Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 11 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.12.2010 Г

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.12.2010 13:25:05 UTC

Обновена 10.12.2010 13:25:05 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Опровергаване на новината за плащането на обезещетения” пише, че един израелски вестник е писал, че на семействата на жертвите на израелското нападение срещу „Мави Мармара” ще бъдат платени обезщетения в размер по 100 хиляди долара при условие, че Турция се съгласи, но външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че тази новина е недостоверна и спекулативна.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че командването на Специалните оперативни подразделения на НАТО е било поверено на Турските въоръжени сили. Вестникът пише, че щабът на командването е бил открит в състава на Генералния щаб в Анкара.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турците ще построят 75 хиляди жилища в Ирак” отбелязва, че турска строителна фирма е спечелила търга за строеж на нов модерен жилищен център в квартал Садр Сити в иракската столица Багдат, на стойност 11,2 милиарда долара.

Вестник Хюрриет в друга новина съобщава, че след официалното оповестяване, че Световното първенство по футбол през 2018 година ще се проведе в Русия премиерът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с премиера Реджеп Тайип Ердоган и е поискал подкрепа от Турция за модернизирането на спортните комплекси в Русия и за строежа на нови.

Вестник Сабах пише, че международната рейтингова агенция „Фич” е понижила с три стъпала едновременно кредитния рейтинг на Ирландия и е оповестила, че общия икономически изглед на Ирландия е в застой.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Химнът на Турция е обществена собственост” съобщава, че вследствие на решението на Министерския съвет химна на Турция вече официално е собственост на турската общественост и че в тези рамки вече няма да се изисква заплащане за копирането, разпространението и използването му.

Вестник Заман предава, че съпругата на президента на Турция г-жа Хайруниса Гюл е дала информация на конференцията организирана от Съвета на Европа относно проекта „Образованието преодолява всички пречки”. В речта си Хайруниса Гюл е съобщила, че в Турция в рамките на година и половина са били построени 45 училища и 200 хиляди класни стаи пригодени за деца с физически недъзи и че в днешно време въпроса с гражданите с физически недъзи е въпрос разглеждан в рамките на човешките права.

Вестник Ватан пише, че световноизвестният моделиер Карл Лагерфелд е представил новата си модна колекция в Сан Тропе, в която отдава широко място на турските мотиви. Вестникът предава, че подиумът е бил декориран като турска чайна и че всеки един от моделите струва между 20 и 40 хиляди американски долара.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2