Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 10 декември 2010 г.

Бедри Шефик:Ахмед Доган контролира 1 млрд. долара ! следва... Бедри Шефик беше прострелян късно снощи в Истанбул !

Стреляха 9 пъти по скандален български бизнесмен с турски паспорт в Истанбул

10 декември 2010,

Истанбул,Турция

Бедри Шефик е бил прострелян пред дома си в квартал „Флория", докато се опитвал да паркира колата си.
Скандалният български бизнесмен с турски паспорт Бедри Шефик беше прострелян късно снощи в Истанбул, пише "Нов живот".

Неизвестният нападател е стрелял 9 пъти, но само два от куршумите са попаднали в тялото на бизнесмена. Шефик е бил улучен в ръката и крака.

След нападението той бил закаран в болницата "Доган" в квартал Кючюкчекмедже. От лечебното заведение съобщиха, че няма опасност за живота на Шефик.

Истанбулски журналисти смятат, че вероятно нападението срещу бизнесмена е наказателна акция и е дело на измамени от него бизнеспартньори.

През 2005 г. Шефик беше обявен за международно издирване от българските власти заради съдебните дела за измами, които се водят срещу него у нас.

Името на бизнесмена бе включено в черния списък на Интерпол за издирване и задържане на престъпници.

Шефик, който е бивш собственик на захарните заводи в Девня Бедри, нашумя с изказването си, че лидерът на ДПС Ахмед Доган контролира един милиард долара. Шефик е един от изселниците в Турция през 1989 г. За него се говори, че е сред насилствено прогонените заради съмнения за връзки с турското разузнаване.иаф

Бг Таймс

:::

