Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 28 октомври 2008 г.

Блог Турция новините

Ако МВФ ни оказва прекомерен натиск, ще продължим пътя си без него, каза турският премиер Ердоган
28 октомври 2008 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не са правителство, което е против Международния валутен фонд, но ако фондът не се отнася с разбиране към това, тогава ще са принудени да продължат пътя си, предаде Анадолската агенция. Турският премиер каза това на пресконференция след срещата си с премиера на Пакистан Юсуф Раза Гилани.
На въпрос за отражението на глобалната финансова криза върху Турция Ердоган посочи, че в Турция системата на ипотеките и залозите не е много разпространена и една ипотечна криза би се отразила много по-малко върху нея. Турският премиер изтъкна, че се правят законодателни промени в тази насока, които скоро ще влязат в действие. Той добави, че турските банки са стабилни и досега нито една банка не е прехвърлена за намеса от фонда. “Но ако фондът започне да оказва извънмерен натиск върху нашия бюджетен излишък, върху инвестициите ни и равнището на растежа ни, размера на данъците и други подобни неща, а това са класически негови методи, ние няма да предоставим възможност за това”, заяви твърдо турският премиер. “Съгласни сме да дискутираме за общи интереси на страната ни и МВФ, но ако ни поставят невъзможни условия, можем да си тръгнем от масата”, каза още Ердоган.

Лидерите на Армения и Турция трябва да вземат решения в интерес на двата народа, каза Едуард Налбантян
28 октомври 2008 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Лондон/Ереван/Анкара. Надявам се лидерите на двете страни /Армения и Турция/ да поемат отговорност и да вземат решения, които са в интерес и на двата народа, заяви министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян по време на работното си посещение в Лондон, пише електронното издание на турския вестник “Радикал”. В интервю за Би Би Си в Лондон Налбантян засегна отношенията между Армения и Турция и посочи, че няма никаква пречка в нормализирането им. “Очакваме на първо време нормализиране на отношенията ни, изграждане на дипломатически връзки, отваряне на границите ни и след това изграждане на международни комисии, които да обсъдят всички спорни въпроси”, заяви арменският външен министър. Той каза, че не могат да пренебрегнат позицията на арменската диаспора, която съставлява две трети от арменския народ, както разбират и чувствата на турския народ. Налбантян посочи, че тройната среща на министрите на външните работи на Турция, Азербайджан и Армения в Ню Йорк не е алтернатива на Минската група за намиране на решение за Нагорни Карабах и не вижда връзка между нормализирането на отношенията с Турция и възобновяването на диалога с Азербайджан. Той добави, че лидерите носят отговорност и трябва да работят в името на бъдещето на своите народи, пише вестникът.

Турското здравно министерство ще реализира проекти за подобряване на качеството на здравеопазването
28 октомври 2008 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на здравеопазването на Турция Реджеп Акадаг подписа документи за изпълнението на редица програми в реформирането на областта на здравеопазването, пише турският вестник “Заман”. Подписаните документи предвиждат улесняването на достъпа до лекарства, осигурявани от държавата; събирането под един административен покрив на обществените болници и осигуряването на достъп до тях на всички граждани; отварянето на частните здравни заведения за всички граждани и проекти на общественото здравеопазване. Програмите предвиждат и политики за преодоляването на недостига от достатъчно квалифициран медицински персонал в Турция. Министър Акдаг посочи, че в момента Турция има нужда от 100 000 лекари и 300 000 медицински сестри. По думите му числото на тези специалисти е много под равнището в европейските страни. В тази връзка се предвижда да се увеличи и броят на приеманите студенти в медицинските факултети на 7 000 души, както и изпращането на 2-3 000 студенти на обучение в чужбина на година. Програмата планира също да се засили изследователската дейност в насока за производство на ваксини със съвместните усилия на държавния и частния сектор. В момента в Турция се произвеждат три от ваксините, които са задължителни за деца, посочва турският министър, цитиран от вестника.

Високопоставени турски и европейски представители обсъждат ускоряването на връзките между Турция и ЕС
28 октомври 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседание, на което ще се разглеждат връзките между Турция и ЕС започна в президентската резиденция “Чанкая” под председателството на президента Абдуллах Гюл, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На заседанието участват председателят на парламента Кьоксал Топтан, министърът на външните работи и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан, председателят на парламентарната комисия по хармонизация с ЕС Яшар Якъш и заместник-председателите на комисията Лютфи Елван и Онур Оймен, както и съветникът в министерството на външните работи Ертугрул Апакан. На него присъстват и представители на Генералния секретариат на Европейския съюз. На събранието ще се обсъждат мерките за ускоряване на реформения процес за присъединяване към ЕС, както и набелязването на срокове в тяхната реализация, пише вестникът.

