Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 ноември 2010 г.

Самоубийството на съпрузите Азиме и Шабан Джугдан помрачи най-големия ислямски празник Курбан байрам в гоцеделчевското село Брезница

Курбанът в Брезница започна с траур

Шабан не искал живот без Азиме

Отчаяните съпрузи планирали самоубийството, продали козите



Вместо празник в къщата на Азиме и Шабан имаше погребение

Фото Владимир Симеонов

Самоубийството на съпрузите Азиме и Шабан Джугдан помрачи най-големия ислямски празник Курбан байрам в гоцеделчевското село Брезница. Само два дни преди началото на тържествата двамата увиснаха на въжета в собствения си дом. В неделя към 15,30 часа на безжизнените им тела се натъкнал братът на мъжа, който дошъл да ги види. В понеделник 73-годишният Шабан и 70-годишната Азиме бяха изпратени в последния им път до гробищния парк в селището от стотици техни роднини, близки и съселяни. Сред опечалените бяха и двама от тримата им синове - живеещите в Гоце Делчев Серад и Мехмед. За погребението не успя да пристигне средният им син Шабан, който носи името на баща си и живее в Турция. Той дойде с 1-2 часа закъснение. "Няма как да забраня на 4000 души в Брезница да почетат най-големия празник Курбан байрам. Траурът в селото ни бе в понеделник, когато погребахме съпрузите. Не че на хората им е до голяма веселба след тази трагедия, но всеки е в правото си за празнува", обясни кметът на селището Ибрахим Даракчи.
Местните хора са потресени от решението на Шабан и Азиме да сложат край на живота си и да си отидат от този свят. Двамата били кротки и трудолюбиви хора, които никога за нищо не се карали - и помежду си, и със съселяните си, и с децата си. Занимавали се със земеделие, основно с тютюнопроизводство. "Проблемите на семейството тръгнаха преди няколко години, когато жената заболя от тежко психическо разстройство. Това буквално съсипа и нейния мъж. Шабан все се жалваше из селото, че жена му е тежко болна. Голямата му болка бе тази. Направи го угрижен и тъжен", коментират хора в Брезница. Според някои съседки, Азиме на няколко пъти издавала намеренията си, че ще се самоубие. Все повтаряла: "Нашето не е живот, такъв живот - да сме сами, не е за нас". Комшийките смятат, че съпрузите са планирали предварително да сложат край на живота си. "Няколко дни преди трагедията тръгнаха да продават козичките си. Търсеха купувач и на каруцата. Сигурно са били взели решението си. Преди време Азиме направи опит да се убие, след като с нож преряза вените си", споделят те. Кметът Ибрахим Даракчи обаче не вярва да е имало предварителна подготовка на самоубийствата. Управникът допуска, че най-напред Азиме е сложила примката от сезал на шията си и е увиснала на нея. По това време Шабан е шетал из селото. Прибрал се е и е заварил страшната гледка. На такава възраст много често загубата на единия съпруг не може да се преодолее от този, който е останал жив. Особено в случай като този на Азиме и Шабан, които много държали един на друг. При смъртта на половинката си живият не вижда повече смисъл да живее. Така и той не е издържал и също е посегнал към въжето. Обесил се в килера, докато съпругата му сторила това в кухнята. "Личният лекар на мъжа ми сподели, че от 3-4 месеца му давал антидепресанти. Явно Шабан също изпаднал в депресия от тежката болест на жена си и му трябвало малко, за да си посегне. Никога не сме чували тези хора да се карат. Затова няма как да се търсят други мотиви за решението им, освен болестта на Азиме и депресията на Шабан", твърди селският управник. Семейството от години се ползвало с добро име в цялото село. Според други жители на Брезница не е случайно, че съпрузите са се самоубили в навечерието на най-големия празник Курбан байрам. Затова считат, че е имало предварителна подготовка да го направят и двамата. "Понякога издаваха, че чувстват вина, задето били в тежест на тримата си синове. Може и това да е помогнало за решението им да си отидат от този свят", предполагат те. "Курбан байрамът тази година в селото ни няма да бъде същият, както други години. Няма как да забравим за трагичната смърт на Шабан и Азиме. Жалко за тях. Но сме наясно, че и животът за всички нас продължава", допълват жители на Брезница.
Владимир Симеонов

вс / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2