Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 15 декември 2010 г.

Преглед на печата - 14.12.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 14.12.2010

Преглед на новините за Турция по страниците на чуждестранния печат...

Изпратена 14.12.2010 11:42:22 UTC

Обновена 14.12.2010 11:46:13 UTC

Редовния ни седмичен преглед на чуждестранния печат ще започнем с новина на франския вестник Льо Фигаро. В новината се отбелязва, че с икономическия ръст от 7 процента Турция се е превърнала в нова икономическа сила в света и че дори ще е способна да окаже помощ на Европа в преодоляването на последствията от икономическата криза. Вестникът пише, че на въпроса дали Турция иска да се присъедини в ЕС който страда от неизплатени дългове и криза с еврото, държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан е подчертал, че са категорично решени да станат член на ЕС. Льо Фигаро подчертава, че за изтеклия пет годишен период от началото на присединителните преговори с ЕС, Турция е реализирала много голям напредък и дори вече притежава възможностите да се притече на помощ на Европа, която продължава да чувства тежките последствия от глобалната икономическа криза.
Американският вестник Дъ Уол Стрийт Джърнъл пише, че премиерът на Туpция Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че ще пренесат финансовите учреждения в Истанбул, за да превърнат града в международен финансов център. Вестникът също така е дал място и на доклад на идейното учреждение 'Брукинг Институт' в който Истанбул е посочен като най-динамичният метропол в света и се отбелязва, че за последния едногодишен период Истанбул е допринесъл за увеличаването на работната заетост в Турция със 7,3 процента и на националния доход с 5,5 процента.
Руският информационен сайт Регнум пише, че по време на посещението си в Турция, премиерът на Полша Доналд Туск е участвал на турско-полския делови форум и е призовал турските бизнесмени да реализират инвестиции в Полша. В сайта се отбелязва, че в момента Полша представлява най-големия строителен лагер на Европа и подчертава, че Русия и Турция са двете европейски страни които най-безпроблемно са преодолели глобалната икономическа криза.
Пакистанският вестник Пакистан Обзървър се е спрял в новината озаглавена "Ползотворна визита на Гилани в Турция" на посещението на премиера Юсуф Ръза Гилани в Турция. В новината пише, че Гилани и премиерът Ердоган са обсъдили възможностите за още по-голямото разгръщане на двустранните отношения в редица сфери и са се споразумели да бъдат положени усилия за създаването на рамки за стратегическо икономическо сътрудничество и за постигането до 2012та година на набелязаната цел от 2 милиарда долара в двустранната търговия. Пакистанският вестник сочи, че Гилани и Eрдоган са подписали редица споразумения за сътрудничество в сферите на възстановимите енергийни източници, туризма, борбата с тероризма, контрабандата с наркотици и нелегалната емиграция.
Американският информационен сайт Блумбърг отбелязва, че през месец октомври индексът на индустриално производство в Турция е достигнал най-високата стойност и че увеличаването на търсенето в автомобилния секнор и сектора на електродомакински уреди е спомогнало за бързото възстановяване на икономиката.

ТРТ / Портал Турция

:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.12.2010

Обзор на новините по страниците на турската преса от 14ти декември 2010та година...

Изпратена 14.12.2010 08:12:24 UTC

Обновена 14.12.2010 08:15:29 UTC

Прегледа на днешната турска преса ще започнем с новина на вестник Сабах. Вестникът съобщава, че външните министри на 27те страни членки на ЕС са отправили към Турция призива да обединят външнополитическите си сили с цел да бъде укрепен политическият диалог. В новината пише, че в документа приет на срещата на външните министри на страните от ЕС, е било отбелязано, че съюзът е готов да придаде тласък на сътрудничеството с Турция в региони като Балканите, Близкия Изток, Кафказ и Афганистан и по въпроса за енергийната сигурност. В новината пише, че в документа който ще бъде основата на заключителната декларация на срещата в четвъртък на високо равнище на държавните лидери на страните членки на ЕС, се отбелязва, че нараства значението на Труция в региона в който се намира.
Вестник Ватан съобщава, че държавният министър Зафер Чаглаян намиращ се на посещение в Нигерия придружаван от многобройна делегация от бизнесмени е призовал турските фирми да реализират инвестиции в тази страна. Министър Чаглаян е припомнил, че делът на Турция в износа от 35 милиарда долара на Нигерия възлиза на около 300 милиона долара и е подчертал, че турските фирми трябва да навлязат трайно и за дълъг период от време в тази страна.
Вестник Йени Шафак съобщава, че президентът на Иран Махмуд Ахмединеджат е свалил от поста 57 годишния външен министър Манучехр Мюттеки поради опозицията на външния министър на твърдата антизападна политика следвана от Ахмединеджат. В новината се подчертава, че Ахмединеджат е назначил временно на поста външен министър председателя на иранската национална агенция за атомна енергия Али Екбер Салихи.
Вестник Заман съобщава, че мюсюлмански и християнски неправителствени организации са осъдили заедно терористичното нападение което бе организирано в края на миналата седмица в столицата на Швеция Стокхолм. В новината пише, че на организирания митинг е било подчертано, че ислямската религия с категоричност отрича тероризма и че премиерът Фридрих Райнфелд е подчертал, че Швеция е страна модел за съжителството на различните религии и култури.
Вестник Заман пише, че днес в Анкара започва Третият конгрес на литературните списания на турския свят, организиращ се съвместно от Организацията за турска култура Тюрксой и Евразийския съюз на писателите. Вестникът пише, че на конгреса ще участват представители от 29 списания от 16 страни и региони.
В новината озаглавена "Аясофия посреща новата година с нов облик" същият вестник отбелязва, че до голяма степен са приключили реставрационните дейности в храма включен в списъка на Световното културно наследство и монументът се подготвя да посрещне посетителите си с новия си облик.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2