Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 ноември 2010 г.

ЕС СЕ ГОТВИ ДА ПУБЛИКУВА ДОКЛАДА ЗА НАПРЕДЪКА

ЕС СЕ ГОТВИ ДА ПУБЛИКУВА ДОКЛАДА ЗА НАПРЕДЪКА...

Очаква се утре Комисията на ЕС да оповести съдържанието на Доклада за Напредъка на Турция...

Изпратена 08.11.2010 08:37:10 UTC

Обновена 08.11.2010 10:54:01 UTC

Очаква се утре Комисията на ЕС да оповести съдържанието на Доклада за Напредъка на Турция, който резюмира недостатъците, успехите и прогреса постигнат от Турция в течение на последния едногодишен период в рамките на процеса на членство в ЕС.
В проекто-доклада, приетият с референдум пакет с конституционни промени се оценява като "правилна стъпка" в процеса за членство в ЕС. Отбелязва се, че прилагането на приетите промени в съответствие с европейските стандарти, по открит и всеобхватен начин, е въпрос с ключово значение.
В проекто-доклада, увеличаването на броя на членовете на Висшия Съвет на Съдиите и Прокурорите и предотвратяването на изправянето на цивилни лица пред военни съдилища се окачествяват като "много положителни стъпки".
В проекта е отделено широко място и на съдебния процес по аферата Ергенекон и се подчертава, че Турция е разширила обхвата на разследването във връзка с твърденията за подготовка на военни преврати.
Но в доклада също така се изказва и безпокойство от факта, че са заведени редица съдебни дела срещу журналисти, които са написали новини във връзка с делото по аферата Ергенекон.
В проекто-доклада се заявява, че е постигнат ограничен напредък в рамките на Процеса на Демократични Реформи и се отправя искането да бъдат предприети повече усилия по въпроси като свободата на изразяване, религиозните свободи, синдикалните права и правата на жените.
В проекто-доклада на Комисията на ЕС са отправени критики поради това, че Турция не е нормализирала отношенията си с кипърската гръцка част.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2