Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 25 април 2011 г.

Турция критикува днес думите на американския президент Барак Обама за масовото избиване на арменци в Османската империя

Турция критикува Обама заради изявлението му за избиването на арменците

От Дневник

Последна промяна в 15:52 на 24 апр 2011

Reuters

Турция критикува днес думите на американския президент Барак Обама за масовото избиване на арменци в Османската империя, окачествявайки ги като едностранно изявление, въпреки че той се въздържа да нарече станалото геноцид, предаде агенция "Франс прес". "Изявленията на Обама изкривяват историческите факти. Затова смятаме, че те поставят проблем и съжаляваме за тях", съобщи турското външно министерство. От там добавят, че се надяват САЩ да улеснят нормализирането на процеса между Турция и Армения, а не да го усложняват.

Американският президент Барак Обама почете вчера паметта на жертвите в деня на 96-ата годишнина от масовото изтребление на арменците в Османската империя, призовавайки Турция към "справедливо признаване на фактите, пълно и откровено, което е в интерес на всички ни". Осъждайки "тези ужасни събития", президентът Обама се въздържа да ги нарече геноцид, въпреки че използваше този термин по време на предизборната си кампания през 2008 г.

Реагирайки на думите му, турският посланик в САЩ Намък Тан изрази дълбоко съжаление, че те са политически едностранчиви, неуместни и представляват изкривено тълкуване на историята. Много международни експерти смятат, че избиването на 1.5милиона арменци в Османската империя представлява геноцид. Турция обаче твърди, че жертвите са много по-малко, отколкото се твърди, а смъртните случаи се дължат на гражданската война и вълненията, и отхвърля тезата за геноцид.

http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2