Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 29 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.01.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 29ти Януари 2011та година, събота.

Изпратена 29.01.2011 08:51:19 UTC

Обновена 29.01.2011 08:54:00 UTC

Прегледа на днешната турска преса започваме с новина на вестник Стар. В новината озаглавена "Денят на гнева в Египет" вестникът съобщава, че революцията в Тунис е намерила силно отражение в Египет и е настъпил критичен период за продължаващата от 30 години насам власт на президента Хюсню Мубарек. В новината се подчертава, че в петък в Египет са били организирани най-масовите в историята на страната протестни демонстрации. Вестникът сочи, че демонстрациите са започнали в столицата Кайро след петъчния молебен и за кратко време са се разпространили в различни райони на Египет, и отбелязва, че са възникнали стълкновения между полицията и демонстрантите. Вестникът пише, че египетската администрация е възпретяствала достъпа до интернет и след това е преустановила и работата на ДжиЕсЕм операторите за да наложи информационно затъмнение, но въпреки заплахите десетки хиляди души са се стекли на улиците и площадите и са възникнали ожесточени и кръвопролитни сблъсъци с полицията. В новината пише, че телевизионният канал Ел Джезире, чийто офис бе разграбен, е съобщил че само в град Суец са били убити 18 души и хиляди са били ранени и полицията е арестувала стотици души, между които и чуждестранни журналисти.
Вестник Заман в новината озаглавена "Давутоглу ще разговаря със сръбския лидер" съобщава, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е излязъл на обиколка обхващаща Черна Гора и Босна и Херцеговина и че днес планира да осъществи един прецедент и да посети град Баня Лука в Република Сръбска в Босна и Херцеговина Вестникът сочи, че се очаква по време на това посещение Давутоглу да проведе разговор с лидера на босненските сърби Милорад Додик. В новината се подчертава, че Давутоглу осъществява това посещение в статута на мандатен председател на Съвета на Министрите на Европейския Съвет и че то е с голямо значение тъй като съвпада с период на политическа неопределеност в Босна и Херцеговина. В новината пише, че след изборите от 3ти октомври, все още в тази страна не са сформирано централно и федеративни правителства.
Вестник Хабер Тюрк, в новината озаглавена "Искаме от съюзниците ни да бъдат обективни" съобщава, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е изразил разочарование по повод изявлението на САЩ, че намират за обективен доклада подготвен от Израел във връзка с нападението срещу кораба "Мави Мармара". В новината пише, че в изявлението направено на пресконференцията организирана на летище Есенбога в Анкара, преди да отлети за обиколката обхващаща Черна Гора и Босна и Херцеговина, Давутоглу е привлякъл внимание на организираната за първи път в синагогата "Неве Шалом" церемония за възпоменаване на жертвите на холокоста и е отбелязал, че турските граждани с еврейски прозиход са неразделна част на турското общество, но че Израел е извършил антихуманно престъпление и ще продължат да изразяват реакциите си срещу непризнаващите никакви закони израелски власти.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2