Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 6 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 06.12.2010 11:21:37 UTC

Обновена 06.12.2010 11:21:37 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турските и израелски дипломати се срещнаха в Швейцария в името на мира” съобщава, че дипламотите на Турция и Израел са се срещнали в Женева за да разрешат дипломатическата криза избухнала след израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара”. Вестникът отбелязва, че източници от външното министерство са съобщили, че първия тур от преговорите е приключил. Вестникът предава, че Анкара е предала, че иска да бъде направено официално извинение и да бъде платено обезщетение за 9те жертви на нападението.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Аббас е в Анкара” съобщава, че палестинският лидер Махмуд Аббас, който е пристигнал в Турция на работно посещение снощи е провел среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът сочи, че в срещата, която се е състояла в резиденцията на Министерския съвет е участвал и външния министър Ахмет Давутоглу. В рамките на срещата са били проведени консултации относно развоя на събитията в региона и главно относно последното положение в Палестина и Близкоизточния умиротворителен процес. Вестникът пише, че Абасс, който осъществява третото си за тази година посещение в Турция днес също ще проведе контакти.

Вестник Заман в новината със заглавие „Нов ядрен напредък от Иран преди критичните преговори” съобщава, че преди преговорите, които ще бъдат започнати днес със Западните страни в Женева, Иран е постигнал важен напредък в ядрената си програма. Вестникът сочи, че в рамките на ядрената програма на страната Иран за първи път е произвел самостоятелно уран.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Империята се връща” акцентува, че издаваният в САЩ вестник „Уол стрийт джърнъл” е посветил цяла страница на Истанбул, в която пише, че Турция напредва с уверени стъпки към превръщането си в супер сила в своя регион”. Вестникът отбелязва, че във въпросната статия публикувана в края на седмицата в туристическата притурка на вестника са поместени снимки от историческите и туристически забележителности на Истанбул, които непременно трябва да бъдат посетени. В статията на Сузи Хансен се отбелязва, че Турция със силната си икономика и смелия си премиер напредва уверено към превръщането си в супер регионална сила и че Истанбул, който е настоящата Европейска столица на културата е препълнен с туристи благодарение на доверието изпитвано към тази страна.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2