Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Новини от и за Турция-06.11.08

Командващият Втора турска армия е на инспекция на военни части в Южна Турция
06 ноември 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Османие. Командващият Втора турска армия армейски генерал Недждет Йозел е на инспекция на военни части от състава на армията в провинция Османие, Южна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Командващият направи преди инспекцията посещение на вежливост при валията на Османие Зюбеир Кемелек. Съпровождан е от командира на 6-ти армейски корпус корпусен генерал Нежат Бек, командира на 39-та механизирана пехотна бригада бригаден генерал Гюрсел Йозтюрк и от началника на военния гарнизон в Османие щабен полковник Давут Шахин.

Агенция “Фокус” припомня, че командващият Втора турска армия армейски генерал Недждет Йозел е най-младият и най-перспективният турски генерал. Пред него се открива пътят да бъде командващ сухопътните войски от 2011 до 2013 година, а след това в продължение на четири години /2013-2017 година/ - началник на Генералния щаб на турските въоръжени сили.

Главният прокурор на Турция ще се запознае с материалите по делото срещу дружество “Морски фар”
06 ноември 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахнман Ялчънкая поиска чрез каналите на Анкарската републиканска прокуратура съдебното дело в Германия във връзка с развиващата в тази страна дейност структура на дружеството “Морски фар”, пише днес вестник “Сабах”. Искането е с цел да бъдат проучени връзките на дружеството с управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Според Закона за политическите партии получаването на пари от чужбина от една политическа партия е повод за нейното закриване. След произнесеното от германски съд решение по делото срещу дружеството “Морски фар”, Анкарската републиканска прокуратура изиска чрез каналите на министерството на правосъдието всички материали по делото, за да бъдат извършвани съответни проучвания и в Турция.

Агенция “Фокус” припомня:

Турското дружество “Морски фар” в Германия е създадено през 1999 г., като основните му структури са в Турция. В периода 2002-2007 г. е събрало в Германия като дарения за подпомагане на нуждаещи се и изпаднали в затруднено материално положение общо над 41,423 млн. евро. Прокуратурата в Германия се намеси след получен сигнал за тегления на големи суми пари от местна банка по подозрение, че се извършва пране на пари и трима души от ръководството на дружеството, които са от турски произход, бяха осъдени на различни срокове затвор. В хода на делото срещу “Морски фар” беше доказано, че са били извършвани незаконни парични преводи към Турция. Има сериозни подозрения, че от тези преводи се е възползвала управляващата Партия на справедливостта и развитието. Междувременно републиканската прокуратура в Анкара се самосезира и поиска сведения и документи за съдебното дело в Германия. Сега интерес към материалите проявява и главният прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая – същият, който заведе дела за закриване в Конституционния съд срещу управляващата ПСР и прокюрдската Партия на демократичното общество.

Дванайсет ученици са ранени при катастрофа на ученически микробус в град Анталия
06 ноември 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анталия. Дванайсет ученици са били ранени при катастрофа на ученически микробус с камион на кръстовище в град Анталия, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. В микробуса са се намирали 18 ученици. От удара микробусът се е преобърнал настрани. Ранените ученици, сред които шестима тежко, са настанени на лечение в различни болници в града. Шофьорът на микробуса твърди, че камионът се е движел бързо и го е ударил. Води се разследване на тежката пътна катастрофа. 

“Хюриет”: Еврокомисарят за енергетиката ще се срещне с турски официални лица
06 ноември 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Еврокомисарят за енергетиката Андрис Пиебалгс ще срещне днес с високопоставени турски официални лица, включително президента и премиера на страната, пише днес турският вестник “Хюриет”. Целта на визитата на Пиебалгс е развитие на проекта за газопровод “Набуко”, който среща стабилна конкуренция от страна на Русия.
Еврокомисарят ще се опита да разблокира преговорите по споразумението за транспортиране на газ, съобщиха европейски представители.
Турция иска 15% от газта, която ще преминава през “Набуко” за себе си, докато ЕС настоява да плаща нормалната транзитна такса. 

Си Ен Ен Тюрк: ЕС нанесе удар по производството в Турция на минерала бор
06 ноември 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. ЕС взе решение, с което нанесе удар по производството на минерала бор в Турция, където се намират 70% от световните залежи на този минерал, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Въпреки възраженията на Турция ЕС включи минерала бор в “списъка на токсичните за производство материали”. Турция се подготвя да заведе дело срещу ЕС в Световната търговска организация /СТО/. Преди това Турция на два пъти е била потърпевша от наложени санкции от страна на СТО и за първи път се оплаква на световната организация. Специално значение има и обстоятелството, че това оплакване е именно срещу ЕС. Турция също така се опасява, че решението на Брюксел ще се отрази неблагоприятно и върху нейния износ на минерала бор за страни извън ЕС, посочва телевизията.

