Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 8 ноември 2008 г.

Новини от и за Турция-08.11.08

Мъж, заподозрян за терористична дейност, е задържан в турския град Измир
08 ноември 2008 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Измир. Мъж, заподозрян за подготовката на бомбен атентат, е задържан от полицията в западния турски пристанищен град Измир, предаде АФП.
Заподозреният е бил следен от полицията близо седмица. При ареста са открити пластични експлозиви и детонатор.
По данни на властите мъжът е преминал подготовка в лагер на Кюрдската работническа партия (ПКК). Арестувани са и двама души, за които се има данни, че са му помагали.

10 килограма експлозиви, укрити от ПКК, бяха открити в района на Мардин, Югоизточна Турция
08 ноември 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Мардин. 10 килограма експлозиви, укрити от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, са били открити в турския град Мардин, пише турският вестник “Заман”. Според информация на интернет сайта на Генералния щаб взривните вещества са били открити при претърсване на планинския район на околия Йомерли на провинция Мардин, пише вестникът. 

Алевийските дружества в Турция организират шествие в Анкара срещу политиката на религиозна асимилация
08 ноември 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Федерацията на алевийско-бекташийските центрове в Турция организира утре шествие в столицата Анкара с искане за спиране на политиката на религиозна асимилация, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Алевийските фондации ще тръгнат на поход към Анкара от различни градове на Турция днес и утре ще демонстрират в подкрепа на исканията си пред парламента и сградата на правителството. Заради възможни провокации обаче някои фондации обявиха, че няма да участват в похода, макар че го подкрепят, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня, че алевийско-бекташийската общност в Турция е най-голямата религиозна общност, която изповядва несунитския ислям. Тя наброява над 15 милиона души и почита Али ибн Абу Талиб /зетя на пророка Мохамед/ и неговото потомство, както и посветени в неговото учение личности от тюркски произход. 

Абдуллах Гюл предприе действия за организиране на среща между Илхам Алиев и Серж Саркисян в Истанбул
08 ноември 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Абдуллах Гюл премина към активни действия за организиране на среща между президентите на Азербайджан и Армения Илхам Алиев и Серж Саркисян в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според дипломатически източници Гюл е приел предложението на Алиев за среща със Саркисян в Истанбул топло и е обещал подкрепа в тази насока. При визитата си в Ереван за футболния мач между Армения и Турция на 6 септември Гюл покани Саркисян на мача между отборите на Армения и Турция на 14 октомври 2009 година, както и на официално посещение в Турция. Ако обаче се реализира тройната среща на върха, Саркисян ще посети Анкара преди това. Според информацията обаче тази визита ще може да се състои най-рано през 2009 година, пише вестникът. 

Най-малките ученици са най-многобройните посетители на панаира на книгата в Истанбул
08 ноември 2008 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-голям интерес към 27-ия панаир на книгата, който се организира в панаирния и конгресен център в Бейликдюзю в Истанбул, проявяват малките ученици, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Децата от началните класове от различни райони на Истанбул се тълпят пред щандовете с книжки с приказки и комикси, пред картонени книжки с образователно съдържание и с картинки. Едно от изданията с приказки, което най-много привлича вниманието на малките ученици, е адаптираният турски епос за Деде Коркут – митичен турски герой. Според преподавателите, придружаващи децата, посещението на книжния панаир има голямо значение за възпитанието на любов към книгата и четенето у малките деца и за изграждането на общностна психология у тях. По думите им достъп до тези прояви трябва да имат всички деца и ученици в Турция, независимо от това къде живеят, пише вестникът. 

“Хюриет”: Кораб, плаващ под гръцки флаг, потъна край турското пристанище Измир
08 ноември 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Измир. Кораб, плаващ под гръцки флаг, е потънал тази нощ край турското пристанище Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Причината за потъването на кораба, който е бил запориран от една китайска фирма, се проучва. Корабът е бил на котва в пристанището Измир от една година и работите по обработката на документите му се бавели заради запора на китайската фирма. Корабът е бил натоварен със сушени плодове. Операциите на пограничните екипи за спасяване на кораба са се оказали неуспешни и към 23 часа тази нощ той е потънал във водите на Егейско море, пише вестникът.

“Хюриет”: Анкара ще отправи “тънко послание” към САЩ по въпроса за арменския геноцид
08 ноември 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара ще изпрати послание чрез “тънка” тактика към новоизбрания президент на САЩ Барак Обама и неговия помощник Джордж Байдън по въпроса за арменския геноцид, пише турският вестник “Хюриет”. По време на кампанията си Барак Обама и Джордж Байдън открито изразяваха подкрепа за твърденията за арменския геноцид в Турция, Първото важно посещение на президента Абдуллах Гюл за 2009 година ще бъде на 6 и 7 януари в Израел. Там Гюл ще посети музея в памет на геноцида срещу евреите “Яд Вашем”. Посещението на Гюл носи голямо значение от гледна точка на парирането на опитите на САЩ да постави на дневен ред въпроса за арменския геноцид под натиска на арменската диаспора. С посещението си в Израел Турция ще се опита да привлече еврейското лоби в САЩ. Очаква се на срещата с Шимон Перес да бъдат обсъдени всички въпроси, засягащи Близкия Изток, за решаването на които Турция се опитва да посредничи, пише вестникът.

