Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 27 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.02.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.02.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 27.02.2011 09:56:29 UTC

Обновена 27.02.2011 09:56:29 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с вестник Ватан. В новината озаглавена "В Кувейт бе обсъден тероризмът" вестникът съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, присъствал на церемониите по случай 50тата годишнина от обявяването на независимостта на Кувейт, е обсъдил с присъстващия на церемонията президент на Ирак Джелял Талабани въпроси засягащи сигурността, стабилитета и възстановяването на тази страна. На срещата Гюл е поставил на дневен ред и въпроса за борбата с тероризма и е подцчертал, че има среди които нанасят с действията си вреда на усилията за мир и стабилитет и че трябва да бъдат положени съвместни усилия за ликвидирането на тези групи.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Евакуирани бяха 15 хиляди турци" съобщава, че Министерският Съвет на Турция е оповестил, че до момента от Либия са били евакуирани по въздушен и морски път 15 хиляди турски граждани и предава изявлението на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу, че трябва да са готови за оказване на помощ с военни и граждански самолети.
В новината под заглавието "Сълзите на дипломата" вестник Хюррийет пише, че постоянният представител на Либия в ООН Мухаммед Шалгам е произнесъл в ООН прочувствено слово и е призовал Муамер Кадафи и членовете на правителството да прекратят избиването на цивилни граждани и да дадат на либийския народ жадуваната от него свобода, като е призовал членовете на Съвета за Сигурност на ООН да предприемат стъпки за спасяването на Либия и либийските граждани.
Вестник Сабах, в новината озаглавена "Празник в арабските страни", пише че вълната от протести и бунтове разпространила се от Северна Африка в страните от Близкия Изток и Арабския полуостров е принудила лидерите на тези страни да направят щедри стъпки за да уталожат чувствата. В новината пише, че кралят на Саудитска Арабия Абдуллах е заявил, че е решил да сподели с народа си радостта от оздравяването си и че планира да пусне на пазара в страната 100 милиона риала и да дари на народа 10 милиарда долара. Вестникът пише, че след завръщането си от Ню Йорк, където бе подложен на операция, крал Абдуллах е наредил да бъдат изтрити всички дългове на гражданите за националния фонд за развитие, който даваше безлихвени кредити за закупуване на жилища, откриването на работни места и създаването на семейство.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2