Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.01.2011 09:44:19 UTC

Обновена 27.01.2011 09:44:19 UTC

Вестник Заман съобщава за 41та годишна сесия на Световния икономически форум в Давос. Вестникът отбелязва, че на таз годишната сесия Турция е представяна от вицепремиера Али Бабаджан и че създателят и председател на Световния икономически форум Клаус Шваб е отбелязал, че всяка година Турция е една от най-търсените страни на Форума. Вестникът предава, че Шваб е акцентувал, че Турция е преодоляла за кратък срок и с малко последици глобалната икономическа криза, превърнала се е в глобална сила и е допринесла за оформянето на новата световна икономика. Вестникът отбелязва, че Шваб е казал, че Турция полага големи усилия за обезпечаването на мира и стабилността в своя регион и че Турция, която е глобална сила трябва да участва на всяка световна среща.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Шествието започва” съобщава, че 25тата Зимна универсиада Ерзурум 2011, в която ще участват спортисти от четирите краища на света, ще бъде стартирана тази вечер с грандиозна церемония. Вестникът предава, че Зимната универсиада Ерзурум 2011 ще приключи на 6ти февруари, неделя. Вестникът откбелязва, че на церемонията по откриването на 25тата Зимна универсиада Ерзурум 2011, в която ще се състезават близо 3 хиляди спортисти от 58 страни ще вземат участие президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и редица високопоставени гости.

Вестник Стар предава, че е бил постигнат напредък по проекта за обезпечаването на образцово партньорство между Турция и САЩ и че икономическите отношения между двете страни ще бъдат задълбочени. Вестникът сочи, че в речта си на деловия обяд организиран от Конфедерацията на турските безнесмени и индустриалци в Истанбул, помощник държавният секретар на САЩ по икономическите въпроси Хосе Фернандез е загатнал, че САЩ ще увеличат вноса от Турция. Вестникът пише, че Фернандез е посочил, че през 2010 година е бил осъществен 25 процентен ръст на търговския обем между Турция и САЩ.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Критична тристранна среща по Кипърския въпрос в Женева” съобщава, че вчера в Женева се е състояла тристранна среща по Кипърския въпрос с участието на генерлания секретар на ООН Бан Ки Мун, президента на ТРСК Дервиш Ероглу и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс. Вестникът предава, че в изявление след срещата генералният секретар на ООН е казал, че е постигнат напредък от срещата през месец ноември и че в края на месец февруари ще представи на Съвета за сигурност на ООН доклад относно етапа достигнат в преговорите по Кипърския въпрос.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турция замърсява околната среда по-малко в сравнение с европейците” предава изявленията на изпълнителния директор на Европейската агенция за околната среда професор Жаклин МакГлейд. Вестникът отбелязва, че в доклада на Европейската агенция за околната среда, който се подготвя на всеки 5 години с участието на страните членки са обсъдени превантивните мерки взети с цел предотвратяването на замърсяването на околната среда в Европа и целите за 2020 година. Вестникът пише, че професор МакГлейд е казала, че Турция е поставила в изпълнение много важни законни за опазването на околната среда.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2