Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 23 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.12.2010 11:22:05 UTC

Обновена 23.12.2010 11:22:05 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Бъдещето е именно в тази география” предава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отправил важни послания на вечерята в двореца Долмабахче в Истанбул организирана в чест на лидерите на 13те страни участнички в 11тата среща на върха на Организацията за икономическо сътрудничество. Вестникът отбелязва, че на вечерята Ердоган е казал „Убеден съм, че когато бъдат затвърдени мира, справедливостта и спокойствието нашия регион ще се превърне във важен икономически център. Вестникът пише, че Ердоган е казал „Регионът със своите природни богатства и динамична работна сила притежава невероятно голям икономически потенциал. Организацията за икономическо сътрудничество може да изиграе важна роля за превръщането на тези придобивки във възможност за страните и народите ни”. Ердоган е акцентувал, че декларацията от Истанбул, която ще бъде приета на днешната среща на върха ще окаже голям принос за бъдещата визия на Организацията и ще има пътеводна роля за реализирането на набелязаните цели.

Вестник Заман съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е провел срещи с лидерите намиращи се в Турция в рамките на 11тата среща на върха на Организацията за икономическо сътрудничество. Вестникът предава, че в тези рамки президентът Гюл се е срещнал с президента на Ирак Джелял Талабани. Вестникът отбелязва, че Талабани е предал поздравите на премиера Нури Ел Малики и лидера на политическия блок Иракия Ияд Алави и въобще на всички иракски лидери. По време на срещата Талабани е благодарил на Гюл за подкрепата оказана от Турция за сформирането на иракското правителство.

Вестник Стар предава, че председателят на долната камара на американския парламент Нанси Пелоси не е успяла да постави на обсъждане в Камарата на представителите проекторешението подкрепящо арменските тези за събитията от 1915та година. Вестникът пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е предупредил американския президент Барак Обама с писмо, а президента Абдуллах Гюл чрез съобщение, че въпросното проекторешение ще навреди на отношенията между Турция и САЩ.

Вестник Заман съобщава, че външният министър на ротационния председател на ЕС-Белгия Стивън Ванакере е отбелязал „Всеки знае, че искренно искахме да отворим преговорната глава „Конкуренция” в присъединителните преговори с Турция, но не успехме поради ограниченото време”. Ванакере е акцентувал и на усилията полагани от турското правителство.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2