Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 26 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.01.2011 11:44:46 UTC

Обновена 26.01.2011 11:44:46 UTC

Вестник Сабах съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл в речта си пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа е казал „Турция работи за обезпечаването на стабилонстта в своя регион, а не за да печели престиж”.

Вестник Миллиет в новина по темата отбелязва, че в речта си в парламентарната асамблеия на Съвета на Европа президента Абдуллах Гюл е отправил остри критики по адрес на европейските политици и е акцентувал, че Европа няма да бъде в сигурност с тези политици.

Вестник Йени Шафак пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който се намира на посещение в Украйна придружаван от многобройна делегация от бизнесмени е казал, че са постигнали съгласуваност със съсебедниците си в Киев за започването на преговори по въпросите за воденето на свободна търговия и отмяна на визите между двете страни. Вестникът отбелязва, че между двете страни е била постигната съгласуваност и по въпросите за железопътния тарнспорт, фериботните услуги и ядрената енергетика. Вестникът предава, че държавният глава на Украйна Виктор Янукович е изразил задоволство от посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган и е акцентувал, че са подписали споразумение за сътрудничество на висше равнище между Турция и Украйна.

Вестник Сабах пише, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е провел официални контакти в Словакия. Вестникът отбелязва, че Багъш по време на срещата си с държавния секретар на Словакия по въпросите на ЕС Милан Йезовица е резюмирал по следния начин исканията на Турция от ЕС „Справедлив процес на преговори, искрено сътрудничество в борбата срещу терора, облекчаване на визовия режим за турските граждани, разрешаване на Кипърския въпрос и покани за участието на Турция в срещите на върха на ЕС”. Вестникът предава, че в изявление за журналисти Егемен Багъш е казал „В края на 2013та или началото на 2014та година Турция ще бъде готова за членство в ЕС”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Добре, че сме били управлявани от турците 150 години” съобщава, че в интервю за испанския вестник АВС президентът на Унгария Пол Шмит е казал „Окачествявам като голям шанс за Унгария управлението й в продължение на 150 години от Османската държава”. Вестникът пише, че Пол Шмит е казал „Ако Унгария бе влязла под управлението на друга страна щеше да бъде упражнен натиск да променим езика и религията си”.

Вестник Стар пише, че президентът на Ливан Мишел Сюлейман е назначил подкрепяния от Хизбулах Неджип Микати за премиер на страната и му е възложил задачата да сформира новото правителство на страната. Вестникът отбелязва, че Микати, който е получил гласовете на 68 депутати ще започне преговори с представителите на политическите партии на 27 януари. Вестникът предава, че бизнесменът Микати, който по-рано също е бил премиер на Ливан е казал, че ще сформира правителство представящо всички ливанци.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2