В района на Истанбул ще бъде изградено трето летище
06 ноември 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Правителството прави всичко възможно за изграждане на трето летище в района на Истанбул и вече изготви график за дейностите в това отношение, предава информационната агенция ДЖИХАН. Като първа стъпка до края на декември трябва да бъде избрано мястото на новото летище. Най-големи шансове има районът на околия Чорлу /административно включен в провинция Текирдаг, промишлен и търговски център на цяла Източна Тракия – бел. на “Фокус”/. Кандидатурата на Чорлу се подкрепя и от кмета на Истанбул Кадир Топбаш, който е от управляващата партия.
Изграждането на трето летище в Истанбул е залегнало и в програмата на правителството за 2009 г. и е по личното настояване на премиера Реджеп Таийп Ердоган. В публикуваната в “Държавен вестник “ програма за 2009 г. също е записано определяне на мястото на третото летище на Истанбул до края на декември. В нея е предвидено най-големият размер на инвестициите да бъде в транспортната област – 31% и най-мащабният проект е именно третото летище край Истанбул.

Агенция “Фокус” припомня:

В района на многомилионния Истанбул /между 11 и 16 млн. жители според различни данни/ има две летища – “Ататюрк” и “Сабиха Гьокчен”. "Ататюрк”е от най-големите в целия район на Балканите и в Близкия изток, но вече силно се затруднява да поеме огромния туристически и търговски поток. От летището има полети до всички краища на света, като на всеки две минути излита по един самолет. Картината се обобщава от министъра на външните работи Али Бабаджан със следната оценка: “Истанбул вече се утвърди като регионален транспортен център. В момента там има две летища. Третото летище е необходимо както за Истанбул, така и за самата Турция.”.
Второто летище на Истанбул – “Сабиха Гьокчен”, е с много по-малко значение и се използва основно за карго превози, за чартърни и някои редовни полети по вътрешни дестинации и като резервна аерогара на основното летище.

“Заман”: Прокюрдската партия ще предлага стари кадри за кандидати за кметове в Югоизточен Анадол
06 ноември 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество се готви да предложи стари кадри – бивши членове на забранената прокюрдска Партия на демократичния народ /ДЕП/, за кандидати за кметове в Югоизточен Анадол на местните избори през март 2009 г., пише днес вестник “Заман”. Бившият депутат на ДЕП г-жа Лейла Зана се завръща след 14 години в активната политика и ще бъде кандидат на ПДО за кмет на град Батман. Бившият депутат на ДЕП Хатип Диджле се очаква да бъде определен за кандидат за кмет на град Диарбекир, а Селим Садък, също бивш депутат от ДЕП – на град Ван. Кандидатите за кметове на ПДО ще бъдат оповестени в близките дни. 

Доларът в Турция отново тръгна нагоре
06 ноември 2008 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На валутния пазар в Турция, който очаква с безпокойство решението на европейските централни банки за нивото на лихвените проценти, доларът отново тръгна нагоре, пише електронното издание на вестник “Сабах”<бb>. На междубанковия пазар денят започна с обменен курс на долара 1 ЩД = 1,53/1,54 турски лири. На сутрешния сеанс на Истанбулската фондова борса индексът падна с 653,73 пункта и е на равнището от 27 202,19 пункта, което е с 2,3% под нивото, при което приключи вчера борсовата търговия. Банкерите посочват, че в навечерието на оповестяването на лихвените курсове от централните банки в Европа и във Великобритания, на външните пазари отново господстват опасенията за рецесия.

“Сабах”: Не пазарувайте с валута, призова Ердоган турците
06 ноември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към турските граждани да не пазаруват с валута, пише днес вестник “Сабах”. Турският премиер обърна внимание на гражданите да се противопоставят на онези кръгове, които се опитват да ги объркат и демотивират в условията на икономическа криза. “И отново ви препоръчвам: не пазарувайте с валута. Не се обръщайте към валутата. Националната ни парична единица е силна. Продължете да живеете с новата турска лира”, каза Ердоган. Премиерът разясни икономическите показатели на Турция през последните 6 години и даде уверения, че както и десетки пъти досега, правителството няма да наблюдава от “трибуната” глобалната икономическа криза.

