Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 30 ноември 2010 г.

Новият български посланик в Анкара:България подкрепя Турция за ЕС

Новият български посланик в Анкара:България подкрепя Турция за ЕС

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор:Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

Градът на българските изселници, Бурса, днес беше домакин на годишната среща на европейските посланици в Турция. Тя се организира от постоянния представител на Европейската комисия в южната ни съседка Марк Пиерини. За пръв път на срещата участва новият ни български посланик в Анкара - Красимир Тулечки.

Красимир Тулечки, който връчи акредитивните си писма през октомври, е новият ни посланик в Анкара след близо година луфт на този пост.

"ЕК провежда тазгодишната среща на европейските посланици в Бурса, тъй като този изселнически град е в икономическия фокус на ЕС. 10% от експорта на страната за европейските страни Турция дължи именно на Бурса, който е един от най-развитите индустриални, икономически и селскостопански центрове в южната ни съседка”, каза пред БНР посланик Тулечки.

На въпрос на турски колеги кога според него Турция ще влезе в ЕС той заяви, че "отговорът приоритетно зависи от турските политически ръководители, които с поведението си ще скъсят или удължат дистанцията".

Той припомни още, че принципно България подкрепя европерспективата на Турция и допълни, че смесена българо-турска работна група ще бъде свикана в София на 17 декември, за да разисква по някои нерешени въпроси между двете страни.

Следобяд новият ни посланик се срещна и с българските изселници.

"За мен като посланик на Република България, представлява интерес населението на града, и лично за мен дори е чест, че най-динамично развиващият се град в Турция до голяма степен дължи това на хората, които са родени в България", подчерта Тулечки.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2