Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 29 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 29.12.2010 Г.

Преглед на някои от по-интересните новини публикувани в чуждия печат.

Изпратена 29.12.2010 12:37:27 UTC

Обновена 29.12.2010 12:37:27 UTC

Tелевизионният канал „Ел Джезире” излъчващ в Катар предаде, че на 11тата среща на върха на държавните и правителствени лидери на Организацията за икономическо сътрудничество, която се състоя в Истанбул е бил отправен призив за затвърждаване на икономическото сътрудничество между страните членки с цел поставянето в изпълнение на проектите в сферата на транспорта и относно свободните търговски зони. „Ел Джезире” предава, че на президентът на Турция Абдуллах Гюл в речта си на срещата на върха е казал, че страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество трябва да задълбочат сътрудничеството за да се превърнат в енергиеен, комуникационен и транспортен мост между Изтока и Запада. Гюл е отправил призив за придаването на оживление на региона, който в продължение на 3000 години е бил важен търговски център между трите континента и е акцентувал на значението на енергетиката за подобряването на отношенията между страните членки.

Вестник „Дейли Стар” издаващ се в Ливан на английски език отбелязва, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Сирия Наджи Отри са провели преговори за разгръщането на сътрудничеството между двете страни. Вестникът акцентува, че в тези рамки между Турция и Сирия са били подписаниголям брой споразумения.

Издаваният в Япония вестник „Нихон Кеизаи Шимбун” публикува репортаж с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз. Вестникът отбелязва, че Йълдъз е съобщил, че целят договора за строежа на АЕЦ Синоп да бъде подписан до март 2011 година. Йълдъз е акцентувал, че ако Турция и Япония успеят да се споразумеят ще бъде уловена много важна възможност за разгръщането на отношенията между двете страни и е дал израз на очакванията за задълбочаването на сътрудничеството с Япония в сферата на индустрията.

Австрийският вестник „Виртшафтблат” акцентува на високия ръст на турската икономика. Вестникът отбелязва, че ако прогнозите на Агенцията за финансово разузнаване се сбъднат през 2010 година турската икономика ще осъществи ръст от 7 %. Вестникът подчертава, че инфлацията е взета под контрол, процента на безработицата отговаря на средните стойности за страните от ЕС, а Истанбулската финанансова борса все повече е започнала да привлича вниманието на международните инвеститори. Вестникът отбелязва, че развитието на Турция ще бъде от полза за ЕС.

:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.12.2010 12:52:37 UTC

Обновена 29.12.2010 12:52:37 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турските авиолинии ще произвеждат самолетни части” съобщава, че анонимната компания „Текник” към Турските авилолинии и Турската компания за авиационна и космическа индустрия TUSAŞ съвместно ще конструират и произвеждат самолетни части. Вестникът отбелязва, че съвместната компания, която ще бъде създадена под името Турската анонимна компания за системи за самолетните кабини ще конструира произвежда и пласира компоненти на самолетни кабини.

Вестник Стар предава изявлението на държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан. Вестникът отбелязва, че Бабаджан е казал, че с решението взето на последното заседание на страните от Г-20 вече всички членове на МВФ ще може да бъдат назначавани в управителния съвет на МВФ и че Турция иска тази система да бъде въведена и за Съвета за сигурност на ООН. Вестникът пише, че Бабаджан е казал, че през предстоящия период Турция ще разгърне усилията си по този въпрос и е посочил, че през последните две години Турция е водила с успех ротационното членство в Съвета за сигурност на ООН.

Вестник Хюрриет съобщава, че според данните на Централната банка на Република Турция месец декември производствения капацитет е нарастнал със 75,6%, което е над очакванията.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Готови сме за ядрените преговори” отбелязва, че президентът на Иран Махмуд Ахмединежад е казал, че са готови да преговарят с 5те постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и Германия било то в Истанбул, Техеран или Бразилия.

Вестник Заман акцентува, че в статията на израелския вестник „Хаарец” публикувана вчера се акцентува, че крайнодестния министър на външните работи на Израел Авигдор Либерман трябва да напусне поста си за да бъде подобрен имиджа на Израел пред света. Вестникът съобщава, че във вчерашната статията на Акива Елдар се отправят остри критики по адрес на Либерман. Вестникът отбелязва, че завчера министърът на индустрията, търговията и труда Бенямин Елиезер и депутата от опозиционната партия Кадима Йоел Хассон са поискали оставката на Либерман.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2