Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 16 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.12.2010 09:12:15 UTC

Обновена 16.12.2010 09:12:15 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава, че посланикът на Турция в Нови Делхи Левент Билман е бил назначен от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун на поста директор по посредничеството и политическото планиране към ООН. Вестникът отбелязва, че Билман ще започне длъжност през 2011 година.

Вестник Йени Шафак съобщава, че министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл е отбелязал, че за първи път са получили нареждане за подготвянето на проект за конструкцията на боен самолет. Вестникът предава, че министър Гьонюл е казал, че въпросния самолет ще бъде от ново поколение.

Вестник Заман в новина по темата пише, че Командването на Военно-въздушните сили на Турция са подписали договор с Аерокосмическата компания на Турция (TAI) за посрещането на нуждите от въпросния боен самолет.

Вестник Сабах съобщава за контактите на вицепремиера на Русия Игор Сечин в Турция. Вестникът отбелязва, че Сечин на съвместна пресконференция с министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, с който проведе среща в Истанбул е казал „Петролопроводът Самсун-Джейхан ще обезпечи в известна степен екологичната сигурност на Черно море и проливите. АЕЦ Аккую ще бъде най-сигурния реактор в света. Русия ще обезпечи цялата гаранция относно финансирането на централата”.

Вестник Сабах предава, че прочутият турски професор Гьокхан Хотамъшлъгил от Харвардския университет е бил удостоен с наградата „Наоми Бери” за 2010 година за изследванията си за установяването на връзката между обезитета, диабета и сърдечносъдовите заболявания.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Истанбул задмина Франкфурт” пише, че международното летише Ататюрк в Истанбул е транспортирало 18 милиона пътници пътуващи между Азия и Европа, с което е задминало летището във Франкфурт, който е транспортирало 11 милиона пътници.

Вестник Хюрриет съобщава, че днес в Брюксел ще се проведе срещата на върха на ЕС, на която европейските лидери ще обсъдят бъдещето на еврото, разширяването на помощния пакет и промяна на обхвата на договора на ЕС.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Среща на Истанбул с модата” пише за модното изложение в Истанбул организирано съвместно от германската фирма IGEDO и съюза на истанбулските износители на готова конфекция ITKIB. Вестникът предава, че на изложението се очаква да участват близо 90 местни и чуждестранни фирми.

Вестник Миллиет пише, че 26 годишният създател на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Цукербърг е бил избран за личност на годината от списание „Time”.

Вестник Стар съобщава, че турският футболен отбор Бешикташ в последната си среща от група L на Лига Европа се е наложил с 2 на 0 над австрийския Рапид Виена. Вестникът припомня, че Бешикташ още преди тази среща е гарантирал класирането си във втория тур.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2