Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 8 декември 2010 г.

Турция нов рай за гурбет

Турция нов рай за гурбет

27% повече персонал наемат комшиите догодина

Всеки седми българин е готов да замине на работа зад граница. Това сочат резултатите от проучване, представено вчера от компанията за човешки ресурси "Менпауър". Причината е, че въпреки известното съживяване на пазара на труда у нас - намирането на работа все още е много трудно за голяма част от безработните.
От данните на "Менпауър" стана ясно още, че родните кандидат-емигранти вече имат нова хитова дестинация - Турция. Южната ни съседка се очертава като новото икономическо чудо в Европа и се очаква тамошните фирми да наемат с 27% повече работници само през първите три месеца на следващата година, показаха данните. Средната заплата за работник там е около 800 долара, като 300 от тях са напълно достатъчни за храна, наеми и дрехи.
Така доскорошната най-желана дестинация за българските гастарбайтери - Гърция, остава на заден план. Оказва се, че в страната на маслините положението остава критично и догодина, а търсенето на нови работници се очаква да спадне с 15 на сто само в първите три месеца на 2011 г. в сравнение с последното тримесечие на тази година. Чехия, Румъния и Испания също ще вървят надолу и през идващата година.
Ако сте намислили да си търсите късмета в чужбина след Нова година, освен Турция нужда от много работа ръка ще има и Швеция, сочат резултатите от проучването. Фирмите там са заявили готовност да наемат поне 5% нови служители. В Германия също се очаква засилено търсене - със 7 на сто нагоре. За първи път от началото на икономическата криза и италианските работодатели са заявили намерения да подсилят съставите си с нови попълнения. Според Мария Темелкова от "Менпауър" колкото българинът е склонен на труд зад граница, толкова все повече отказва да се мести от град на град у нас в търсене на по-добро препитание. Оказва се, че нито един бургазлия не е пожелал да пътува до близкото градче Айтос въпреки предлаганата висока заплата и покрити пътни разходи, обясни Темелкова. Причината е, че нашенците масово не искат да им се "яде" личното време.
Теодора Йолчева

стандарт / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2