Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Турция - империята посредник

Турция - империята посредник

Стратегия: търси приятел!

Стратегия: търси приятел!

ЕС отблъсква Турция, а страната край Босфора се опитва да замени разочарованието от това с триумф чрез едно ново амплоа. Множат се белезите, че Анкара иска да се превърне в незаменим посредник между Изтока и Запада.

Независимо дали като посредник в близкоизточния мирен процес, в преговорите с Иран или с талибаните, външната политика на Анкара нагазва във все по-дълбоки международни води.

Турция - глобален играч

Почти рутинни са станали срещите между президентите на Турция, Афганистан и Пакистан. Последната от тях - петата поред - се проведе в края на декември в Истанбул. От известно време Турция се опитва да посредничи между двете спорещи съседни страни, а турски войници са част от мисията на силите ИСАФ в Кабул. Няма да бъде голяма изненада, ако скоро на турска територия се проведат преговори между афганистанското правителство и представители на талибаните, казва шефът на Истанбулското бюро на "Международната кризисна група" Хю Поуп:

Ердоган се опитва да играе самостоятелно и пред големия си

Ердоган се опитва да играе самостоятелно и пред големия си "брат"

"В Афганистан Турция играе много полезна роля, която се оценява от всички страни в този конфликт. Показват го също и оценките на американски дипломати, публикувани от сайта Уикилийкс. Дори самите талибани подкрепят тази роля на Турция, която не е изключено да постигне някакви резултати", смята Хю Поуп.

Съживяване на "империята"

Турската дипломация си остава много дискретна, каквато впрочем винаги е била. В случая не Анкара, а британският вестник "Дейли телеграф" съобщи за турското предложение към талибаните да открият свое бюро за свръзка. Особено активна е турската външна политика в районите, които са част от някогашната Османска империя - от Северна Африка до Балканите. Заговори се дори за "нео-османска" външна политика на Турция.

Турското правителство отхвърля всякакви упреци в тази посока и обяснява новата си линия във външната политика с принципа, който може да бъде формулиран и така: "Нула проблеми със съседите". Хю Поуп не вижда нищо подозрително в намеренията на Анкара:

"Анкара е разбрала, че отмина времето на суперсилите. Турция иска да е сред световните играчи, и неслучайно се пребори за едно от непостоянните места в Съвета за сигурност на ООН. В общи линии светът няма нищо против тази нова роля на Турция, вкл. заради това, че досега Анкара се е държала много професионално на международната политическа сцена. Да не забравяме и това, че в Близкия Изток биха се зарадвали много, ако една мюсюлманска държава се превърне във важен играч на международната политическа сцена."

Базата в Инджирлик играе важна роля за мисията на ИСАФ в Афганистан, както и за снабдяването на американските войски в Ирак

Базата в Инджирлик играе важна роля за мисията на ИСАФ в Афганистан, както и за снабдяването на американските войски в Ирак

Нерешени лични проблеми, но желана навън

И въпреки това мнозина се питат дали Турция може да бъде надежден международен посредник за мир, когато на собствена територия бушуват конфликти - с кюрдите и в Кипър. Хю Хоуп:

"Турция е могъщ фактор в Ирак и поддържа добри отношения с почти всички фракции в страната, вкл. с иракските кюрди. Независимо от нерешените проблеми с кюрдите в собствената си страна. Смятам, че посредническата роля на Анкара в Ирак скоро може да донесе плодове и във вътрешнополитически план."

ДПА, ДР, Е. Лилов, Б. Рачева


дв / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2