ДХА: В Турция се прехвърлят войскови части и боеприпаси по границата с Ирак
06 ноември 2008 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Мардин. Войскови части и боеприпаси се прехвърлят към военните части, разположени в граничните райони с Ирак, които провеждат операции срещу терористите от ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Боеприпасите са докарани с влакова композиция от провинция Къръккале, Централна Турция, до околия Нусайбин в провинции Мардин, Югоизточна Турция. Оттам се превозват със сухопътен транспорт до военните части в провинция в Шърнак. За извозване на бронетанковата техника се използват осем ТИР-а, за военните материали и боеприпаси – 11 камиона, а за личния състав – три автобуса, посочва агенцията. 

Анадолска агенция: Абдуллах Гюл и Ердоган поздравиха Барак Обама
06 ноември 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган поздравиха Барак Обама за избирането му за 44-и президент на САЩ, предава Анадолската агенция.
“Посланието за промяна и надежда, което изпратихте, е послание, отговарящо на очакванията”, пише в поздравлението си до новоизбрания президент на САЩ турският държавен глава и посочва, че Турция харесва това послание.
Премиерът Ердоган отбелязва в поздравлението си, че турско-американските отношения не се определят от промяната на администрацията в САЩ, а от осъзнаването от Турция и от САЩ на техните собствени стратегически интереси. Смятам, че това трябва да продължи и в бъдеще, пише турският министър-председател. 

Турски печат: Брюксел поиска реформи от Анкара
06 ноември 2008 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докладът на Европейската комисия /ЕК/ за на напредъка на Турция, който бе оповестен официално в Брюксел, е сред главните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” извежда на централно място настоятелното искане на ЕК към Турция за извършване на необходимите реформи и цитира призива на еврокомисаря по разширяването Анкара “да съживи реформите”. “Сабах” обръща внимание на констатацията на ЕК, че Анкара е забавила реформите. Турция и Хърватия започнаха заедно преговорите за присъединяване към ЕС през 2005 г., но Загреб напредва в процеса, а Анкара е забавила реформите и сега ЕК отново иска от страната да ги ускори, се отбелязва в публикацията. “Милиет” фокусира вниманието си върху акцента за свободата на пресата в доклада на ЕК. Прави впечатление, че темата за пълното уважение към свободата на печата следва по-специално след разделите за “съдебните досиета за корупция” и “ борбата с тероризма”, пише всекидневникът. Вестник “Хюриет” също обръща внимание на безпокойството на ЕК от гарантирането и спазването на свободата на печата в Турция. В публикациите във вестника се отбелязва, че докладът на ЕК, който прави годишна снимка на Турция, има критични забележки по отношение на осигуряването на правата на малцинствата и порицава случаите на нарушения на свободата на печата.
Вестник “Заман” обобщава, че ЕК е призовал Турция да превърне 2009-та в “година на реформите”. Отбелязват се критиките в 11-я досега доклад на ЕК за Турция преди всичко към правителството, турските въоръжени сили, съдебната система и основната опозиционна Народнорепубликанска пария, както и коренно противоположните на тях силни възхвали към президента Абдуллах Гюл.

НТВ: Експлозия на турския участък на петролопровода Киркук-Джейхан
06 ноември 2008 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Урфа. Експлозия е станала на турския участък на петролопровода Киркук-Джейхан, който е собственост на турската държавна тръбопроводна компания БОТАШ, в района на околия Бозова на провинция Урфа, Югоизточна Турция, предава телевизионният канал НТВ. Предполага се, че причината за експлозията е внезапно повишаване на налагането в тръбите. Това е мнението на жdндармерийските екипи, извършили първи оглед на мястото и пристигнали по сигнал на местните жители. Екипи на БОТАШ са забелязали, че налягането в системата намалява и междувременно са спрели крановете за подаване на петрол. В низината, в която е станала експлозията на петролопровода, се е образувал разлив на петрол по протежение на 2 километра, който стига чак до язовир "Ататюрк". На самото място на експлозията има кратер в земята с дълбочина 4 метра. Екипи на БОТАШ запълват кратера със земя, на място са пристигнали тежки пътни машини. Работата по отстраняване на аварията и последиците продължава.

Експлозия повреди петролопровода в турското пристанище Джейхан
06 ноември 2008 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. В сряда вечерта е станала експлозия на петролопровод, свързващ Ирак и Турция. Инцидентът е засегнал участък на тръбопровода, намиращ се в югоизточната турска провинция Шанлъурфа, което е предизвикало обилно изтичане на петрол в района, предаде АФП.
Засега като причина за инцидента се посочва рязката промяна в налягането в петролопровода.
Турските власти за затворили шлюзовете и няма информация кога петролопроводът ще поднови работата си.
В зона от 2 километра от мястото на експлозията се е разлял петрол, достигайки бреговете на важен за региона язовир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2