Турски военни самолети обстрелваха бази на ПКК в Северен Ирак
28 октомври 2008 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак са били атакувани при въздушна операция на турските военновъздушни сили днес, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация, публикувана в интернет сайта на Генералния щаб на Турция, днес турски военни самолети са подложили на масиран обстрел обекти на ПКК в областите Хакурк, Авашин-Басян и Зап в Северен Ирак. След като са изпълнили мисията си, турските самолети са се завърнали в базите си. Според информацията не са нанесени поражения на цивилното население, пише вестникът.

Турската армия обяви, че нейни самолети са бомбардирали позиции на ПКК в Северен Ирак
28 октомври 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски изтребители са бомбардирали днес позиции на кюрдските бунтовници в Северен Ирак, предаде АФП, като се позова на съобщение на турската армия.

Републиканската прокуратура в Диарбекир ще иска вдигането на имунитета на лидера на прокюрдската ПДО
28 октомври 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Републиканската прокуратура в Диарбекир подготвя протокол, с който ще иска вдигането на имунитета на лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция Ахмет Тюрк, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Мотивът за искането за премахването на депутатския имунитет на Тюрк е “пропаганда в полза на терористичната организация”. Прокуратурата в Диарбекир е повдигнала искането срещу Тюрк за изявленията му на 21 октомври пред сградата за гости на общината, където са присъствали и депутати и кметове от ПДО. При повдигнатото разследване прокуратурата е установила елементи на престъпление на член 7, алинея 2 от Закона за борба с тероризма. Протоколът с искането ще бъде представен чрез министерството на правосъдието на парламента, посочва телевизията.

АФП: Пакистанският премиер засилва връзките с Турция
28 октомври 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пакистанският премиер Юсуф Раза Гилани проведе преговори днес с турските лидери за задълбочаване на двустранните отношения с Турция, предаде АФП.
Пакистанският лидер, който е на петдневно посещение в Турция от вчера, се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, а по-късно днес се очаква да разговаря с президента Абдуллах Гюл и с председателя на парламента Кьоксал Топтан.
Турция е традиционен съюзник на Пакистан от обявяването на независимост на страната преди повече от 60 години, отбелязва агенцията.

Осем души са ранени при експлозия в котелно отделение в начално училище в Източна Турция
28 октомври 2008 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Осем души, включително един ученик, са ранени при експлозия днес в котелното отделение на начално училище в Ерзурум, Източна Турция, предаде Анадолската агенция. Експлозията станала към 10 ч, когато всички ученици били в час. Ранените са получили леки наранявания и няма опасност за живота им.
В района на училището пристигнали много линейки, противопожарни автомобили и екипи на гражданската отбрана. На място е отишъл и валията на Ерзурум Сами Булут. Първоначално той е съобщил, че са ранени шестима възрастни.

Глобалната икономическа криза застрашава Турция, пише в. “Лос Анджелис таймс”
28 октомври 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Лос Анджелис/Анкара. Глобалната икономическа криза, както пише един от най-големите американски вестници - “Лос Анджелис таймс”, застрашава стабилността на страните с възникващи пазари, предава информационната агенция АНКА. “Страни като Мексико, Турция, Южна Корея и Пакистан, които имат жизненоважно значение за политическите и стратегическите интереси на САЩ, са изправени лице в лице с кредитни шокове, нарастваща безработица, намаляващи темпове на прираст и задълбочаващо се социално напрежение. Техните проблеми принуждават САЩ и останалите велики сили да преразгледат приоритетите си в областта на външната политика”, се казва в публикацията на “Лос Анджелис таймс”.

Прокюрдската партия в Турция очаква извинение от премиера
28 октомври 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ се опълчи на резките изказвания на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на надменното афиширане на предстоящите му посещения в източните провинции Ван и Хаккяри, пише днес вестник “Сабах”. Заместник-председателят на парламентарната група на ПДО Селяхаттин Демирташ заяви, че както в Диарбекир и Тунджели, премиерът ще се сблъска с протести на местното население и при посещенията си във Ван и в Хаккяри. “Виждаме, че посещенията на премира в Диарбекир и Тунджели са му развалили настроението. Обяви за терористи милионите хора, изпълнили булевардите и площадите; тези, които протестираха и бяха спуснали кепенците на своите магазини. Очакваме да поиска извинение от нашата партия и от нашия народ”, каза Селяхаттин Демирташ.

