Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.11.2010 11:41:45 UTC

Обновена 29.11.2010 11:41:45 UTC

Вестник Хабер Тюрк пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който се намира на посещение в Либия ще получи „Международна награда на името на Муаммер Кадафи за защита на правата на човека" и ще участва на срещата на върха между ЕС и Африка. Вестникът отбелязва, че държавният глава на Либия Муаммер Кадафи ще подготви специана програма за Ердоган.

Вестник Ватан в новината със заглавие „8 мият най-важен интелектуалец в света” отбелязва, че „Форин Полиси” е определил 100те най-важни интелектуалци в света и че външния министър на Турция Ахмет Давутоглу се нарежда на 8мо място във въпросния списък.

Вестник Сабах пише, че преди два дни сомалийските морски пирати са нападнали турския търговски кораб „26ти август”. Вестникът предава, че турският адмирал командващ обединените сили на ООН в Аденския залив е привел в действие американския боен кораб намиращ се в близо до мястото на произшествието вследствие, на което морските пирати са останали принудени да избягат.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Джордж Вашингтон е в Жълто море” съобщава, че САЩ и Южна Корея са започнали съвместни военни учения целящи да сплашат Северна Корея. Вестникът пише, че кризата избухнала след като миналата седмица Северна Корея бомбардира острова представляващ границата между Северна и Южна Корея е достигнал най-критичното си ниво след като САЩ са изпратили своя атомен самолетоносач „Джордж Вашингтон” в Жълто море.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че вчера сайтът Уикиликс е публикувал 250 хиляди секретни документи на САЩ въпреки всички опити за възпрепятстване на тази инициатива.

Вестник Миллиет пише, че сайтът Уикиликс е публикувал дипломатическите тайни на света. Вестникът сочи, че секретните документи, които са били публикувани едновременно и в интернет сайтовете на вестниците „Ню Йорк Таймс”, „Гардиян”, „Дер Шпигел” и „Льо Монд” съдържат преписките на американските дипломати с Вашингтон.

Вестник Хюрриет съобщава, че министрите на икономиката и финансите на ЕС са одобрили помощния пакет на стойност 85 милиарда евро за Ирландия, която е изправена пред дългова криза. Вестникът отбелязва, че Европейската централна банка е посочила, че финансовата помощ за Ирландия ще помогне за стабилизирането на икономиката на тази страна и на икономиката на Еврозоната. Вестникът предава, че Великобритания въпреки, че не е в Еврозоната е съобщила, че е готова да подкрепи евентуален помощен пакет за Ирландия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2