Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 20 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.04.2011 Г.


ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.04.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.04.2011 10:42:18 UTC

Обновена 19.04.2011 10:42:18 UTC

Вестник Заман пише, че на пресконференция след среща с външния министър на Норвегия Йонас Гар Стьоре в Анкара, външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е отбелязал, че международната общественост и главно НАТО са против избиването на на цивилните в Либия. Вестникът отбелязва, че министър Давутоглу е казал „Нападенията срещу град Мисурата отнели живота на голям брой цивилни граждани трябва да бъдат прекратени. НАТО трябва да положи необходимите усилия по този въпрос”. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е казал, че приоритетите на Турция в Либия са подобряването на хуманитарното положение, възпрепятстването на нападенията срещу цивилните граждани и намирането на трайно разрешение.

Вестник Сабах пише, че във вчерашните сблъсъци избухнали в град Мисурата в Либия между силите на либийския държавен глава Муамер Кадафи и опозицията са загинали 17 души и са били ранени 71 души. Вестникът отбелязва, че главният лекар на болницата в град Мисурата е съобщил, че в сблъсъците в града от месец февруари насам са загинали близо 1000 души и са били ранени 3000 души.

Вестник Хюрриет пише, че протестните демонстрации в Сирия продължават въпреки, че сърийския държавен глава Бешар Есад съобщи, че извънредното положение в страната ще бъде отменено. Вестникът отбелязва, че хилядите демонстрантите насъбрали се завчера в град Хомс са влезли в сблъсък със силите за сигурност. Вестникът отбелязва, че опозицията е посочила, че в сблъсъците са загинали най-малко 20 души и са били ранени 45 души. Вестникът предава, че протестни демонстрации са били проведени и в градовете, Латакия, Халеп, Баниас, Дараа и Ас Суейда.

Вестник Хабер Тюрк пише, че два американски робота са направили измервания в първи и трети реактор на атомната електрическа централа Даичи във Фукушима и че резултатите са показали, че радиацията в тези два реактора е висока и служителите на компанията oператор на централата не биха могли да работят в такава среда.

Вестник Йени Шафак съобщава, че проектозаконът придвиждащ съдебно наказание за тези които отказват да окачествяват събитията случили се в Османската държава през 1915 година като арменски геноцид е бил отхвърлен от Конституционната комисия при Френския сенат. Вестникът отбелязва, че Конституционната комисия е отхвърлила проектозакона мотивирайки се, че законодателните органи не могат да пишат историята, и че въпросния проектозакон е в разрез с френската конституция и свободата на изразяване.

Вестник Стар в новината със заглавие „Италия подкрепя пълноправното членство на Турция в ЕС” пише, че временно изпълняващият длъжността посланник на Италия в Турция Алесандро Азони е казал, че Италия винаги е оказвала подкрепа за членството на Турция в ЕС. Вестникът предава, че Алесандро Азони е казал „Италия е на ясно със значението, което ще има евентуалното членство на Турция в ЕС в сферите на политиката, икономиката и културата”.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2