Ахмед Доган контролира 1 млрд. долара



- Г-н Шефик, какво е вашето обяснение за самоубийството на Ахмед Емин?
- Той с действията си в такава степен натрупа материал срещу себе си, че нямаше друг изход. Неговата роля беше да мачка определените хора, които заставаха срещу Доган или срещу икономическия обръч от фирми, които той създаде.
Емин си даде сметка, че ролята на маша, която му беше дадена, е неудържима
Лошоте е, че и Доган го остави за храна на вълците. Лидерът се дръпна настрани, когато усети сериозността на разработката, която започнаха службите срещу ДПС, парите на ДПС и неговите лично. На предната линия се бореше Емин, а от друга страна, той няма имунитета на депутат. Всички разпити, които се водеха по тази разработка, минаваха през Емин. Той осъзна ролята си на бушон и нямаше друг изход. Не съм изненадан от това, което стана.
Просто има някои граници, които не се минават. А той не спираше, стигаше до крайност с хората. А и в ЕС не можеха да гледат до безкрай това, което правеше ДПС. В повечето случаи напред излизаше сянката на Емин. И той не издържа психически, а и пак казвам, не получи подкрепата от Доган.
- Имате предвид разработката "Лиана"?
- Да.
- Нещата ще се разплетат ли още?
- Да, но след края на тази коалиция или непосредствено преди това. Очаквам да излязат още много мръсни неща. И първо те ще дойдат от областните ръководства на ДПС, където се трупа недоволство, и то главно заради разпределение на парите.
- Не надценявате ли ролята, която Емин е играл?
- Не, в никакъв случай. Дори това, което се говори за него, е малко. Аз самият съм го изпитал на гърба си. В един момент, където и да се движех, пред мен излизаше Ахмед Емин.
- Дайте примери?
- Преди години при мен дойдоха тук, в Истанбул, двама души. Заявиха, че ги праща Емин, и поискаха да прехвърля половината от захарния завод в Девня на името на Доган. Чрез подставени лица, разбира се. Когато отхвърлих искането им, те заявиха, че само за кратко време ще видя реалната функция на Доган в държавата и ще разбера колко бързо ще ми бъде отнет заводът. Тогава започнаха моите неприятности.
- Какво общо има Емин в случая?
- Вижте, аз тогава държах 60% от пазара със захар и това беше един много сладък бизнес за България. Целта беше да бъда отстранен от този пазар. Цялата операция се ръководеше от Емин и тя успя.
- Как можете да го докажете?
- Проведоха се 2 срещи с мен. Първата беше тук, в Истанбул, през март 2003-а. Двамата, които дойдоха, казаха, че ги изпраща Емин, което означаваше, че се действа по поръка на Доган. Срещата стана в моя офис. Това бяха българи, но не политици.
Аз отначало наистина се съмнявах, че са изпратени от Емин, но се уверих впоследствие, че това е истината. Стана след разговор с Ахмед Доган. Той ми каза буквално следното: "За разлика от теб, аз никога не те подценявам."
Та на тази среща отначало поискаха 1/3 от завода, след това ребром поставиха въпроса за половината. Аз не се съгласих, но май е трябвало да го направя (Смее се.).
- Имаше ли друга среща?
- 4 месеца по-късно, през юни 2003-а. Тя беше вече в София, в централата на ДПС. На нея присъства един човек, който тогава оглавяваше политическа партия в България, известен в страната.
Той още оглавява тази партия. Срещата беше в заведението под централата на ДПС. По-късно към нас трябваше да се присъедини и Доган. Той щял да дойде, когато всичко е готово, т.е. аз съм се съгласил на предложението и да го полеем.
Но ние не се разбрахме и той не дойде. И агнето, което трябваше да изядем по случая, остана неизядено. Аз казвах, че съм готов да направя някакви субсидии като дарение на ДПС, но да се влезе в собствеността и управлението на завода - не съм съгласен.
- На кого персонално искаха да прехвърлите акциите от завода?
- Това е техническа подробност. Ставаше дума за поставена офшорна компания.
- Партията на този лидер, който е присъствал на срещата, близка ли е до ДПС?
- Той също беше смачкан след това. За него много се писа, икономическа полиция му създаде много проблеми. Той е изцяло изцеден. За разлика от мен не можа да се овладее. Той е и бизнесмен, и лидер на партия.
- Според вас ролята на Емин в ДПС не е тази, която му приписва Доган?
- Абсолютно. Той беше дясната ръка във всичко. И при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети. Той беше клечка номер едно, послушната птица на Доган.
- Как си обяснявате тази бърза кариера - от село Козица до клечка номер едно?
- Доган провери много хора около себе си. Но по-послушен от Емин не можа да намери.
След убийството на Илия Павлов той трябваше за кратко време да се окопити и да намери начин
да прибере тези
пари, останали неконтролирани
след неговата смърт. Емин беше на разположение.
- Защо намесвате Илия Павлов?
- Смятам, че всички пари на Доган се въртяха от Илия Павлов.
- Как преценявате сега икономическото положение на Доган и на ДПС?
- Той контролира няколко важни звена в България. На първо място това са митниците. Държеше и всички офшорни зони - фришоповете и бензиностанциите там чрез неговия човек Фуат Гювен. Изкарани са много пари.
Следва Агенцията за държавни вземания (АДВ). Чрез нея той направи трета приватизация в България. Предварително нарочени фирми бяха обезглавени, за да преминат в икономическата структура на Доган.
- Пример?
- Захарните заводи в Девня и в Камено, Бургаско. Чрез АДВ с много бърза процедура собствеността премина в лицето Г.Г. Кабелният завод в Бургас и още 20-ина печеливши предприятия бързо си смениха собствеността.
- Кой е Г.Г.?
- Хората ще се сетят кой е собственик на тези фирми.
- На колко според вас възлиза състоянието на Доган в момента?
- В Турция сме правили анализи с мои приятели бизнесмени. Стигнахме до извода, че става дума за около 1 млрд. долара. Това, което се контролира от него.
- Вярно ли е, че ако се приберете в България, ще ви арестуват за неплащане на данъци?
- Не е вярно. Процедурата вън Върховния касационен съд е приключила и обвиненията към мен са отпаднали. Няма проблем да вляза в страната.
- Чия собственост е сега захарният завод, който беше ваш?
- На Г.Г. И заводът за олио в Девня е негов. Двата завода, които струват общо към 50 млн. долара, ги взеха за 250 хил.
- Какъв е механизмът при промяната на собствеността?
- Чрез съответните служби, за които вече споменах, се правят много големи актове, които трудно се спират. Натиска се и съдът да не спира тези актове. Атакува се собственикът и се продава за седмица.
- Какво ще стане с този милиард в долари?
- След смъртта на Емин Доган няма да успее да контролира тези парични приходи и басейнът ще се изпразни бързо.
Ситуацията изисква поне двама-трима
като Емин
Но Доган е умен и ще извади такъв заместник.
- В политически план как ще се отрази това на ДПС?
- Доган ще тушира обстановката. Но разцеплението в ДПС е неминуемо.
- Виждате ли алтернатива на ДПС?
- Не. Без подкрепата на Турция това няма как да се случи. Просто в България никой няма тези икономически лостове като Доган. В Турция от година-две има нова тенденция и тя е в България турците да не се представляват от една партия.
И на новите избори може да се очаква нова стратегия на Турция по този въпрос.
- Помагат ли бизнесмени изселници на ДПС?
- Разбира се. Това са хора, които са “задлъжнели” по някакав начин на ДПС. Аз също съм давал.
- Какви суми?
- Сериозни.
- Един милион лева сериозна сума ли е?
- Да, сериозна е.
ВЕНЦИ
ВЕНКОВ,
Истанбул

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2