Турция иска да докаже, че няма нужда от МВФ, каза турски министър
28 октомври 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че правителството на Турция полага усилия да докаже, че страната повече няма нужда от международни финансови институции, каквато е Международният валутен фонд /МВФ/, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Мехмет Шимшек припомни, че в периода до 2002 г. /до идването на власт на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието/, Турция е сключила общо 17 споразумения с МВФ, а след това – има две стенд бай споразумения, които са изпълнени успешно. “Като страна член на МВФ Турция продължава редовния диалог с международната финансова институция, но се стреми да докаже, че повече няма нужда от нейните източници”, посочва турският министър.

Институциите в държавата са на единно мнение за борбата с тероризма, каза турският правителствен говорител
28 октомври 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът и говорител на турското правителство Джемил Чичек заяви, че всички институции в държавата са изцяло на единно мнение и решителни по въпросите на борбата с тероризма, предава Анадолската агенция. След вчерашното правителствено заседание Чичек /на снимката/ съобщи, че членовете на кабинета са били информирани за операциите на турската армия по обезпечаване на вътрешната сигурност на страната от началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и от някои висши турски командири. Вицепремиерът подчерта, че само през последния месец въпросите на борбата с тероризма са били разгледани на шест различни съвещания, включително последното редовно заседание на Съвета за национална сигурност.

Турският Генерален щаб ще даде втори брифинг за премиера и членове на правителството
28 октомври 2008 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като Генералният щаб даде вчера брифинг по въпросите на борбата с тероризма на членовете на турския кабинет, тази практика ще продължи и занапред, пише електронното издание на вестник “Хюриет”.
На 4 ноември за премиeра Реджеп Тайип Ердоган и няколко министри ще има брифинг във военното училище за планински командоси в Егирдир, където се обучават кадрите, ангажирани в борбата с тероризма. Очаква се да присъства и началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг. Ердоган и участващите министри ще получат информация за процеса на военното обучение и ще направят инспекция на място.
Вчера за първи път Башбуг и други членове на Генералния щаб участваха в заседание на Министерския съвет и представиха на членовете на кабинета информация по въпросите на борбата с тероризма на членовете на кабинета.

Близо 500 млн. барела петрол са пренесени досега по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан
28 октомври 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Джейхан. От натоварването на първия танкер на терминала “Хайдар Алиев” на пристанище Джейхан през 2006 г. досега по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан са транспортирани и доставени до световните пазари 495 милиона барела суров петрол, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Доставките на каспийски петрол през територията на Турция за световните пазари започна на 2 юни 2006 г. и продължава успешно. Досега на пристанище Джейхан са натоварени общо 601 танкера. На територията на Турция петролопроводът е дълъг 1076 километра, има четири помпени станции, две станции за намаляване на налягането и 52 блокови крана. Общата дължина на петролопровода е 1776 километра и има капацитет за ежедневни доставки на един милион барела суров петрол, а годишно по него могат се транспортират до световните пазари по 50 милиона тона азерски петрол от района на Каспийско море.

Дерайлирал е експресният влак Истанбул-Анкара, няма пострадали
28 октомври 2008 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тази сутрин в 07.15 часа е дерайлирал експресният влак Истанбул-Анкара, съобщава електронното издание на вестник “Заман”. В съобщение на генералната дирекция на турските железници се посочва, че това е станало по технически причини в района на ж.п отсечката Малъкьой-Есенкент. Няма пострадали, пътниците са откарани с автобуси до Анкара. Ж.п. линията е затворена за движение и до няколко часа ще бъде отново отворена за преминаване на влакове.

“Сабах”: Започна периодът на Нуман Куртулуш като лидер на Партията на благополучието
28 октомври 2008 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоизбраният лидер на Партията на благополучието Нуман Куртулуш пое длъжността от досегашния генерален председател на партията Реджаи Кутан и с това започна неговият период начело на проислямистката формация, пише днес вестник “Сабах”. На церемонията журналист му зададе въпрос дали в новото партийно ръководство има представители на семейството на бившия премиер Неджметтин Ербакан. Куртулуш отговори разтегливо, че според неговите разбирания носените фамилни имена не осигуряват нито предимство, нито могат да бъдат повод за дискриминационно отношение към техните притежатели.

Агенция “Фокус” припомня:

Партията на благополучието е продължение на забранените Партия на благоденствието и Партия на добродетелността на бившия премиер Неджметтин Ербакан. Досегашният лидер на партията Реджаи Кутан беше много близък и лично предан на Неджметтин Ербакан, който реално дава основните насоки и е идейният вдъхновител. Очаква се, че новият лидер Нуман Куртулуш ще следва същата линия и политиката на партията ще продължи да бъде доминирана от Неджметтин Ербакан.

