Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 13 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.12.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.12.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 13ти декември 2010та година...

Изпратена 13.12.2010 08:10:10 UTC

Обновена 13.12.2010 08:10:10 UTC

Предлагаме ви преглед на главните новини по страниците на турската преса. Започваме с вестник Заман. В новината озаглавена "Отношенията Анкара-Ашхабат ще се разгърнат посредством акционния план" вестникът съобщава, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е осъществил първото от девет години насам посещение на турски външен министър в Тюркменистан и че по време на проведените контакти е била постигната съгласуваност за пълното разгръщане на политическите и икономическите отношения. В новината пише, че Давутоглу и тюркменския му колега Решит Мередов са подписали акционен план за периода 2011-2012та година, целящ разгръщането на връзките между външните министерства на Турция и Тюркменистан.
Вестник Хабер Тюрк се е спрял на телефонния разговор между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Президентът Обама е отбелязaл, че документите публикувани от интернетния сайт Викилийкс не отразяват официалното становище на американската администрация за Турция.
Вестник Стар се е спрял на проведените вчера в Косово общи парламентарни избори. Вестникът сочи, че турците в Косово са спечелили четири депутатски места и че победител в изборите е станала партията на премиера Хашим Тачи.
Същият вестник в друга новина отбелязва, че е приключила подготовката на прототипа на плаващия понтонен мост с кодово название "Самур" c който се планира да бъдат покрити нуждите на Турските Въоръжени Сили от подвижни понтонни мостове и който ще позволи безпроблемното преодоляване на водни препятствия от страна на бронетехниката.
В новината озаглавена "Турските Авиолинии Забиха театрално топката" вестник Йени Шафак пише, че фирмата се е договорила с легендарното име на баскетбола в САЩ, Коби Брайън и че ще бъде подготвен рекламен филм с неговото участие, който ще се излъчва в продължение на две години в 80 страни.
Същият вестник пише, че Турското Радио и Телевизия приключва подготовката за телевизионен канал, който ще излъчва на английски език и каналът ще започне емисии след новата година. В новината се предават думите на генералния директор на ТРТ Ибрахим Шахин, че каналът на английски език ще даде голям принос за представянето на Турция в света.
Вестник Заман съобщава, че в Гърция, която е сред страните които най-тежко пострадаха от икономическата криза, са започнали дискусии над въпроса да се напусне еврозоната и да се премине отново към националната си валута Драхми.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2