Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 24 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.01.2011 09:52:48 UTC

Обновена 24.01.2011 09:52:48 UTC

Вестник Хабер Тюрк пише, че Турция е реагирала остро срещу доклада за операцията срещу кораба „Мави Мармара” подготвен от 6 членната комисия съставена от израелското правителство, 2ма от членовете на която са чужденци. Вестникът предава, че в коментар относно доклада премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е казал, че този доклад е подготвен по поръчка и няма никаква стойност. Вестникът отбелязва, че Анкара е направила следния коментар „Докато имаше възможност да са реагира без да се пролива кръв Израел възприе метод, който направи неизбежно убиването на невинни хора”.

В новината със заглавие „Турция е една от най-бързо развиващите се сили в света” вестник Сабах предава думите на външният министър на мандатния председател на ЕС Янош Мартони. Вестникът отбелязва, че унгарският външен министър е казал „ЕС ще улови много по-добра позиция в отношенията си с Турция. Членството на Турция в ЕС е в интерес на Европа”.

Вестник Ватан съобщава, че Никълъс Кейдж, носител на нарградата Оскар е пристигнал в Кападокия за презентацията на новия си филм. Вестникът предава, че Кейдж е казал, че е бил омаян от Кападокия, която е изключително красиво място.

Вестник Ватан отбелязва, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е казал, че през 2014 година Турция ще бъде готова за членство в ЕС. Вестникът предава, че Бъгъш е акцентувал, че икономиката на Турция е в много по-добро състояние от икономиките на редица страни членки в ЕС и че процеса на преговори е подлъжил толбкова дълго, тъй като Анкара не дава лесно съгласие по всеки въпрос.

Вестник Миллиет отбелязва, че британския вестник „Таймс” е подтготвил списък на „100те места, които трябва да бъдат посетени през лятото” и акцентува, че тези 100 места се намират във Великобритания, Ирландия, други страни в Европа, а така също и в Турция и Гърция. Вестникът сочи, че сред тези 100 места са влючени 5 туристически центъра на Турция.

Вестник Джумхуриет съобщава, че преди посещението си в Турция министърът на отбраната на Великобритания Лиам Фокс е направил изявление във връзка с Турция. Вестникът пише, че британският министър е казал, че с Турция са естествени стратегически партньори и че ще бъде грешка ако Европа обърне гръб на Турция.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2