Турски печат: Ердоган изпрати отделни пратеници при Барак Обама и Джон Маккейн

28 октомври 2008 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предстоящите президентски избори в САЩ и изпратените от премиера Реджеп Таийп Ердоган двама отделни пратеници при всеки един от двамата кандидати, утрешното честване на националния празник на Турция и брифинга на Генералния щаб по въпросите на борбата с тероризма за членовете на кабинета, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Премиерът Ердоган изпрати двама отделни пратеници при Барак Обама и Джон Маккейн, които на изборите на 4 ноември ще се явят като кандидати за следващ президент на САЩ, пише на централно място вестник “Хюриет”. Поставената задача и на двамата е да отправят послания за “продължаване на сътрудничеството”. Със съветниците на Барак Обама ще се срещне главният външнополитически съветник на Ердоган - проф. Ахмет Давутоглу, а със съветниците на Джон Маккейн – заместник председателя по външните връзки на кабинета на Ердоган – Суат Кънъклъоглу.
Вестник “Радикал” обръща внимание, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е изпратила окръжни указания до нейните кметове за отмяна на всички развлекателни програми и шумни чествания на националния празник на страната на 29 октомври. В указанията се посочва, че е необходимо да се проявява обществена отговорност и чувствителност към невралгичния период, през който преминава страната, като се избягват всякакви други мероприятия извън официалното отбелязване на национална празник.
Вестник “Милиет” информира, че Генералният щаб е дал брифинг на членовете на кабинета по въпроса за борбата с тероризма, последната ситуация в района на Югоизточен Анадол и връзките на терористичната организация ПКК със Северен Ирак.
Вестник “Сабах” извежда на централно място решението за създаване на единен координационен център за борба с тероризма. След вчерашното заседание на правителството вицепремиерът Джемил Чичек посочва, че координацията в борбата срещу тероризма трябва да се води от един координационен център и неговото място е в министерството на вътрешните работи. За целта ще бъде създадено Съветничество по вътрешната сигурност и в тази връзка е проучен и взет опита от борбата с тероризма в Испания и Великобритания.
Вестник “Заман” пише, че на брифинга на Генералния щаб на заседанието на правителството са били обсъдени и оценени мерките, които Турция е вземала в борбата с тероризма през последните 24 години. Уточнява се, че освен началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, в брифинга са участвали началникът на разузнавателното управление на Генералния щаб корпусен генерал Исмаил Хаккъ Пекин и началникът на отдела за операции по вътрешната сигурност на Генералния щаб бригаден генерал Мустафа Бакъджъ.

Анадолска агенция: Днес е четвъртото съдебно заседание по делото “Ергенекон”
28 октомври 2008 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес е четвъртото съдебно заседание на делото по аферата “Ергенекон”, предава Анадолската агенция. Делото се гледа от 13-ти състав на съда за тежки престъпления в зала в района на истанбулския квартал Силиври. Обвиняеми са общо 86 души, от които 46 души са с наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.
На вчерашното трето съдебно заседание беше извършено установяване на самоличността на 30 от общо 40 обвиняеми, които не са арестувани, сред които и на главния редактор и собственик на вестник “Джумхуриет” Илхан Селчук. Прочетени бяха и 42 страници от обвинителния акт, чийто обем общо е 2 455 страници. Прокурорите прескочиха първите страници, които сдържат данни за самоличността на обвиняемите и започнаха от 31-ва страница, за да стигнат до 73-та страница от обвинителния акт.

Агенция “Фокус” припомня:

Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие определяна като терористична организация “Ергенекон”, се обвинява в заговори за сваляне от власт на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул през януари 2007 г., на италианския католически свещеник Андреа Сантаро през февруари 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли тази година започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, след които са и двама запасни армейски генерали /с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”; единият от тях в впоследствие беше освободен от затвора поради здравословни причини/. Обвиненията към тях са именно за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.
На 20 октомври започна самото гледане на делото, на 23 октомври беше второто съдебно заседание, а на 27 октомври – третото заседание на съда.


Президентът на Украйна е на посещение в Турция
28 октомври 2008 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Украйна Виктор Юшченко е на посещение в Турция, съобщават медиите. Целта на визитата е да бъдат обсъдени двустранните отношения и международните и регионални въпроси, по които двете страни имат общи интереси. Планирани са срещи с държавното и правителствено ръководство на Турция.

Премиерът на Пакистан е на посещение в Турция
28 октомври 2008 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението на премиера на Пакистан Юсуф Раза Гилани в Турция, съобщават медиите. Планирани са срещи с представители на държавното и правителствено ръководство.
Той ще присъства на официалната церемония по случай Националния празник на Турция на 29 октомври.
След програмата в Анкара Юсуф Раза Гилани ще посети Истанбул, където ще вземе участие в международна конференция, организирана от Световния икономически форум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2