Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 25 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.04.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 24.04.2011 07:14:10 UTC

Обновена 24.04.2011 07:14:10 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място по страниците си на организираните вчера тържествени мероприятия и церемонии по случай 23ти Април, празник на Националния Суверенитет и на Детето.

Вестник Йени Шафак съобщава, че празникът на детето е бил отбелязан с тържества не само в Турция, но и в чужбина и децата в Турция са изживели един незабравим ден. В новината се отбелязва, че на местата на областните управители, кметовете и на държавните лидери са седнали символично за един ден деца и са отправили различни пожелания.

Вестник Заман в новината озаглавена „Турция и Украйна започнаха преговори за отмяна на визовия режим” съобщава, че служители в консулствата на двете страни са предприели първата конкретна дейност за реализацията на обсъжданата от дълго време насам стъпка за взаимна отмяна на визовия режим за гражданите на двете страни и подчертава, че в сградата на министерството на външните работи на Украйна се е провела първата среща по въпроса. В новината се подчертава, че незабавно е започнала подготовката и на проекта на текста на договора за взаимната отмяна на визовия режим.

Вестник Йени Шафак пише, че Висшето Военноморско Училище е спечелило златен медал в надпреварата на яхти. Вестникът съобщава, позовавайки се на интернетния сайт на Висшето Военноморско Училище, че екип от пет курсанта от трети курс на училището е участвал в провелото се преди няколко дена в италианския пристанищен град Ливорно ветроходно състезание на военноморските сили в света и че този екип е спечелил златен медал след състезанията в осем отделни категории, изпреварвайки екипите на 16 страни участнички.

Вестник Сабах съобщава, че вчера град Мисрата в Либия е станал арена на най-ожесточените за последния период стълкновения и че опозицията е обявила победа след продължила два месеца обсада на силите на Кадафи. В новината пише, че говорителят на опозицията Джемал Шахин е отбелязал, че силите на Кадафи са отстъпили и че градът е освободен. В новината се съобщава, че за първи път от началото на операцията на западните страни в Либия, американски безпилотен самолет е бомбардирал цели в Либия като се подчертава, че Пентагонът не е дал подробности.

Същият вестник съобщава, че вчера на пристанището в Мисрата е пристигнал турски товарен кораб натоварен с хуманитарни помощи изпратени от една турска неправителствена организация.

В новината озаглавена „Насреддин Ходжа в Ню Йорк” вестник Стар пише, че театралният артист Угур Угурал е преминал през площад Таймз в Ню Йорк преоблечен в костюм на Насреддин Ходжа и с турско и американско знамена в ръцете. В новината пише, че атракцията е била организирана като реклама за театралната постановка която турски артисти ще изнесат в Ню Йорк в чест на 23ти април, Празник на Националния Суверенитет и на Детето.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2