Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 21 април 2011 г.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу и вдясно Еджмен Баджис са единодушни,че ЕС издига политически бариери пред членството на Турция

Анкара на път за Гинес с най-продължителен статут на кандидат

Давутоглу: Турция е уморена да чака за ЕС

Можем да се огледаме и за други възможности, сочи политик

ЕПА

Турският външен министър Ахмет Давутоглу и вдясно Еджмен Баджис са единодушни, че ЕС издига политически бариери пред членството на Турция.
21.04.2011

Турското правителство съобщи, че е уморено от “политическото" блокиране на преговорите за присъединяване на страната към ЕС в „откровен” разговор с европейски преговарящи в Брюксел, при който обаче не е постигнат никакъв съществен напредък, предаде АФП.

„Заради политически препятствия преговорите не се развиват с желания от нас ритъм”, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу по време на пресконференция. „Някои бариери, издигнати поради политически причини, ни пречат да вървим напред”, посочи той, имайки предвид отказа на ЕС да отвори някои преговорни глави заради обтегнатите отношения на Турция с Кипър.

„Турция продължава да стои в предверието

не сме стигнали до желания от нас стадий”, заяви турският главен преговарящ Еджмен Баджис, изразявайки съжаление, че само 13 от 35 преговорни глави са отворени до момента и само една е била затворена. „Дойде моментът да си говорим откровено, настъпи часът на истината”, заяви Баджис, като същевременно разкритикува „несправедливия” визов режим, въведен от ЕС за турски граждани. „Турските граждани се чувстват по-малко европейци, тъй като трябва да се редят на дълги опашки за виза”, уточни Баджис.

Междувременно Дойче веле предаде, че Турция има шанс да влезе в рекордите на Гинес като страната, която най-дълго е била кандидатка за членство в ЕС. Докато през 2005 г. 74% от турците вярваха в присъединяването към ЕС, днес този процент е едва 34 на сто.

В кореспонденция за среща на 12 западноевропейски политици от турски произход, събрали се в университета Бахчешехир в Истанбул, Дойче веле цитира Хаки Кескин, който живее от 43 г. в Германия. Той е бил депутат от Левицата в периода между 2005 и 2009 година. Хаки Кескин много по-остро от останалите критикува в своето изказване двойния аршин на ЕС по отношение на Турция: "С никой друг кандидат за присъединяване не са били водени подобни преговори с отворен край", изтъква той.

„На всички останали страни беше посочена конкретна дата за присъединяване. И никога за страна кандидатка не са организирани референдуми за прием, както сега планират в Австрия и Франция. И още нещо: дори Турция да изпълни всички критерии, ЕС си запазва правото да й откаже присъединяването”, сочи Кескин.

Всички чужди депутати от турски произход, участвали в срещата, са единодушни, че в присъединителните преговори на Турция с ЕС

нещо не е наред

Те обаче са единни и по един друг въпрос, а именно, че Турция все още не е готова за членство. Само един от участниците в конференцията, лейбъристкият депутат от Лондон Айфер Орхан, прави друго заключение: "Бих се радвал да чуя Турция да казва: „Хайде, стига вече! Ние чакаме от 1959 година, а това е достатъчно дълго.“ Турция трябва да каже още: „Знаем, че Европа има в момента много собствени проблеми. Ето защо се чувстваме свободни да се огледаме за други възможности. Светът е достатъчно голям..."
.
Пангалос: Гърците са мързеливци
Консервативната опозиция в Гърция погна вицепремиера Теодорос Пангалос за това, че по време на визитата си в Истанбул казал, че гърците са "дембели", т.е. мързеливи, пишат гръцките вестници. Твърди се, че известният с цветистия си език политик е направил тази квалификация по време на посещението си в Истанбул. Думите му обаче са били записани и отпечатани в турския в. "Хюриет". В стремежа си да обясни причините за кризата в Гърция Пангалос сравнил мързеливия начин на живот на гърците през последните години с този на по-работливите турци. От канцеларията на Пангалос бяха разпространени опровержения, но премиерът Георгиос Папандреу е поискал подробно да бъде информиран за случая, който според вестниците се е превърнал в "голям политически въпрос" и можело да предизвика правителствена криза, ако премиерът отстрани Пангалос от кабинета.

вмо / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2