Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 4 декември 2010 г.

Турската полиция използва днес сълзотворен газ и арестува около 50 студенти

Полицията в Турция арестува студенти, протестиращи срещу Ердоган

ВИДЕО.

Турската полиция използва днес сълзотворен газ и арестува около 50 студенти, които демонстрираха в Истанбул против премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщи агенция Франс прес.

Кадри на телевизия НТВ показаха полицаи, които удрят студенти и хвърлят гранати сълзотворен газ в един от крайните квартали на Истанбул. Групата от около 150 студенти, дошли от Анкара, отказаха да се разпръснат и се насочиха към бюрото на премиера в центъра на града, където Ердоган разговаря с ректори на университети. Тогава полицаите хвърлиха гранатите със сълзотворен газ и се хвърлиха срещу студентите, които протестират срещу срещата с ректорите и искат реформи, уточнява НТВ.

Арестувани са около 50 студенти. Според Анадолската агенция полицията взела извънредни мерки за сигурност, опасявайки се от демонстрации против идването на Ердоган.

Гневът на студентите в Турция се засилва от миналия месец, когато 18 студенти бяха осъдени на 15 месеца затвор условно, защото участваха в "неразрешена демонстрация" по време на посещение на Ердоган в Техническия университет в Истанбул през 2008 г. Ислямистко-консервативното правителство в Турция все по-често е обвинявано в нетолерантност от опозиционните партии.

дневник / Портал Турция

Polisten sert müdahale

Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'de rektörlerle buluşmasını protesto etmek isteyen öğrencilere polisin müdahalesi sert oldu. 50 öğrenci gözaltına alındı.

ntvmsnbc ve Ajanslar
Güncelleme: 16:32 TSİ 04 Aralık. 2010 Cumartesi

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki rektörlerle toplantısını protesto etmek isteyen Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyesi grup, Kabataş'ta toplandı. Başbakanlık Ofisi'ne ısrarla yürümek isteyen gruba polis biber gazı ve copla müdahale etti.

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Osman Yıldırım, polisle çatışan gruptan bazı kişileri gözaltına almak istedi. Ancak grup üyeleri ellerindeki bayraklarla ilçe emniyet müdürüne karşılık verdi.

Zor durumda kalan Yıldırım'ın yardımına çevik kuvvet polisleri yetişti. Polislerin müdürlerine saldıran eylemcilere müdahalesi çok sert oldu. Müdahale sonrasında 50 öğrenci gözaltına alındı.

Bu arada yaralanan bazı öğrenciler de Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Polisin bazılarını gözaltına alarak dağıttığı öğrenciler, Kabataş İskelesi'nde yeniden toplandı. Bu kez polisin müdahale etmediği grup, basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Fidan Ataselim, öğrenciler ve fikirlerinin olmadığı toplantılarda kararlar alınmaya çalışıldığını ifade ederek, ''Üniversitelerin geleceğini, YÖK'ün çürümüş olduğu için değişmesi gerektiğini, bunun için neler yapılabileceğini onlar içerde konuşurken, biz üniversitelerin asıl özneleri öğrenciler kapı önünde bekliyoruz'' dedi.

Üniversitelerde yaşanan sorunları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletmek istediklerini, ancak polisler tarafından engellendiklerini belirten öğrenciler, açıklamanın ardından dağıldı.

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın rektörlerle toplandığı protesto etmek için Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin karşısındaki Akaretler Yokuşu'nda toplanan grup, YÖK ve hükümet aleyhine sloganlar attı. Üzerinde ''Gençlik Muhalefeti'' yazılı pankartlar taşıyan ve Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne yürümek isteyen gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler, gazdan etkilenen arkadaşlarının gözlerine limon sürdü.

Polisin müdahalesinin ardından dağılan grup, bir süre sonra tekrar yürüyüşe geçti. Bu sırada çevik kuvvet polisleriyle eylemciler arasında arbede yaşandı. Polis, gruptan basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmalarını istedi. Basın açıklaması yapmayı reddeden grup, polis amirine de limon uzattı. Amirin limonu almaması üzerine göstericiler, polise limon fırlattı.

Şarkılar söyleyip halay çeken göstericiler, daha sonra dağıldı.

ÖĞRENCİLER YOLDAN ÇEVRİLDİ
Protesto için Ankara'dan 3 otobüs ile İstanbul'a gelen yaklaşık 150 öğrenci, sabah erken saatlerde Çamlıca gişelerde durduruldu.

Otobüsler, çok sayıda çevik kuvvet polisi eşliğinde terör ve güvenlik şube ekiplerinin de katılımıyla bir süre gişelerde bekletildi. Kimlik kontrolleri yapılan öğrencilere İstanbul'a girişlerine izin verilmeyeceği belirtilerek, ayrılmaları istendi.

Yaklaşık 3 saat boyunca bekletilen öğrenciler gitmemek için direnince çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Jop ve biber gazı kullanılan müdahale sonunda çok sayıda öğrenci yaralandı.

GÖZALTILAR PROTESTO EDİLDİ
Taksim'de bir grup, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için eylem yaptı.

Taksim tramvay durağında toplanan gruptakiler, gözaltıları protesto eden pankart açarak, sloganlar eşliğinde Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Türkan Yıldız, sabahki gözaltıların haksız olduğunu, fikir ve örgütlenme özgürlüğünden bahseden yetkililerin, gözaltılarla gerçek yüzlerini ortaya koyduklarını söyledi.

Yıldız, gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

Gözaltına alınan Genç-Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Emre Öztürk'ün babası Cihan Öztürk de oğlunun bir hak mücadelesi için eyleme katıldığını belirterek, ''Oğlum sanki terörist gibi müdahaleye uğrayarak, yaralandı. 'Açılım' diyen Başbakan'a gidip, YÖK'ün değiştirilmesini talep edecekken, öğrencilerin karşısına polisin çıkması manidardır'' diye konuştu.

Eylemciler, daha sonra sloganlar atarak dağıldı.

http://www.ntvmsnbc.com / Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2