Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Юсуф Сьонмез бил част от косовската мрежата за търговия с органи


Кървавият турски хирург рязал хора в Прищина

“Доктор Франкенщайн” хванат в Истанбул

Юсуф Сьонмез бил част от косовската мрежата за търговия с органи

Снимка radikal.com.tr
Доктор Юсуф Сьонмез по време на задържането му.
13.01.2011
Турската полиция задържа в Истанбул доктор Юсуф Сьонмез, известен също като "доктор Франкенщайн" който е зоподозрян като участник в международна мрежа за нелегален трафик с човешки органи. Сьонмез е обект на няколко процеса в Турция и в други държави, включително за трафик на хора и отстраняване на човешки органи.

Властите в Прищина твърдят, че той е извършвал нелегални операции в Косово. В началото на годината съдията от международните сили в Косово ЕУЛЕКС Джонатан Рейтъл разказа как бедни хора са се съгласявали да им отнемат органи с цел да получат

парично възнаграждение

Трансплантациите са извършвани нелегално в Прищина, а органите са изнасяни също нелегално за богати хора в чужбина, каза още той.

На 7 януари Рейтъл участва в разпита на седем души в Прищина, които са участвали в международната мрежа за трафик с човешки органи. Тогава той каза, че Сьонмез е една от ключовите фигури в тази престъпна мрежа. Нелегалните трансплантации са били извършвани в клиниката "Медикус" в столицата на Косово Прищина.

В края на миналата година прокурори от Европейския съюз посочиха седем души като заподозрени за участие в международна мрежа за трафик на органи в Косово. Само през 2008г. около 20 чужденци са "вербувани с фалшиви обещания

да им се плати" и вкарани нелегално в Косово с цел да им се отстранят органи и да се присадят на други хора. Джонатан Рейтъл обяснява в обвинителния акт, че организираната престъпна група е вкарвала донорите на бъбреци през летището в Прищина. На жертвите били обещавани до 20 000 долара, а от получателите на органа се искали 80-100 хиляди евро. Жертвите идвали от Молдова, Казахстан, Русия и Турция и живеели в "изключителна бедност или под огромен финансов натиск".

Пет обвинения, включително за трафик на хора, злоупотреба със служебно положение и

незаконна медицинска дейност

бяха повдигнати срещу петима граждани на Косово. Сред тях е Илир Реджай, бивш високопоставен служител в министерството на здравеопазването. Лидер на групата бил косовския хирург Лютфи Дервиши, който си партнирал тясно със Сьонмез и Харел.

През 2006г. Дервиши участвал в медицинска конференция в Истанбул и се поинтересувал дали някой може да прави трансплантации. Половин година по-късно му се обадил Сьонмез. Двамата започнали да правят операции в частната клиника "Медикус" в Прищина, управлявана от Арбен Дервиши, син на косовския хирург и също един от обвинените.

Израелецът Харел "идентифицирал, уговарял и транспортирал жертвите" и "гарантирал, че парите ще бъдат преведени по електронен път" преди трансплантацията, се казва в документите. В тях обаче не се посочва дали жертвите са получили пари.

Последните двама обвинени са лекарите Сокол Хайдини и Дритон Джилта.
.
Дик Марти: Тачи е в дъното на нещата

В края на м. г. се съобщаваше, че на върха на организираната група в Косово, която е убивала сръбско население и след това се продавали техните органи, се намира кардиологът Шаип Муя, който е близък сътрудник на косовския премиер Хашим Тачи. Това се казва в доклада на докладчикът на Съвета на Европа Дик Марти.

Дик Марти заяви, че е подготвил доклада след неколкогодишно разследване, инициирано от твърденията на бившия прокурор на Трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте, която в своята книга посочва, че членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) са убивали невинни граждани и след това продавали техните органи.

„Хашим Тачи е босът на мафията, която организира нелегална търговия на оръжие, наркотици и човешки органи”, пише в доклада на Дик Марти. Косовското правителство отхвърли доклада като неоснователен и клеветнически и заплаши, че ще предприеме законови и политически действия срещу него.

вмо / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2