Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 19.01.2011 / ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.01.2011 10:09:25 UTC

Обновена 19.01.2011 10:09:25 UTC

Вестник Заман пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заминал за Ливан за преодоляването на правителственната криза в тази страна. Вестникът отбелязва, че след тристранната среща на върха в столицата на Сирия- Дамаск с участието на лидерите на Турция, Сирия и Катар, Анкара е продължила да предприема стъпки за разрешаването на кризата. Вестникът отбелязва, че Давутоглу в рамките на контактите си в Бейрут заедно с премиера и външен министър на Катар Хамид Бин Джасим Бин Джабир Ел Тани е провел контакти с президента на Ливан Мишел Сюлейман, председателя на парламента Небих Бери и премиера Саад Харири.

Вестник Сабах припомня, че на 21 и 22ри януари Истанбул ще бъде домакин на ядрените преговори между Иран и 5те постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Вестникът отбелязва, че критичната среща окачествявана от Иран като „последен шанс” ще определи съдбата и на Ливан. Вестникът пише, че външният министър Ахмет Давутоглу, който на срещата на върха в Дамаск спечели време от една седмица за разрешаването на кризата в Ливан, преди два дни е провел среща с външния министър на Иран. Вестникът сочи, че целта на Давутоглу е постигането на напредък в ядрените преговори между между Иран и 5те постоянни члена на Съвета за сигурност на ООн и Германия, които ще се проведат на 21 и 22 януари в Истанбул, а след това сформирането на правителството на Ливан с подкрепата на Иран.

Вестник Йени Шафак пише, че руският държавен глава Димитрий Медведев, който излезе на обиколка в Близкия Изток е провел среща с палестинския лидер Махмуд Аббас. Вестникът отбелязва, че Медведев, който е първия руски лидер посетил Палестина след 2005та година е припомнил, че през 1988ма година през периода на Съветския съюз, Москва е признала съществуването на Палестина и че няма промяна в тази тяхна позиция. Вестникъкт предава, че Аббас е удостоил Медведев с най-престижния държавен орден „Ерусалимска звезда” поради подкрепата му за създаването на независима Палестинска държава и за обезпечаването на мащабно мирно споразумение в региона.

Вестник Йени Шафак пише, че днес след представянето на новото правителство на Тунис, което е съставено от бивши министри, народа отново се е стекъл по улиците на протести. Вестникът отбелязва, че въпреки че премиера Гануши е казал, че министрите запазили поста си са невинни новото правителство е устояло на протестите само един ден. Вестникът предава, че работническите синдикати, които ще бъдат представяни в кабинета са се оттеглили от правителството.

Вестник Стар в новината със заглавие „Чуждестранните гиганти управляват света от Истанбул” пише, че международните компании приемат Турция не само като страна подходяща за инвестиции, но така също като управленчески център на региона поради географското й местоположение. Вестникът отбелязва, че международните компании, които са започнали да управлят от Турция редица страни в Югоизточна Европа, Евразия, Близкия Изток, Централна Азия, Африка, Балканите, Турските републики и Средиземно море са избрали Истанбул за своя база при управлението на своите операции. Вестникът сочи, че председателят на упарвителния съвет на Дружеството на международните инвеститори Пирайе Антика е казала, че Турция притежава голям вътрешен пазар и с прибавянето на регионалните страни се обезпечава достъпа до много обширна география.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 19.01.2011

Преглед на новините за Турция в чуждестранния печат...

Изпратена 19.01.2011 08:46:04 UTC

Обновена 19.01.2011 08:46:04 UTC

Прегледа на новините за Турция публикувани по страниците на чуждестранния печат от изтеклия едноседмичен период започваме с новина на арабския вестник Гълф Нюз, издаващ се в Обединените Арабски Емирства. В новината озаглавена "Президентът на Турция Гюл осъществи историческо посещениев Йемен" вестникът е засегнал двудневната визита на президента Гюл в Йемен. В новината се отбелязва, че това е първото от 1970та година насам, когато Турция призна независимостта на тази страна, посещение на президент на Турция в Йемен. В новината пише, че президентът Гюл е бил придружаван от над сто турски бизнесмени.
Издаващия се в Йемен вестник 26ти Септември, е поместил в интернет сайта си също новина във връзка с посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл. В новината се акцентува на близките и дружески отношения между Йемен и Турция и се подчертава, че и в двете страни е налице политическата воля за разгръщането на тези отношения. В новината се подчертава, че президентът Гюл е бил придружаван по време на посещението си от държавния министър и вице-премиер Бюлент Арънч, министъра на външните работи Ахмед Давутоглу, министъра на отбраната Вежди Гьонюл, министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг, депутати и бизнесмени.
Германският вестник Дер Тагесшпигел е съобщил в новината озаглавена "Турция вдига визите за Йемен", че по време на посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Йемен, е било прието решение за отменянето на визовия режим за гражданите на двете страни. Вестникът сочи, че до днес Турция е подписала договори за отмяна на визовите режими със 60 страни в света.
Официалната сирийска информационна агенция САНА е дал място на изявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган, направени на церемонията в Кувейт на която Ердоган получи наградата "Надарен Мюсюлмански Политик". Премиерът Ердоган отбелязва, че съкровеното желание на Турция е в Близкия Изток да бъде установен траен мир и че полагат големи усилия за постигането на мир, като отправя остри критики по адрес на световната общественост, тъй като остава безучастна пред трагичните събития в региона.

Ливанският вестник Ал Нахар се е спрял на посещението на премиера Саад Харири в Турция. Вестникът пише, че Харири е обсъдил с премиера на Турция Ердоган политическата криза в Ливан и пътищата за разрешаването й,. В новината се отбелязва, че премиерът на Турция Ердоган и външният министър Давутоглу следят отблизо тази криза и подчертава, че с цел да бъдат предотвратени нежелани събития, Ердоган е обсъдил проблема и с краля на Саудитска Арабия Абдуллах Бин Азиз и президента на Египет Хюсню Мубарек.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2