Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 18.01.2011 09:26:21 UTC

Обновена 18.01.2011 09:26:21 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Тристранна среща на върха в Ливан„ съобщава, че в Дамаск се е състояла тристранна среща на върха с участието на лидерите на Турция, Сирия и Катар в рамките на търсенето на разрешение на политическата криза в Ливан. Вестникът отбелязва, че президентът на Ливан Мишел Сюлейман е отложил преговорите за сформирането на новото правителство за да даде шанс на срещата на върха. Вестникът отбелязва, че в писменото изявление публикувано след срещата на върха е било акцентувано че е било посрещнато със задоволство отлагането на преговорите в парламента на Ливан за сформирането на новото правителство докато добият конкретност политическите усилия за обезпечаването на стабилността и посрещането на интересите на Ливан.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган вчера преди да отлети за столицата на Сирия, Дамаск е казал, че е получил писмена покана от президента на Франция Никола Саркози във връзка с кризата в Ливан и че е дал положителен отговор. Вестникът отбелязва, че Ердоган е отбелязал, че целта им е обезпечаването на спокойствието и благоденствието на Ливан и че Турция не желае изправянето на региона пред каквито и да е проблеми и е казал дословно „Разбира се главното условие за това е обезпечаването на стабилността на региона”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „В рамките на 6 месеца ще се проведат избори” акцентува, че премиерът на Тунис Мухамед Гануши е съобщил „Изборите ще се проведат най-късно след 6 месаца”. Вестникът отбелязва, че Гануши, който вчера оповести правителството на националното единство е казал „Според Конституцията на страната изборите трябва да се проведат в рамките на 45-60 дни, но вземайки се пред вид реформите необходими за всички демократични избори този срок не е достатъчен”. Вестникът предава, че министерството на вътрешните работи на Тунис е съобщило, че в инцидентите през последния месец са загинали 78 цивилни граждани и 94ма са били ранени.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Турция също ще бъде включена сред страните БРИК” отбелязва, че ще бъде направена на ново преценка на понятието развиваща се икономика и в тези рамки Турция ще бъде включена сред страните от БРИК- Бразилия, Русия, Индия и Китай. Вестникът акцентува на репортажа на икономиста Онийл за британския вестник „Файненшъл Таймс”, който за първи път бе използвал дефиницията БРИК за да дефинира страните Бразилия, Русия, Индия и Китай поради растящото влияние на развиващите се икономики върху равновесието на силите в света. Вестникът пише, че се планира в групата на развиващите се пазари БРИК да бъдат включени и Турция, Мексико, Южна Корея и Индонезия.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2