Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 13.01.2011 09:21:12 UTC

Обновена 13.01.2011 09:21:12 UTC

Вестник Сабах съобщава за контактите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Катар. Вестникът предава, че в Катар е била дискутирана инвестицията на стойност 180 милиарда долара, която се планира да бъде реализирана в тази страна. Вестникът предава, че премиерът Ердоган, който е участвал на Турско-Катарския делови форум е окачествил Катар като изгряващата звезда на Близкия Изток и е казал дословно „Пристигнах в Катар придружаван от близо 500 бизнесмени. Турция също притежава голям опит и разполага с високи технологии. Обединявайки капацитетите на двете страни може да бъдат предприети много ползотворни стъпки”.

Вестник Стар отбелязва, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че изявлението на канцлера на Германия Ангела Меркел обвиняващо Турция и кипърските турци за безисходицата по Кипърския въпрос, е предизвикало голямо разочарование. Вестникът пише, че Давутоглу е отбелязал „Турция винаги е желала активната роля на Германия за разрешаването на Кипърския въпрос. Тъй като смятаме, че Германия може да има положителен принос по този въпрос, но изявлението на госпожа Меркел ни разочарова”.

Вестник Ватан съобщава, че най-голямата инвестиционна компания в САЩ – „Мерил Линч” е прогнозирала, че след като кредитния рейтинг на Турция бъде повишен, прихода на чуждестранен капитал ще нарастне двукратно и че през тази година стойността на турската лира ще нарастне спрямо американския долар, а така също и спрямо еврото. Вестникът пише, че в речта си на заседанието, на което са били обсъдени очаквания за 2011 година главният икономист на „Мерил Линч” отговарящ за Турция, Близкия Изток и Северна Африка Тюркер Хамзаоглу е отбелязал, че през изминалата година Турция е била една от страните осъществили най-висок ръст в света и че през тази година Турция отново ще постигне най-висок икономически ръст в Европа.

В новината със заглавие „Смекчаване на визовия режим от ЕС” вестник Миллиет отбелязва, че е било преодоляно ветото на Гърция налагано на договора предвиждащ въвеждането на визови облекчения за турските граждани и предава думите на челна на европейската комисия отговаряща за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом „Един от моите приоритети е смекчаването на визови режим за Турция”.

Вестник Заман предава, че Общинския съвет на Бурса е изпратил посредством Турския Черевен полумесец две полеви пречиствателни станции за Пакистан, който през изминалата година изжвя най-голямите наводнения в историята си, за посрещане на нуждите на населението от питейна вода.

Вестник Хюрриет пише, че турският футболен отбор Бешикташ след успешните си срещи от Европейската лига е продължил по пътя си в срещите от Купата на Турция. Вестникът предава, че Бешикташ се е наложил над Манисаспор с резултат 3 на 2.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2