Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 15 декември 2010 г.

Турската полиция е задържала 21 студенти,издигали лозунги срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган

По време на антиправителствен протест в Турция са задържани 21 студенти

15 декември 2010

Анкара. Турската полиция е задържала 21 студенти, издигали лозунги срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на последните антиправителствени университетски демонстрации, предаде Анатолиа. Полицаи са разпръснали студентите със сълзотворен газ и са блокирали пътищата в района на Близкоизточния Технически университет в Анкара. Целта им е да спрат придвижването на протестиращите до сграда, където премиерът председателства среща на турската агенция за науката.
Някои от студентите са хвърляли камъни и яйца по полицаите.
„Не можем да простим полицейското насилие. Смятаме, че решението на министъра да проведе срещата тук, е провокация.”, заявиха от асоциацията на университетските лектори.
На 4 декември полицаи с палки удряха и ритаха студенти с леви убеждения, протестиращи в Истанбул срещу Ердоган с призив за университетски реформи. Това доведе до вълна от критика, но Ердоган защити полицаите, като обвини студентите, че имат връзки с подземни групировки и осъди медийното покритие на протестите им.
Само дни след това студенти от Анкарския университет замериха законодател от управляващата Партия за справедливост и развитие, след което полицията нахлу в сградата и разпръсна студентите със сълзотворен газ.
Студентският гняв спрямо правителството нарасна и след като миналия месец 18 младежи получиха условни присъди на 15 месеца за провеждане на „непозволена демонстрация” по време на посещението на Ердоган в Истанбулския Техническия университет през 2008 година.

иаф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2