Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 24 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.04.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.04.2011 Г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с празненствата по повод 23 април празника на националния суверинитет и на детето.

Изпратена 23.04.2011 07:38:29 UTC

Обновена 23.04.2011 07:38:29 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Днес е празник” съобщава, че празникът на националния суверинитет и на детето ще бъде отпразнуван с церемонии във Великото национално събрание на Турция /ВНСТ/. Вестникът пише, че в поздравителното си послание по повод празника, президентът Абдуллах Гюл е акцентувал, че ВНСТ, което днес навършва 91 години винаги е поставяло подпис под ползотворни за турския народ дейности и че е органа, който отговаря за разрешаванетое на всички проблеми, пред които е изправена Турция.

В новината със заглавие „Днес е ден на децата” вестник Йени Шафак съобщава, че празникът на националния суверинитет и на детето се отпразнува с церемонии в цялата страна, Турска Република Северен Кипър /ТРСК/ и външните представителства на Турция.

В новината със заглавие „100 неправителственни организации отправиха призъв към ЕС” вестник Стар отбелязва, че неправителственните организации създали платформа относно членството на Турция в ЕС са отправили призъв към ЕС и към политиците да положат усилия за обезпечаването на членството на Турция. Вестникът пише, че над 100 неправителственни организации и представителите на някои университети са създали платформа относно присъединителния процес на Турция в ЕС под лидерството на фондацията за Икономическо развитие и фондацията за Европа, на която се дискутира процеса на преговори между Турция и ЕС. Вестникът предава, че въпросната платформа е отправила призъв към лидерите на ЕС да преразгледат във възможно най-кратък срок своите позиции и изявления относно членството на Турция вземайки под внимание приципа за вярност към дадените обещания.

Вестник Заман пише, че в списъкът на списание „Форбс” за най-големите компании в света са включени 12 компании от Турция и че на първо място в списъка е включена една американска банка.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Извънредното положение в Сирия бе отменено, но кръвопролитията продължават” съобщава, че ден след като държавният глава на Сирия Бешар Есад отмени извънредното положение в страната продължаващо от 48 години насам, в Сирия се е възцарил хаос. Вестникът пише, че вчерашният ден, на който се събраха на протести стотици хиляди сирийски християни и мюсюлмани е бил един от най-кървавите до днес дни в историята на Сирия; Срещу демонстрантите искащи оставката на Есад и слагане на край на монопола на партията Баас е бил открит огън и че според опозицията в инцидентите са загинали най-малко 70 души.

Вестник Сабах съобщава, че през последните години Каподокия, където бяха открити редица бутик-хотели е започнала да привлича вниманието не само на японските туристи, но и на холивудските звезди. Вестникът предава, че популярността на Кападокия е нарастнала значително след като амиракнския актьор Никълъс Кейджч пирстигна в Кападокия за заснемането на последния си филм и че това е привлякло и другите холивудски звезди към областта, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Вестникът пише, че след Никълъс Кейджч и Моника Белучи Кападокия е била посетена и от Бен Афлек, Мег Раян и Ал Пачино.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2