Прокюрдската ПДО подкрепи похода на алевиите в Турция срещу политиката на религиозна асимилация
08 ноември 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция изрази подкрепа за похода, който организират днес и утре алевийско-бекташийските федерации в Турция, пише турският вестник “Заман”. В писмено изявление на ПДО се казва, че приветстват похода на алевиите от различни градове към Анкара под наслов “Равни граждански права срещу разделението”, който поставя на дневен ред въпроса за демокрацията и човешките права в Турция, за светския принцип, премахването на задължителното религиозно обучение, изработването и приемането на нова конституция и мирно решаване на кюрдския въпрос. ПДО изтъква, че кюрдският и алевийският въпрос са най-потисканите в историята на Турция. В декларацията се посочва, че с т.нар. лъжлива политика на отваряне към алевииите се прави опит за асимилация на тази религиозна общност в Турция, пише вестникът. 

Си Ен Ен Тюрк: Има двойни стандарти спрямо Турция, каза Оли Рен в изказването си пред сената на Франция
08 ноември 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че има двойни стандарти спрямо Турция в изказването си пред Комисията по външни работи към сената на Франция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Оли Рен отговори на въпроси на парламентаристи във френския сенат. “Като последица от възпрепятстването на ЕС Турция при всяко председателство отваря две преговорни глави. Този брой е малък. Процесът трябва да бъде справедлив”, посочи еврокомисарят. Той допълни, че външната политика на Турция за решаване на спорни въпроси в света трябва да бъде приветствана. Рен привлече вниманието върху това, че след вътрешните политически кризи в Турция темпото на реформите се засилва, посочва телевизията. 

"Милиет": Положението на децата с увреждания постави Али Бабаджан в трудна ситуация при визитата в Лондон
08 ноември 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Детските ни заведения са отворени за посещение на всички представители на различни институции и организации, заяви министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан, който е на посещение в Лондон по покана на министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд, пише турският вестник “Милиет”. На пресконференцията след срещата с Милибанд вчера Али Бабаджан отговори на въпроси за политиката към домовете за деца с увреждания, които бяха предизвикани от излъчения по телевизия ITV филм на дукесата на Йорк Сара Фергюсън. Бабаджан изтъкна, че Турция е страна, която е подписала редица документи за правата на човека и децата и е особено чувствителна по тази тема. “Домовете за деца са открити за посещения, но е необходима предварителна организация, наложена от международните договорености”, каза Бабаджан и допълни, че турското правителство е започнало разследване за условията в домовете, показани във филма на дукесата и отношението на служителите към децата там и ще вземе необходимите мерки за подобряването на ситуацията в тях. 

“Сабах”: Турският премиер Ердоган дава прием в Ню Йорк за постоянните представители в ООН
08 ноември 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще даде прием за постоянните представители в ООН в известния ресторант Киприани на 13 ноември 2008 година, пише турският вестник “Сабах”. Турция, която беше избрана за непостоянна членка на Съвета за сигурност към ООН за периода 2009-2010 година със 151 гласа, ще празнува своя успех в известния италиански ресторант Киприани в Ню Йорк идната седмица. Заради приема Ердоган няма да участва в заседанието в ООН, инициирано от саудитския крал Абдуллах за диалог между религиите, което ще се състои в същия ден. На това заседание на ООН, на което за последно ще участва и президентът Джордж Буш, ще присъстват 50 държавни глави.
С новия президент на САЩ Барак Обама Ердоган ще се запознае на 14 ноември на приема във Вашингтон, който ще даде Джордж Буш, пише вестникът. 

“Радикал”: “Дясната” ръка на премиера Ердоган подаде оставка от ръководството на ПСР
08 ноември 2008 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. След Шабан Дишли, който беше уличен от заместник-председателя на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу на публичен диспут в корупция и злоупотреби и беше принуден да подаде оставка от ръководството на Партията на справедливостта и развитието същата съдба последва и “дясната” ръка на премиера Реджеп Тайип Ердоган – Денгир Мир Мехмет Фърат, пише турският вестник “Радикал”. Късно вчера стана известно, че Фърат, който също беше уличен публично от Кълъчдароглу в корупция и злоупотреби, е подал оставка от ръководните постове в партията, изтъквайки здравословни мотиви. На поста на Фърат - заместник-председател по политическите и правни въпроси е поставен бившият министър на вътрешните работи Абдюлкадир Аксу. Според осведомени източници в партията обаче оставката на Фърат не е предизвикана само от публичните обвинения на Кълъчдароглу, а има предистория. Фърат като член на комисията за изготвяне на нова конституция беше един от авторите на проекта, който обаче беше сложен на рафта. Той е също и от юристите в ПСР, изготвили конституционните промени, позволяващи носенето на забрадки в университетите, които бяха в основата на мотивите на Конституционния съд за делото за забрана на ПСР. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган защити своя помощник вчера след изтичане на информацията и посочи, че оставката на Фърат няма общо с твърденията на Кълъчдароглу, а е по негово лично искане заради умора и здравословни проблеми, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2