Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 28 октомври 2008 г.

Турция иска да стане част от Г-7

28. 10 .2008 Kurdash_Tuzman

Турция иска да стане част от Г-7

Министърът на външната търговия на Турция Куршад Тузман обяви, че неговата страна се стреми към създаването на безмитна зона със страните от ислямския свят с цел засилване на икономическите връзки с тях. Това изявление е направено по време на 24-тата сесия на постоянната комисия за икономическо и търговско сътрудничество на страните-членки на Организацията ислямска конференция. Форумът се проведе в Истанбул. Висшият турски държавен чиновник е убеден, че премахването на митническите бариери между ислямските държави ще улесни преодоляването на световната икономическа криза. Президентът Абдула Гюл се е обърнал към участниците да насочат своите инвестиции приоритетно към ислямските партньори, загърбвайки дългия период на ориентация към западните страни. Според него капиталовите потоци ще помогнат на ислямския свят да минимизира ефекта от световната финансова криза.

На този етап подобно споразумение действа между Анкара и Дамаск от 2007 г. насам, а преговорите за учредяването на икономическа зона с подобен статут се провеждат между Турция и страните-членки на Съвета за сътрудничество от Персийския залив (Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, Катар и Обединените арабски емирства).

Въпросният форум е завършил с подписването на споразумение за създаване на „режим на търговски приоритети между държавите от ислямския свят”. Заложената рамка предвижда търговския стокообмен между ислямските партньори да достигне 20% до 2015 г. Тази идея е определена кото фундамент на бъдещите икономически отношения между страните-членки на ОИК още на срещата на високо равнище на организацията през 2005 г. Досега въпросният стокообмен има относително скромни размери. През 2007 г. той е бил едва 16,5%.

В рамките на своята активизирана икономическа политика с арабския свят, Турция изпрати миналия петък своя делегация в Израел. Нейната цел беше да преговаря за създаването на промишлена зона в палестинските територии. Плановете на Анкара предвиждат да се създаде на Западния бряг приоритетно условия за разкриването на работни места за палестинци. Вестник „Тюркиш дейли нюз” уведомява, че по време на срещата на делегацията с израелския президент Шимон Перес е било определено и точното място на бъдещата индустриална зона. Неин център ще бъде района на град Дженин и селището Туркумия, където ще се произвеждат предимно експортни стоки. Тази идея беше лансирана още по време на срещата между тримата държавни глави: Шимон Перес, Абдулла Гюл и Махмуд Абас, състояла се през ноември 2007 г. в Турция.

Редица анализатори отбелязват, че икономическата експанзия на Турция има и своите политически аспекти. Анкара желае чрез своята динамично развиващата се икономика и чрез установяването на активни връзки с източния свят да докаже, че е сред водещите световни икономики. Нещо повече, основната концепция на турския външнополитически механизъм предвижда страната да стане част от най-развитите индустриални страни в света. Турция открито заяви, че желае да се присъедини към Г-7. За подобни намерения говори и неотдавнашното изказване на министъра на външната търговия пред Анадолската агенция. Куршад Тузман отбеляза: „В действителност Турция има една от най-силно изразените експортно ориентирани икономики. Тя регистрира също едно от най-високите нива на икономическо развитие в света. Ако се стигне до разширяването на Г-7, то Турция трябва да бъде включена към тази група”.

На сегашния етап декларираните намерения очертават изключително амбициозните планове на Анкара. Тя се опитва да дублира икономическите си ползи с политически дивиденти. Стопанското лидерство на Турция в ислямския свят засега е повече пожелание, отколкото реалност. Икономическото сътрудничество между ислямските страни е възпрепятствано, поради изключително неравномерното развитие на отделните държави.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2