборът е мажоритарен, ръководствата на партията ще са принудени да работят целенасочено за нови кадри, които да печелят избори. Защото бюлетината само няма да е достатъчна, трябва да има и читав кандидат.
- Това звучи добре. Но на преден план винаги е волята на по-старите и по-опитните играчи, които често се опитват да мачкат по-младите. Но може би една донякъде смесена система би била добър преход.
- Но в момента ДПС дори това не подкрепя...
- Това е въпрос на дебат.
- Какво мислите за скандалите, свързани с ДАНС и службите?
- Има дефицит на държавници, на хора с високи компетенции и отговорност. Няма как по друг начин да си обясним този тип скандали и поведение, които много често са провокирани от тесногръдо партийно мислене. Този тип конфронтации и борби не са здравословни за институциите и държавата като цяло.
- Възможно ли е според вас заради последните промени в ДАНС, които очевидно не бяха подкрепени от ръководството на ДПС, правителството предсрочно да не успее да си изкара мандата?
- Аз лично не вярвам, защото, когато се подписва едно споразумение за дългосрочна работа по определена програма, трябва да се следи изпълнението на тази програма. Мисля, че мандатът ще бъде приключен успешно, въпреки трудностите.сега,10.11.2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2